Megjelent: 4 éve

Így őrizd meg mentális egészségedet a járvány idején - trükkök, tanulságok

A koronavírus-járvány egy olyan krízisszituáció, amihez hasonlóra még nem volt példa, ezért jól bevált rutinjaink sem működnek. Új megküzdési mechanizmusokra van szükségünk. De hogyan kezelhetjük a munka-magánélet színtereinek összecsúszását, vagy egzisztenciális biztonságunk megingását? Pszichológusokat kérdeztünk.

A koronavírus-járvány kezdete óta annyian hívják a lelkisegély vonalakat, hogy a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége a napokban újabb országosan elérhető telefonszámot tett közzé. Pszichológusok, coachok és más segítő szakmák képviselői százával ajánlják fel akár ingyenesen is a szolgáltatásaikat.

A COVID-19 felforgatta az életünket, megszűntek vagy meginogtak azok a támpontok, amikhez eddig igazodhattunk a munka és a magánélet terén. A járvány gazdasági hatásai ráadásul alapjaiban befolyásolják a cégek működését is, nem mellesleg rengeteg ember egzisztenciális biztonságát veszélyeztetik.

Nem csoda, ha az emberek döntő többsége a saját komfortzónájának szélén vagy jóval azon túl találja magát. Pszichológusokkal beszélgettünk az alapproblémákról és a megküzdési lehetőségekről.

Túl a tagadáson

“Nincs ember, akit ne érnének valamilyen formában a koronavírus-járvány hatásai. Az első és teljesen természetes reakció sokaknál a helyzet tagadása, esetleg bagatellizálása volt. Amikor azt halljuk, hogy ez csak egy kis influenza és az életünket alapjaiban befolyásoló változások biztosan csak 1-2 hétig tartanak majd, valójában a gyászfolyamat egyik fázisával szembesülünk. Az ember első reakciójában gyakran megmerevedik és tagadni kezd, amikor olyan erőkkel találja magát szemközt, amelyek alapvetően befolyásolják az életét, és amelyekre - úgy érzi - nincs ráhatása” - mondta a HR Portálnak Csekovszky Anna karriertanácsadó pszichológus, coach.

Ez a fázis azonban nem tart örökké, és ahogy más esetekben, úgy most a járvány kapcsán is megtanulunk megbírkózni a helyzettel, belerázódunk, új rutinokat alakítunk ki az új keretrendszer szabta határokon belül.

“A változáskezelés minden élethelyzetben fontos, de most különösen. A megoldás kulcsa a rugalmasságban rejlik” - véli Csekovszky Anna.

Az erő benned van

Fontos, hogy belássuk, bizonyos dolgokra most nincs befolyásunk, és egyelőre nem igazán lehet 1-2 hétnél hosszabb távra tervezni. Vannak azonban olyan területek, ahol megmaradt a befolyásunk.

Érdemes például számba venni erőforrásainkat a munkaügyi területen, ez egy esetleges leépítés esetén is jól jön majd, de önmegerősítő gyakorlatként is hasznos.

“Amit biztosan tudunk, az az, hogy sok munkahely szűnt és szűnik majd meg a következő hetekben. Nagyobb lesz a verseny az álláspiacon, és egyes ágazatok - turizmus-vendéglátás, szórakoztatóipar - tartósan szenvedni fognak. Ez azonban nem tart örökké, és egyszer elkezdődik a fellendülés."

"Amit most tehetünk, az az, hogy megpróbáljuk megérteni, mi zajlik a munkaerő-piacon. Hogyan és miért működnek egyes folyamatok, merre tartanak azok a területek, amelyeknek mi is a szereplői vagyunk. Ha ez sikerül, akkor könnyebben kitalálhatjuk, mi az, amiben esetleg fejlődnünk kell és a jelenlegi tudásunkat, tapasztalatainkat hogyan igazíthatjuk az új helyzethez vagy konvertálhatjuk át jövedelmezőbbé - szakmai és egzisztenciális értelemben is” - teszi hozzá Csekovszky Anna.

Ehhez számba kel venni erősségeinket, a kompetenciáinkat alátámasztó objektív bizonyítékokat, emellett érdemes megvizsgálni a vágyaink, ötleteink és a valóság viszonyát is.

Ha például humán érdeklődéssel és tapasztalatokkal programozó tanfolyamokat böngészünk, képzeljük el azt is, hogy éreznénk magunkat 6 vagy 12 hónappal később abban a szakmában.

Ilyen éles váltásokra számos sikeres példát is látunk, de csak abban az esetben, amikor a váltás nem csak az anyagi vagy egyéb környezeti szempontnak, hanem a mélyebb egyéni szükségleteknek is megfelel. Ezek felderítése zajlik többek között a karriertanácsadáson is.

Mindenképpen jó hír most, hogy számos online tanfolyam érhető el, akár ingyen is. Használjuk ki a kínálkozó lehetőségeket!

Akit elbocsátanak, mindenképpen hagyjon időt arra, hogy megeméssze ezt, és csak azután mondjon igent egy új lehetőségre, amikor világosan felmérte a lehetőségeit és már visszanyerte az önbizalmát. Utóbbit minden bizonnyal megkönnyíti az a tény, hogy sok munkavállalót most nem a kompetenciáinak hiánya vagy gyenge teljesítménye miatt küldenek el, hanem egyszerűen kényszerből.

“Előnyben vannak azok is, akik átvészelték a 2008-2009-es gazdasági válságot. Nekik ugyanis már megvan az az élményük, hogy márpedig ilyesmi megtörténhet. A gazdaság ciklikusan működik, és egy nagyobb visszaesés óhatatlanul befolyásolja az életünket, munkaerő-piaci helyzetünket. De ezzel nem vagyunk egyedül” - magyarázza Csekovszky Anna.

Merj kérdezni!

Számos ágazatban teljesen bizonytalan most a helyzet azzal kapcsolatban, hogy hány munkahely marad meg és milyen formában, és azt sem tudjuk, meddig tart a kijárási korlátozás. Hogyan kezeljük az ezzel kapcsolatos bizonytalanságokat? Beszéljünk erről a munkatársainkkal, főnökeinkkel? Mikor, mennyit és milyen formában?

Csekovszky Anna szerint természetesen figyelembe kell venni a vállalati kultúrát és az adott cégnél kialakult szokásokat, de az mindenképpen fontos, hogy az ember közölje igényeit és szükségleteit az illetékesekkel.

“Ne vigyük túlzásba, de kérdezzünk, az asszertivitás sokat segít. Ez annyit tesz, hogy az aggodalmainkat is joggal kifejezhetjük, emellett win-win típusú javaslatokkal is előállhatunk."

Egy ilyen beszélgetésre érdemes úgy felkészülni, hogy átgondoljuk és hangsúlyozzuk, hogyan tudunk a vállalat hasznára lenni a megváltozott helyzetben is és milyen módon tudjuk most és hosszabb távon a cég működését segíteni.

"A vezetők pedig amennyire csak tehetik, legyenek őszinték. Egy konstruktív beszélgetésben mindkét fél érdekei nyíltan kifejezésre juthatnak. Vészforgatókönyveket akkor érdemes gyártani, ha reális esélye van annak, hogy az adott helyzet bekövetkezik. Ami pedig a kijárási korlátozásokat illeti, ez továbbra is rajtunk kívül álló tényező” - véli a szakember.

Arany középút

Sokan kényszerültek home office-ba, ráadásul úgy, hogy közben a gyerekek is otthonról tanulnak. Térben és időben összecsúszott a munka és a magánélet, ezt a helyzetet mindenki egyéni stratégiákkal próbálja kezelni.
Csekovszky Anna szerint napirendre szükség van, ám ahogy az életben legtöbbször, itt is az arany középút a nyerő.

“A túlzott szigor visszaüt, hagyjunk teret a “haszontalan” időtöltéseknek is. Vegyük figyelembe, hogy a család minden tagjának új ez a helyzet, próbálgassuk a módszereket, és csak azt integráljuk a napi működésbe, ami mindenkinek komfortos."

"Azokat a munkákat, amikhez fókuszálásra van szükség, érdemes elkülöníteni, és blokkokban végezni. Kitehetünk például egy Ne zavarj!-táblát a dolgozószobára, amin megjelöljük az időpontot is tól-ig, vagy választhatjuk azt a stratégiát, hogy amíg a gyerek megnéz egy mesét a tv-ben vagy online órája van, akkor vesszük elő a fontosabb munkahelyi feladatokat, amelyek nagyobb koncentrációt igényelnek" - tanácsolja.

Az e-mailekre bármikor válaszolhatunk, de hatékony megoldás valamelyest korlátozni a levelek olvasására fordított időt, ahogy a közösségi média böngészését is.

Ha van rá lehetőség, fizikailag is különítsük el a munkát, végezzük egy másik helyiségben vagy kizárólag az íróasztalnál. Ha lehet, a nappali legyen elsősorban a családi együttlét helyszíne. Ez keretet ad a dolgoknak.

“A multitasking egy legenda, ami a komplexebb feladatokat illeti. Ezeken sokkal hatékonyabb rövidebb időtartamban, de fókuszáltan dolgozni. Főleg a jelenlegi helyzetben nem célravezető, ha egyszerre próbálunk dolgozni, ellátni a háztartási teendőket és közben a párunkkal beszélgetni” - véli Csekovszky Anna.

Zombilövészet, online borozás és mindfulness

A barátságok és a közvetlen családon kívüli emberi kapcsolatok ápolása épp olyan fontos, mint a járvány előtt, ennek bizonyítottan egészségvédő hatása van. Bár bandázni, sörözni-borozni most csak online vagy telefonon keresztül van lehetőségünk, ne feledkezzünk meg az ismerőseinkről - annál is inkább, mert nem biztos, hogy célravezető, ha minden élményünket-bajunkat kizárólag a párunkra öntjük.

Ami pedig a stresszlevezetés egyéb formáit illeti, érdemes kipróbálni a mindfulness, azaz a tudatos jelenlétre építő technikákat.

“Fogadjuk el, hogy nincs hatásunk bizonyos dolgokra, és ne nyomjuk el az emiatt bennünk keletkező szomorúságot, félelmet, vagy akár a haragot. Minél jobban felbosszantjuk magunkat egy érzésen, minél jobban túl akarunk lenni rajta, annál tovább tart. Engedjük meg, hogy átfusson rajtunk, ne tiltakozzunk ellene, és ezt tanítsuk meg a gyerekeknek is” - tanácsolja a pszichológus.

Univerzálisan működő technikák természetesen nincsenek, mindenkinek magának kell kikísérlezetnie, hogy az ő helyzetében mi az, ami hatékony megküzdési mód. A sport? A meditáció? Egy nagy séta? Zenehallgatás? Zombik vadászata a számítógépen?

Különbözőek vagyunk, más-más önismereti fokkal, egyéni élethelyzetekkel.
"Az a lényeg, hogy ne erőszakolj magadra olyasmit, ami nem a tiéd” - foglalja össze Csekovszky Anna.

Minta nélkül, sosemvolt krízisszituációban

Répáczki Rita pszichológus, coach arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány tipikus krízisszituáció. Mindenki próbál jó döntéseket hozni a napi működés során, egzisztenciálisan és mentális értelemben, csakhogy mivel egyikőnk sem volt még ilyen helyzetben, nincs mintánk, nincs olyan bevált rutin, amihez nyúlhatnánk.

Éppen ezért nagy szükség van a rugalmasságra: annak is treníroznia kell magát, aki egyébként a szigorú keretekhez szokott vagy azokat szereti. Bár valamiféle keretrendszert mindenkinek ki kell alakítania az új feltételekhez igazodva, nem szabad megfeledkezni a változatosságról sem, akármilyen nehéz is ezt biztosítani otthonainkba zárva.

“Ami a munka világát illeti, alapvetően két csoportot lehet megkülönböztetni. Rengeteg irodai dolgozónak, fizikai munkásnak, állami hivatali ügyintézőnek továbbra is be kell járnia dolgozni. Nekik az üres város látványával és azzal kell megküzdeniük elsősorban, hogy az üzleti folyamatok megváltoztak. Másképp működik a back office, kevesebben vannak körülöttük és vadonatúj biztonsági intézkedéseket kell betartaniuk, illetve sok helyen alapjaiban változott meg a termékek, szolgáltatások iránti igény összetétele."

"Akik pedig home office-ba szorultak a digitális oktatásban résztvevő gyerekeikkel, azzal a nehézséggel néznek szembe, hogy sok esetben ugyanazt a teljesítményt várják el tőlük a munkáltatók, amit korábban nyújtottak, pedig otthon térben és időben összecsúszik a munka és a magánélet, ami már önmagában számos gondot okoz. Emellett meg kell teremteniük a nyugodt munkavégzés feltételeit technikai és minden más értelemben is” - mondja Répáczki Rita.

Szigor és motivációvesztés

A másik véglet a szakember tapasztalatai szerint az, amikor a home office-ban sokkal kevesebb a munka, mint korábban, illetve a feladatok érkezése nem tervezhető előre.

“Ez szintén stresszt okoz és motiválatlansághoz vezethet. Egy agilis, lelkiismeretes kolléga nehezen tud mit kezdeni azzal, hogy nincs mit csinálnia, és csak ül a számítógép előtt, miközben egyébként is sérült az alapvető biztonságélménye."

"Az életünkben jelen lévő változatosság korlátozottá vált, felborult a rendszer, szociális kapcsolataink palettája beszűkült. Ezért kulcsfontosságú, hogy kialakítsunk egy napi ritmust, univerzális recept azonban nincs arra, hogy ezt hogyan tegyük. Ráadásul időről időre elfáradunk majd a sajátmagunk által létrehozott szabályrendszerben, ilyenkor nyugodtan lazítsunk a szigoron, gondoljuk újra, mire lenne szükségünk, és ha szükséges, változtassunk."

"Nincs két egyforma élethelyzet, de elleshetünk jó módszereket barátainktól, ismerőseinktől, munkatársainktól. Érdemes erről kommunikálni a környezetünkkel, ahogy arról is, mi várható a munkahelyünkön” - hívja fel a figyelmet a pszichológus.

“Ha van rá esély, hogy érkezik visszajelzés, tegyük fel a bennünket foglalkoztató kérdéseket. Ugyanakkor most el kell fogadnunk azt a választ is, hogy esetleg a cégvezetőknek, feletteseinknek sincs még elegendő információja a jövőről, így nem tudnak támpontot adni nekünk ahhoz, hogy A-, B- és C- forgatókönyveket dolgozzunk ki a karrierünket illetően” - teszi hozzá Répáczki Rita.

Ne merülj el a hírfolyamban!

Ő a hírfogyasztással kapcsolatban önmérsékletet javasol, a média tudósításainak folyamatos nyomonkövetése ugyanis rengeteg időt és energiát visz el, stresszt okoz, nyomasztó, ráadásul torzítja a valóságunkat.

“Érdemes konkrét időpontokra vagy előre meghatározott időszakokra korlátozni ezt a tevékenységet. Természetesen szükségünk van azokra az alapvető információkra, amik befolyásolják az életünket, de a vég nélküli böngészésnek semmi értelme nincs. Mielőtt elmerülnénk a hírfolyamban, tegyük fel magunknak a kérdést: Mit várok ettől? Valójában milyen információkra van szükségem?” - javasolja Répáczki Rita.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk