kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Zsebpénz kiegészítés - körkép a nyári diákmunkákról

Úgy tűnik, nincs nehéz dolga annak a hallgatónak, aki munkát szeretne vállalni. Az interneten kis keresgélés után húsz-harminc diákmunka-közvetítőt is talál. Mindegyik munkaerőt keres. Ám ilyenkor nyáron, sokszor betelik minden kínált állás. A tanulók leginkább az irodai munkákat keresik, a második helyen a telefonos teendők szerepelnek.

images

images

Az egyetemeken, főiskolákon vége a vizsgaidőszaknak, így sokkal többen vannak, akik dolgozni szeretnének, és a cégeknél is elkezdődött már a szabadságolási szezon. A nyári időszakban pedig - többek között - a gyorséttermekben is nagyobb létszámú munkaerőre van szükség - mondta a HR Portalnak Berkes Gábor, a Jobland Iskolaszövetkezet koordinátora.

Egy-egy közvetítőiroda általában párszáz, némelyik pár ezer diákot foglalkoztat egy időben. A munkák mindenütt hasonlóak. Gyorséttermi, irodai, raktári teendők, csomagolás, árufeltöltés, pénztár, plakátolás, szórólapozás, címkézés, stb. Ha ég a tettvágy valakiben, vagy csak egyszerűen pénzre van szüksége, először kell, hogy szerezzen egy nappali tagozatos iskolalátogatási igazolást, és ha rendelkezik adóazonosító számmal, és bankszámlaszámmal, már mehet is a kiszemelt diákszövetkezethez. Ott majd részjegyet kell, hogy vásároljon, amit hívhatunk tagsági díjnak is. Ennek ára ezer forint körül van, és a pénzt visszaadják, ha az illető kilép a szervezetből.

Mennyiért, és mit?

Évente nagyjából százezren jelentkeznek diákmunkára. Ebben benne vannak a középiskolások, és a felsőoktatási intézményekben tanulók egyaránt. A nyári szabadságolások ideje alatt a közvetítők azon munkavállalókat részesítik előnyben, akikkel már év közben is dolgoztak. A fizetések a munka jellegétől függnek. Dienes Tibor, a Jobb Kezek Diákszövetkezet elnöke elmondta, a raktári, csomagolási feladatokért és a telemarketinges munkáért egyaránt négyszázötven-ötszáz forintot tehet zsebre a hallgató óránként. Hétszáz forintos órabér jár a szakmai munkakörök betöltéséért, így például az olyan teendőkért, mint a számvitel, vagy a speciális számítástechnikai tudást igénylő munkák. Akad azonban olyan megbízás is, amely teljesítéséért óránként hétezer forintot is meg lehet keresni. Igen jól fizet például a tolmácsolás - mondta Dienes.

Fehéren - feketén

Minél kevesebb munkával sok pénzt keresni - foglalta össze minden diák vágyát Berkes Gábor, a Jobland Iskolaszövetkezet koordinátora. Nem meglepő a dolog, mindenki erre vágyik. A diákmunkásokat jelenléti íven tartja nyilván a munkáltató. A nap végén azt a dokumentumot kell aláíratni, annak a cégnek a képviselőjével, ahol a munkavégzés történt. Az iskolaszövetkezet ez alapján utalja a fizetést. Így a dolgozók csak a közvetítővel állnak szerződéses kapcsolatban. A fizetéseket immár több iroda csak átutalással rendezi, a Joblandnál például nagyjából minden hónap második hetében - mondta Berkes.

Szerinte a feketemunka kizárt, hogyha diákszövetkezet van a dologban. Már csak azért is, mert rengeteg a munkaügyi ellenőrzés azoknál a cégeknél, ahol tanulók dolgoznak. Ezt néhány cég úgy próbálja megkerülni, hogy diákmunka-közvetítőtől kér embereket pár napra, és az elején valóban teljesen legálisan foglalkoztatja őket. Később viszont a munkavállaló és a cég közös megegyezéssel kihagyhatja a diákszövetkezetet a dologból. Így a munkáltató nem fizet a közvetítőnek, és talán többet a dolgozónak. A megoldás jónak tűnhet mindaddig, míg föl nem bukkan egy munkaügyi ellenőr, vagy amíg becsületesen kifizetik a hallgatót.

A tanulók leginkább az irodai munkákat keresik, a második helyen a telefonos teendők szerepelnek - tájékoztatott Dienes Tibor. Alapvetően azonban elmondható a hallgatók nagy részéről, hogy ha kell a pénz, nem annyira válogatósak. Sokan elvállalnak könnyebb fizikai munkákat, de vannak idényjellegű feladatok is. Nyáron és vidéken például, lehet pár napig gyümölcsválogatással foglalkozni.

Terepszemle után van csak árajánlat

Többnyire a cégek keresik meg a diákmunka-kölcsönzőket, hogyha szükségük van néhány emberre. De a szövetkezetek is igyekeznek újabb, és újabb ügyfeleket fölkutatni. Az iskolaszövetkezetek minden esetben elmennek megnézni a munkahelyet, mielőtt meghirdetik, az ottani munkalehetőséget. Ez ügyben csak akkor tesznek kivételt, hogyha már régóta együttműködnek egy társasággal - magyarázta Dienes Tibor, a Jobb Kezek Diákszövetkezet elnöke.

Berkes Gábor, a Jobland Iskolaszövetkezet koordinátora pedig így vázolta a folyamatot: fölbukkan egy új cég, a diákszövetkezet képviselője elmegy megnézni a telephelyet, fontos, hogy ott milyen munkakörülmények vannak, hogyan lehet odajutni, stb. Csak ezek tisztázása után kerül sor az árajánlatra.

Tapasztalatszerzéshez kiváló

Miért jó a cégeknek, ha diákot alkalmaznak helyettesítésre, vagy időszakos feladatokra? Az okok természetesen leginkább az anyagiakban keresendők. Nemegyszer egy időben akár több tucat diákot is fölvesz a munkáltató (gondoljunk csak a nagy fesztiválok színpadépítőire, sörcsapolóira, vagy forgalomirányítóira). Az ő kiválasztásuk, felvételük, stb. rengeteg többletköltséggel járna. Az iskolaszövetkezet számlát ad a megbízónak, így a diákmunkások egyszerű költségként jelentkeznek. Így a foglalkoztatásnak ezen módja roppant rugalmas. Ha az egyik héten kiderül, szükség lenne pár munkásra, elég szólni egy diákszövetkezetnek, és a következő hétfőn már ott állnak a munkára kész fiatalok. Vagyis ez úton pár nap alatt könnyen lehet reagálni a munkaerőigényre.

A diákok pedig gyorsan pénzhez juthatnak, és nem utolsó sorban, roppant jól tud mutatni egy önéletrajzban, ha többféle feladatkörben, több helyen szerzett már munkatapasztalatot a jelentkező. Erre pedig kiválóan alkalmas egy kis nyári adatrögzítés vagy éppen sörcsapolás.

Knap Gábor, HR Portal

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk

Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk