Megjelent: 6 éve

A felelős munkáltatói gondolkodás befektetés

„Az Év Felelős Foglalkoztatója” díjat 2017-ben egy több mint 2500 munkavállalóval rendelkező kazincbarcikai székhelyű cég, a BorsodChem Zrt. kapta az 500 fő feletti foglalkoztatók kategóriájában. A díjátadás után az OFA Nonprofit Kft. a BorsodChem Zrt. HR és Kommunikációs igazgatójával, Varga Bélával beszélgetett többek között arról, hogy hogyan sikerült megfordítani a fluktuációt, hogyan reformálták meg a HR-t, és hogyan segítik a vegyészképzést a környéken.

Felelős Foglalkoztatás 2017 nyerteseinek szemévél - 500 fő feletti foglalkoztatók

A nyertes BorsodChem Zrt.-ről a zsűri a következők szerint vélekedett: A 68 éves múlttal rendelkező vállalat felismerve a munkaerőpiacon zajló „forradalmat” komplex stratégiát alakított ki és működtet a munkavállalók bevonzása, megtartása és fejlesztése érdekében. Nagy figyelmet fordítanak a szakképzésre, a cégnek hatása volt szakmai képzések újbóli beindítására. Már az egészen fiatal generációt is megszólítják, vegyész szakkört indítottak, részt vesznek a duális képzésben, továbbá frissdiplomásoknak szerveznek programokat. A képzés mellett az egzisztencia megteremtését is biztosítják különböző támogatásokkal.


Milyen érzés volt hallani a szakmai zsűri véleményét? Egyetértett azzal? Mivel egészítené még ki szívesen, mik a cégük kiemelkedő felelős foglalkoztatói értékei?

Nyilván nehéz dolga volt a zsűrinek, mikor megpróbálta néhány mondatban összefoglalni a pályázatunk lényegét. Számunkra sem volt egyszerű a terjedelmi korlátokon belül maradni annak elkészítésénél, hiszen az elmúlt időszakban számos olyan új intézkedést tettünk, amelyet szerettünk volna megosztani a bírálókkal.

A meglepetésen túl az öröm mellett büszkeség volt az, amit az eredmény kihirdetésekor éreztünk: rendkívül fontos pozitív visszajelzés ez számunkra arról, hogy jó úton haladunk, és hogy az utóbbi években megreformált HR tevékenységünk felveszi a versenyt más nagyvállalatok rendszereivel. Ugyanis - bár ezt a pályázatban nem hangsúlyoztuk ki - mindezt a saját HR csapatunkkal, külső tanácsadói támogatás nélkül valósítottuk meg.

A térség legnagyobb munkáltatójaként folyamatos felelősséget érzünk a város és a környező kistelepülések fejlődéséért és jólétéért is, ezért a munkavállalóinkat közvetlenül érintő elemeken kívül szívesen hangsúlyozzuk azokat, amelyek a környező oktatási intézményekkel, dolgozóink családjaival, vagy a térség sport- és kulturális életével hozhatók kapcsolatba.

Mik azok a konkrét felelős foglalkoztatói lépések a cégnél, amire Ön a legbüszkébb?

Kollégáimmal együtt sokat tettünk azért, hogy orvosoljuk az iskolarendszerű középfokú vegyészképzés hiányosságait. Jelentős részt vállalunk a vegyipari rendszerkezelő felnőtt átképző tanfolyamok szervezésében és megvalósításában, aminek kettős hozadéka van: cégünk szakképzett munkaerőhöz jut, a jelentkező - zömmel munkanélküli - fiatalok pedig olyan végzettséget szereznek, amellyel megalapozhatják jövőjüket. Folyamatos az együttműködésünk a helyi középiskolákkal, a diákok tanulmányaik során rendszeresen megfordulnak üzemeinkben szakmai ismeret- és tapasztalatszerzés céljából.

Mindemellett úgy érzem, sokat tudtunk tenni az elmúlt időszakban saját munkavállalóinkért is, a tavalyi évben bevezetett, a munkaerő megtartását célzó intézkedéseink eredménye már rövidtávon is érzékelhető. Egyrészt sikerült azokkal megfordítanunk az elmúlt években növekedésnek indult fluktuációs trendet, másrészt erősítettük a BorsodChem, mint munkáltató vonzerejét és megítélését a régióban. 2017-ben már meghaladta a cégünket elhagyó munkavállalók számát azon volt munkatársaink száma, akik rövidebb-hosszabb kitérő után ismét visszapályáztak vállalatunkhoz. Úgy érezzük, ezek a mutatószámok önmagukért beszélnek.

Mit gondol, miért éri meg felelősen gondolkodni?

Hiszek abban, hogy a felelős munkáltatói gondolkodás egy olyan kivételes befektetés, amelynek eredménye a munkavállalói oldalon megjelenő elkötelezettség, amely a motiváltság erősödésével mérhető. Stratégiai céljaink megvalósítása pedig csak jól képzett, elkötelezett, ambiciózus munkavállalókkal lehetséges. Ehhez elengedhetetlen egy olyan munkahelyi légkör, vállalati kultúra, ahol a munkavállaló érzi, hogy megbecsülik, igazságosak és átláthatóak a juttatási rendszerek, támogató a környezet, és érződik a csapatszellem. Ennek megteremtéséhez ma már nem elegendő „csak” biztos jövedelmet nyújtani a dolgozóknak. Olyan rendszereket kell kiépítenünk, amelyek megoldást nyújtanak a jelen problémáira, ugyanakkor hosszú távon is fenntarthatóak, és amelyek büszkévé teszik munkavállalóinkat arra, hogy a BorsodChem „zászlajára esküdtek fel”, amikor beléptek a gyárkapun.

Mi a legkedvesebb emléke, személyes élménye, amit felelős munkáltatóként élt meg?

A csaknem 7 évtizedes múltunkból adódóan sajátos jellemzőkkel bíró vállalat vagyunk. Az átlagos szolgálati idő nálunk meghaladja a 16 évet. A tavalyi augusztus 20-i ünnepségen felemelő érzés volt 22 olyan munkavállalónkat köszönteni, akik több mint 45 éve hűséges munkatársaink. Számos család példája bizonyítja, hogy cégünk több generációs vállalkozás, a nagyszülőket a gyermekek, őket az unokák követik és váltják a BorsodChem szolgálatában.

A vezetőink túlnyomó többsége saját nevelés. Olyan HR rendszereket alakítottunk ki és működtetünk, amelyek támogatják a tehetséges fiatalok szakmai fejlődését és - akikben van erre készség és ambíció - előrehaladását a vezetői karrier pályán. Az is örömmel tölti el egy HR igazgató szívét, amikor olyan kollégák friss gyárvezetői kinevezéséhez gratulálhat, akik néhány éve rendszerkezelő szakmunkásként kezdték a pályafutásukat. Nekem már nem egy ilyenben lehetett részem.

Mit ajánlana azoknak a cégvezetőknek, HR-eseknek, akik nem tudják mit jelent a munkáltatói felelősségvállalás? Hogyan kezdjenek hozzá? Milyen kezdő lépéseket tegyenek?

Igyekezzenek minél pontosabban feltérképezni, hogy mire vágynak a munkavállalóik. Azaz töltsenek minél több időt a különböző munkavállalói csoportokkal, a kötetlen beszélgetések a HR és a dolgozók között nemcsak a HR tisztánlátását segítik a munkavállalói igények, értékek és motivációs faktorok tekintetében, hanem megteremtik annak a lehetőségét is, hogy a munkavállalói oldal is megértse, mit miért tesz a vállalatvezetés és a munkáltató képviseletében a HR.

Fontos továbbá az is, hogy minden általunk létrehozott rendszert jól meghatározott és előre közzétett keretek és szabályok szerint működtessünk, így a munkavállaló mindig tisztában lehet a lehetőségeivel, kiszámítható környezetben dolgozhat, és nem érezheti becsapottnak magát. Vezetőként és HR-esként is vallom, hogy soha nem szégyen tanulnunk és az olyan jó gyakorlatokat kutatnunk, amelyek segítik az inspirációt és előre visznek a fejlődésben.

Ön szerint milyen trendek várhatóak hosszútávon a felelős foglalkoztatás területén?

A munkáltatói gondoskodás, a felelős foglalkoztatás egyre inkább meghatározó eleme lesz a munkáltatói márkaépítésnek. A közösségi média által vezérelt világban nagyon fontos, hogy munkavállalóink hogyan vélekednek cégükről, milyen munkahelyi élményeket szereznek és osztanak meg ismerőseikkel Társaságunkról. A felelős foglalkoztatás egyfajta garancia a munkavállaló számára. Hiszem, hogy csak az ilyen szellemben működő vállalatok képesek a fenntartható fejlődést megvalósítani, amelyhez nélkülözhetetlen a stabil, elkötelezett és motivált munkavállalói csapat. Véleményem szerint a jövő a személyekre, kisebb célcsoportokra szabott megoldásoké lesz, ahol egy-egy elem megvalósításánál mindenki megtalálja a számítását. Persze ez egy nagyon érzékeny terület és nagyon körültekintően kell művelni, hiszen senki nem érezheti magát mellőzve.

Miért indultak az „Az Év Felelős Foglalkoztatója” pályázaton?

Úgy véltük, hogy HR tevékenységünk talán elérte azt a komplexitást és szakmai színvonalat, amit már érdemes megmérettetni. Noha a HR tevékenység eredményességének egyik pillére, belső mérőszáma - aminek növelése a legfontosabb célunk - a munkavállalói elégedettség, a külső, szakmai megítélés nemcsak a HR-es kollégáinknak fontos, hanem a vállalatvezetés és a munkavállalóink felé is egy független, szakmai visszajelzést nyújt. Ez is inspirált minket, amikor elindultunk ezen a pályázaton. Döntésünk minket igazolt, és csak ismételni tudom magam: nagyon büszkék vagyunk erre a díjra.

Ajánlaná a pályázatot másnak? Ha igen, Miért?

A pályázatot elbíráló zsűri összetétele számunkra garanciát nyújtott arra, hogy valóban szakmai alapokon történt a pályamunkák elbírálása. Ha valaki szeretné egy kifejezetten erős mezőnyben megmérettetni a foglalkoztatói értékét, akkor erre keresve sem talál jobb lehetőséget. Maga a pályázat lebonyolítása példaértékű volt, az OFA stábja a folyamat során mindvégig professzionális szervezésről tett tanúbizonyságot.

Amennyiben a pályázat felkeltette érdeklődését az OFA Nonprofit Kft. felhívását itt érheti el. Legyen az Ön cége „Az Év Felelős Foglalkoztatója” 2018-ban!

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2018" elnevezésű pályázat, a GINOP 5.3.6.-17-2017-00001 „Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás” kiemelt projekt keretében valósul meg.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Top Employers Hungary 2024: ők most Magyarország 10 legjobb munkáltatója az alkalmazottak véleménye alapján

A Munkahelyeink.hu nemzetközi karrier platform nyilvánosságra hozta a legkedveltebb munkaadók toplistáját. A Top Employers Hungary jelenleg az egyetlen... Teljes cikk

Ezek a cégek nyerték el a legjobb munkáltatói minősítést

16 vállalat kapta meg a Top Employer Magyarország 2024 minősítést a Top Employers Institute-tól. A felmérés hat HR területet fed le, köztük az... Teljes cikk

Z generáció megtartása, rugalmas munka: ilyen volt 2023 az üzleti szolgáltató központoknál

A business service szektorban dolgozók 70 százaléka Z generációs. Az igényeikhez alkalmazkodás kulcsfontosságú a megtartásban - mondja Lenk István... Teljes cikk