Mészáros Etelka
Megjelent: 16 éve

A tesztekből kiderül, ki alkalmas egy pozícióra

Az utóbbi években a HR kultúra jelentős fejlődésen ment át, a hazai szakemberek átvették a külföldön sikeresen alkalmazott technológiákat, módszertanokat. A fejlődés azonban nem áll meg. Ennek egyik példája a tesztrendszer. Deák Zsoltot, a Captain Hungary Kft. ügyvezető partnerét és Lerner Nikolett pszichológust arról kérdeztük, hol tartanak mostanra a tesztek és miben segítenek.

- Milyen tesztekkel, eszközökkel, szolgáltatásokkal segítik a HR szakemberek munkáját?

- Munka alkalmassági tesztek, kérdőívek, és az ezekhez kapcsolódó módszertanokkal segítjük a vállalatok, tanácsadók személyzeti munkáját. Szervezeteknek és egyéneknek egyaránt szolgáltatunk, tevékenységünk kiterjed a jelöltek munkába lépésétől kezdve az elbocsátásig. Pontosabban, segítünk a munkaerő kiválasztásában, kompetenciaelemzést, karriertervezést, teljesítményértékelést végzünk. Filozófiánk, hogy eszközöket, módszertant adjunk az ügyfeleinknek. 1999 óta már nemcsak az ügyfelek kiszolgálásával, hanem a módszereink tanításával is foglalkozunk.

- Minek alapján állítják össze a tesztkérdéseket, hogyan alakultak ki a tesztrendszerek?

- Bertil Thenström már a 80-as években megalkotta az első Captain teszteket. Ő ismerte fel, hogy szükség lenne valamilyen eszközre, amit mindenki tud használni, és nem lenne feltétlenül szükséges hozzá pszichológiai, vagy más ilyen jellegű szakképzettség. Jelentős személyzeti, kiválasztási tapasztalattal rendelkezett és ennek alapján kezdte összeállítani a tesztkérdéseket.

- Többféle - személyiség, teljesítmény - tesztről tudunk. Nem felesleges az a sokfajta teszt, ha közel mindegyik ugyanazt méri?

- Nem feleslegesek. A tesztek között nyilván vannak eltérések, még akkor is, ha ugyanazt hivatottak mérni. A teszteket többféleképpen hozzák létre. Egyik esetben egy elmélet a kiindulási alap és ebből kezdik összeállítani a teszteket. A másik módszer, amikor tapasztalatból kiindulva állítják össze a tesztkérdéseket. Ilyen pl. a Captain is. A személyzeti teszteket mindig összehasonlították a korábbi tesztekkel. Más kérdéssorról, dimenzióról beszélünk, de a teszt mégis ugyanazokat a személyiségvonásokat méri, azonban más kérdések mentén. Amennyiben új személyiség tesztet akarok létrehozni, meg kell néznem a korábbiakat, egy irányba mutatnak-e, elemzéseket kell végeznem. Különböző mutatók szolgálnak annak mérésére, hogy ugyanazt mérem, vagy sem. Természetesen egy picit mindegyik más.

A Captain olyan munkaalkalmasság teszt, amely a személyiségtesztekkel szemben inkább állapotokat mér. Azt a viselkedést méri, ami az adott munkakörben megmutatkozik, hogy az illető hogyan viselkedik. Ezt azért hangsúlyozzuk mindig, mert ha valaki adott szervezetben tanácsadóként dolgozik, és hirtelen vezető pozícióba kerül, már más viselkedést mutat, hiszen itt más követelmények között dolgozik. De egyáltalán nem biztos, hogy amikor 30 embert kell irányítania, alkalmas is arra a pozícióra. Amennyiben van az illetőben potenciál, az a teszteredményből megmutatkozik. A szükségletek, elvárások, igények nagymértékben meghatározóak.

- Miből tevődik össze a Captain analízis?

- A Captain analízisnek négy verziója létezik - vezetőkre, munkatársakra, üzletkötőkre és pályakezdőkre dolgozták ki. Mindegyiknél más a szövegezés. A vezetőtől megkérdezzük, hogy hogyan irányít, a beosztottól ugyanakkor ezt nem kérdezhetjük, mivel nem ez a feladata. A kérdéseket át kell alakítani, mivel elég speciális egy pályakezdő, vagy egy üzletkötő feladata. Pályakezdőtől, aki konkrét szervezetben még nem dolgozott, azt kérdezzük például, hogy miként viszonyul a tanárához. A kérdésekkel mérni tudjuk a munkahelyi viselkedést. A kompetenciák mérésére 183 kérdéspár, úgynevezett item van.

- Hogyan történik a tesztek értékelése?

- A Captain a 80-as évektől kezdve nem csak papír alapon, hanem számítástechnikai támogatással is értékel. A program automatikusan, algoritmusok alapján számolja az eredményeket, úgy, ahogy más számítógépes programok. Kapunk egy grafikus eredményt, amit automatikusan generál a program. Mikor az illető kitölt egy tesztet, a rendszer elmenti az eredményeit, a számítógép értékel az adott válaszok alapján, és automatikusan pontoz. A végső konklúziót a megrendelő igényének megfelelően adjuk. Erre is kétféle módszer lehetséges. Amennyiben az ügyfél oktatásban részesült, önállóan képes az értékelésre, azonban ha csak tesztet vásárolt, minket kér meg az értékelésre, mi adjuk meg a választ. Többfajta szöveges jellemzés létezik, hosszabb vagy részletesebb értékelés, lehet csak a legfőbb jellemzők összefoglalása. Előfordulhat, hogy az ügyfél az értékelés egy részét nem akarja odaadni a jelöltnek. Továbbá kérhetik az összes skálán elért pontszámok alapján történő értékelést, ez mindig attól függ, hogy a megrendelőnek mire van szüksége.

- Amennyiben oktatásban részesítenek valakit, nem félnek attól, hogy konkurenssé válik?

- A grafikus eredményt és az algoritmust nem adjuk ki. Ezért nem félünk a konkurenciától. A mi filozófiánk, hogy eszközöket és módszertant adjunk, nem feltétlenül mi akarunk ezzel mérni, megtanítjuk a felhasználót. Boldogok vagyunk, ha egy felhasználó megvásárolja az eszközeinket és a betanítás után önállóan tudja használni. 1999 óta egy tucat olyan szervezet van, aki önállóan értékeli a teszteket.

- Kétnapos oktatásokat szerveznek, mi történik a két nap alatt?

- Az oktatás kicsit a mi tapasztalatunkból valamint a Captain követelményekből alakult ki. Történeti, elméleti háttér bemutatásával, cégismertetéssel, a tesztek használatának ismertetésével kezdjük az első napot, hol foglalnak helyet a Captain tesztek, hogyan hozták létre. Alapvetően a svéd anyacégtől kaptunk egy követelmény rendszert, hogy mit oktassunk, beleértve a technikai hátteret is. Kidolgoztunk egy szabályrendszert is, az oktatás végig vitelére. Fontos, hogy a teszteket ne önmagában, hanem, rendszerben tekintsük, mert sokféle teszt létezik a piacon. A programunk attól is függ, hogy milyen szakembernek tartjuk az oktatást, hiszen figyelmet fordítunk arra, hogy cégkeretbe helyezzük el a tananyagot. A második napon a technikai résszel, az adatbázis használat tanításával foglalkozunk, de természetesen a gyakorlat dominál, vagyis a tesztértékelés módszertana. Minden egyes személy kap egy tesztkódot és jelszót, ez vezeti el őt a kérdőívhez, az adatbázis pedig lementi az eredményét. Így a minta eredmények mellett a saját eredményeket is kielemezzük.

Az első órában a program működése bonyolultnak tűnik, azonban a szóbeli oktatáson kívül kézikönyvünk is van, ami segíti a tanulást. Ami már egy kicsit nehezebb, az a teszt értelmezése. A tanfolyamon erre is rávezetjük a hallgatókat, hogyan kell hozzá fogni az értelmezéshez. Például mi az, amit először kell nézni, milyen stratégiák vannak az értelmezésre. Konkrét példákat veszünk, melyeket egyénileg és csoportosan is értelmezni kell. Statisztikát, sőt tanulmányt is készíthetünk a program segítségével.

- Kik jelentkeznek a képzésre?

- A jelentkezők összetétele vegyes, általában olyan HR vezetők, trénerek jelentkeznek, akik egy vállalat vagy szervezet HR osztályán dolgoznak. A résztvevők a kétnapos képzés alatt megkapják a dokumentációt, technikai számítógépes hozzáférést az adatbázis használathoz, teljes ellátást. Általában 8 fős csoportokat oktatunk, ha többen jelentkeznek, több csoportot indítunk.

- A teszteken kívül milyen egyéb szolgáltatásokkal segítik a szervezetek és egyének munkáját?

- Szervezeteknek a HR stratégia, Management Audit, toborzás, kiválasztás, tehetségmenedzsment, motiváció vizsgálat terén segítünk. Az egyéneknél a kompetencia eszközeink segítenek a személyes adottságok és elképzelések objektív felmérésében. Már a pályakezdőknek, álláskeresőknek is adunk tanácsot, ezen kívül vezetői hatékonyság fejlesztést, személy-állás összeillesztést végzünk.

A Captain Hungary

A Captain teszek és a Captain Online tesztrendszer jogtulajdonosa az Angliában bejegyzett Jensen International and Co. London. A tesztrendszert Bertil Thenström vezetésével 1982-ben, Svédországban kezdték fejleszteni. Azóta a folyamatos fejlesztések eredményeképpen egy, a HR szinte valamennyi területén hatékonyan működő eszközrendszert alakítottak ki, melynek használata egész Európában elterjedt. Magyarországon 1997 óta használják, majd a teszt sikeres elterjedését követően, erre alapozva 1999-ben megalakult a Captain Hungary Kft.

Mészáros Etelka, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek