Megjelent: 5 éve

Kisgyermekes anyáknak nehezebb elhelyezkedni, mint a munkanélkülieknek. Pont.

Habár ma már egyre több jó példa mutatja, hogy nem kell család és karrier között választani, egyikről sem lemondani, mégis sokszor falakba ütköznek azok a nők, akik a gyermekvállalás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. Ez pedig sokszor az egész karrierjükre negatív hatással lehet. Pontosan mi történik azokkal az anyákkal, akik a családalapítást követően szeretnének újra munkába állni? Kate Weisshaar, az Észak-Karolinai Egyetem Szociológia Tanszékének munkatársa, erre kereste a választ és meglepő eredményekre jutott. Bóné Ágnes közgazdász, álláskeresési tanácsadó cikke.

images

A 2018-ban publikált tanulmány szerint Kate Weisshaar 3 374 kitalált önéletrajzot küldött el különböző, ténylegesen meghirdetett pozíciókra (például könyvelő, pénzügyi elemző, szoftverfejlesztő, marketing vezető).

Az önéletrajzokban lefestett jelentkezőket három csoportba osztotta aszerint, hogy volt-e kihagyás a szakmai pályafutásuk során vagy sem. A pályázók egy része 18 hónapja munkanélküli volt, a másik része másfél évet töltött otthon gyermekneveléssel, míg a harmadik része jelenleg is alkalmazásban állt. A kutatás egyik érdekessége, hogy a jelentkezők között nők és férfiak is egyaránt megtalálhatóak voltak. Mindegyik pályázó ugyanazzal a szakmai tapasztalattal valamint képességgel rendelkezett és az önéletrajz alapján nyilvánvaló volt, hogy van már gyereke. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az önéletrajzok alapján milyen arányban jutnak be a jelöltek állásinterjúra.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a kisgyermekes anyukák vannak a legnehezebb helyzetben. A jelenleg is munkahellyel rendelkező anyukák 15,3 %-át hívták be interjúra, míg a munkanélküli anyukáknak csak 9,7 %-át és a gyes/gyed után visszatérő anyukáknak csak a 4,9 %-át.

A férfiak esetében is hasonló eredmény született. Míg a jelenleg is foglalkoztatásban álló apukák 14,6 %-át és a munkanélküli apukák 8,8 %-át hívták vissza a munkáltatók, addig a gyermekét otthon nevelő apukáknak csak az 5,4 %-a jutott be állásinterjúra.

Miért nem szívesen alkalmaznak a cégek kisgyermeket nevelő szülőket?

A kutatás keretében megkérték a résztvevőket arra is, hogy nézzenek rá két fiktív önéletrajzra és ez alapján mondják el, hogy mennyire tűnnek megbízhatónak, elkötelezettnek és a pozícióra alkalmasnak a jelöltek. A két önéletrajz között az egyetlen különbség a munkaerőpiacról való távolmaradás oka volt. Vagyis az egyik pályázó munkanélküli volt már hosszabb ideje, a másik jelölt pedig gyesen/gyeden volt az elmúlt időszakban.

A visszajelzésekből egyértelműen kiderült, hogy mind a munkanélkülieket, mind a kisgyermekes szülőket kevésbé találták a válaszadók alkalmasnak az adott pozíció betöltésre és az azzal járó feladatok ellátására egy jelenleg is dolgozó jelölttel szemben. E mögött pedig az a feltételezés áll, hogy ha valaki hosszabb időre kiesik a munkaerőpiacról, akkor nagy valószínűleg szakmailag berozsdásodik.

Ami elgondolkodtató, hogy a megkérdezettek szerint a kisgyermeket nevelő szülők kevésbé megbízhatóak és lojálisak, mint a munkanélküliek. Ráadásul a gyesről/gyedről visszatérő apukák kilátásai még rosszabbak, mert náluk még a kisgyermekes anyukák is elkötelezettebbnek tűnnek a válaszadók szemében. Ennek oka az lehet Kate Weisshaar szerint, hogy elsődlegesen a férfiak feladata a család eltartása és azok, akik otthon maradnak a gyermekükkel, nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek és ez negatív színben tünteti fel őket.

A munkáltatók többsége úgy érzi, hogy a kisgyermekes szülők a családot minden elé helyezik és nem képesek teljes mértékben a munkájukra koncentrálni. Nem tudnak korábban bemenni a munkahelyre és mindig ők az elsők, akik távoznak a munkaidő végeztével. Vagyis nem felelnek meg azoknak a kritériumoknak, amit elvárnak egy ideális munkavállalótól a mai világban. Legalábbis ez derült ki a fent említett vizsgálatból.

Kitörés az ördögi körből

Hatalmas potenciál rejlik a kisgyermeket nevelők csoportjában, de amíg nem értékeljük újra a munkavállalókra vonatkozó normákat és elvárásokat, addig könnyen derékba törheti a nők karrierjét a gyermekvállalás. A munkáltatói oldalon nagy szükség van arra, hogy a HR valamint a vezetés képzést kapjon a kisgyermekes szülők alkalmazásának előnyeiről. Emellett érdemes tudatosítani magunkban, hogy a csoport nem minden tagja egyforma és magát az egyént kell elsődlegesen nézni.

Álláskeresőként pedig célszerű a pályázati anyagban és az állásinterjún a gyermeknevelés tényéről elvonni a figyelmet és azokra a kompetenciákra, képességekre és tapasztalatokra helyezni a hangsúlyt, amelyek számítanak a megpályázni kívánt állás szempontjából. Emellett javasolt olyan családbarát munkahelyeket felkutatni, ahol tárt karokkal várják a kisgyermeket nevelő szülőket és szívesen alkalmazzák őket.

Bóné Ágnes
közgazdász, álláskeresési tanácsadó

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk