Megjelent: 7 éve

5035 napomat nem ismeri el a nyugdíjbiztosító

1953-ban születtem.1998-tól rokkantnyugdíjas voltam, 2012-től rokkantellátást kaptam. 2015. márciusában behívtak vizsgálatra, ahol első fokon megállapították, hogy egészségi állapotomban tartós maradandó javulás történt és csak 32% az egészség károsodásom. Rögtön, már áprilisban beszüntették a rokkantellátás folyósítását, ekkor már 62 éves voltam 18 év után szerintük tartós maradandó javulás történt. A daganatos alapbetegségem mellett több más betegségem is kialakult 18 év alatt és a korom előre haladtával. Másodfokon 41% egészségkárosodást állapítottak meg ugyanazokból az orvosi zárójelentésekből. Én ennek is örültem igaz, hogy előzőleg 62.000 Ft volt a rokkantellátásom most pedig 41.740 Ft-ot kaptam. 2015 áprilisában a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnál kiszámoltattam a szolgálati időimet. Nagyon meglepődtem, mert 1998-ban, amikor rokkantnyugdíjas lettem, 25 év 201 nap volt az elismert szolgálati időm. 2015-ben pedig 28 év és 261 nap. Én szinte folyamatosan dolgoztam /muszáj volt/ 1998-tól. 2011.12.31-ig terjedő időszakot ami 5035 nap, nem akarják elismerni szolgálati időnek. Ez majdnem 14 év. 106 napot amit alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoztam figyelembe sem vették. Ezekre az évekre én adóbevallást adtam le. Van olyan időszak, amit tudok bizonyítani, hogy nyugdíjjárulékot is vontak a béremből. A határozatban hivatkoznak arra, hogy saját jogú nyugdíj melletti munkát nem számítják be a szolgálati időbe. Akkor sem, ha a munkáltató vont nyugdíjjárulékot? Mi van ilyenkor a levont összegekkel? Az alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozott napok miért nem számíthatók be? 2012.01.01-től már a rokkantellátás mellett dolgozott idő szolgálati időnek számít. 2017.áprilisában szeretném az öregségi nyugdíjat igényben venni. Jelenleg is 6 órásként dolgozom. Arra a napra megszakítom a munkát amikor beadom az igényt. Arra szeretnék választ kapni, hogy lehet-e azzal az 5035 nappal valamit csinálni amit nem akarnak elismerni? Mi van azzal a 106 nappal amit alkalmi munkavállalóként dolgoztam? A befizetett nyugdíjjárulékos napokkal mit lehet tenni?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Ön már tavaly betöltötte a 63 éves nyudíjkorhatárát, így már tavaly jogosult volt igényelni az öregségi nyugdíját. Természetesen az idei igénylésnek sincs semmi akadálya, a rokkantsági ellátását az öregségi nyugdíja megállapítása napjáig folyósíthatják.

A figyelembe vehető szolgálati idő kapcsán a következőket kell tudnia:

1) 1998.02.20. és 2011.12.31. között Ön rokkantsági nyugdíjat kapott, amely az akkori jogszabályok szerint éppen olyan saját jogú nyugdíjnak minősült, mint az öregségi nyugdíj. Ezért a rokkantsági nyugdíj folyósítási tartama nem minősült szolgálati időnek és a mellette végzett munkával sem szerezhetett szolgálati időt. A nyugdíj mellett végzett munkával szerzett keresetekből csak 2007. április 1-jétől vonták a nyugdíjjárulékot, így ha Ön folyamatosan dolgozott a rokkantsági nyugdíja mellett, akkor a 2007.04.01. és 2011.12.31. közötti időszakban munkával szerzett keresete alapján Ön jogosultságot szerzett az ún. félszázalékos nyugdíjnövelésre, amelyet a nyugdíjigénylés során a nyugdíjbiztosítási hatóság hivatalból figyelembe vesz. (E nyugdíjnövelési jogosultságot szerezte meg azáltal, hogy az abban az időszakban szerzett keresetéből vonták a nyugdíjjárulékot.) Ha ebben az időszakban végzett alkalmi munkavállalóként bejelentett munkát, akkor annak időtartama sem szolgálati idő, viszont a 2007.04.01. és 2011.12.31. között alkalmi munkavállalóként szerzett keresete is feljogosíthatja a félszázalékos nyugdíjnövelésre.

2) 2012.01.01-től a korábbi rokkantsági nyugdíja átalakult rokkantsági ellátássá. Ez az ellátás - miután nem vonnak belőle nyugdíjjárulékot - szintén nem eredményez szolgálati időt. Azonban a rokkantsági ellátás mellett végzett munka időtartama szolgálati időnek minősül, így a 2012.01.01-től a nyugdíjmegállapítás kezdő napjáig végzett munkája időtartamát az 1998.02.20. előtt szerzett szolgálati idejéhez hozzá kell adni. Ha ebben az időszakban végzett alkalmi munkavállalóként bejelentett munkát, akkor annak tartama is szolgálati idő.

További információk itt.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyugdíjba kényszeríthet-e a munkáltatóm?

2023. augusztus 01 -el lesz meg a 40 év szolgálati időm, s mehetnék el korkedvezményes nyugdíjba (már személyesen is egyeztettem a NYUFI-val ). A... Teljes cikk

Hogyan tudom igazolni a be nem jelentett munkaviszonyomat?

Hogyan tudom igazolni a be nem jelentett munkaviszonyomat, ha 1995 és 1996-ban ténylegesen dolgoztam? Teljes cikk

Tovább dolgozhatok-e Angliában, ha itthon nők 40-el nyugdíjba mentem?

2021-ben kértem meg a kimutatást a Nyugdíjbiztosítási osztálytól. Idén júniustól igénybe vehetném a nők 40 kedvezményes nyugdíját a külföldi... Teljes cikk