kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Vállalati egészségmegőrzés - szemléletváltás a munkavállalói egészségfejlesztésben

Az idősödő, egészségproblémákkal küzdő társadalom egyre nagyobb gazdasági kihívás elé állítja a magyarországi munkáltatókat. Már nem csak a toborzás, de a munkaerő megtartása is komoly gazdasági kérdés, ami akár versenyelőnyt is jelenthet a vállalat számára. Mindennél fontosabb lett a munkavállalói jóllét kialakítása, a bevált foglalkoztatottak megtartása, egészségük megőrzése, hiszen hosszú távon ez az üzleti siker egyik legfontosabb eszköze. Az egészséges és elkötelezett munkavállaló már önmagában versenyelőny. Hatékonyabb, eredményesebb, odafigyel önmagára és környezetére, értékeli, ha a munkaadó az egészségmegőrzést is prioritásként kezeli.

A stressz az egyik legkomolyabb egészséget veszélyeztető tényező, amely számos krónikus betegség indikátora. A munkáltatók már nem tehetik meg, hogy nem fordítanak figyelmet a munkavállalók egészségére, ha hosszú távon szeretnének számolni velük, hangsúlyozta Záhonyi Barbara, a Medicover Értékesítési és Üzletfejlesztési igazgatója, akivel a vállalati egészségtudatosságról és szemléletmódváltás szükségességéről beszélgettünk.

A KSH 2016-os adatai szerint a munkavállalók összesen 1 millió 160 ezer esetben voltak táppénzen, a táppénzes napok száma pedig meghaladta a 25 milliót, 2014-hez képest a növekedés 20%-os volt. A nyomás pedig az elmúlt 2 évben a vállalatok tekintetében csak tovább nőtt. Napjainkban, különösen a speciális szaktudást igénylő hiányszakmákban, kiemelten fontos figyelmet fordítani a jó munkaerő megtartására, ahol a pénzbeli juttatások mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a dolgozók és hozzátartozóik jólléte, egészségük megőrzése is.

A Cafeteria rendszer átalakításával, az adókedvezmény megszüntetésével az állam kihívás elé állította a munkáltatókat. A változás életbeléptetése után azonban kiderült, hogy a többség megőrzi béren kívüli juttatásait, és többnyire nem „béresíti” azokat, hiába adózik a jövedelemmel azonos módon. Egyszerűen azért, mert azzal a hosszabb távú vállalati célok - mint a megtartás, a munkavállalók egészségének megőrzése -, nem biztosíthatók.


Amikor a munkaerő-piaci körülmények jelentősen átalakultak és az álláskeresők válogathatnak az ajánlatok közül, sőt az aktív dolgozókat is újabb és újabb ajánlatokkal bombázzák, akkor már nem elég kizárólag a kimagasló munkabér, mint értékígéret, sok más motivációs eszközre is szükség van a munkáltatók részéről. Ezek egyike a munkavállalói jólléttel való törődés, amelynek egyik legfontosabb eleme az egészségbiztosítás, amely egyben az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás is. Ezáltal megkönnyíthető az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, a prevenciós szűréseken való részvétel. A Medicover Egészségközpont egykapus rendszerben biztosítja az egészségbiztosítást és a szakvizsgálatokhoz történő hozzáférést. Ez az üzleti megoldás egy kézben kínálja a pénzügyi konstrukciót és az ellátásszervezést - Magyarországon egyedülálló módon.

Medicover Mindannyian szembesülünk vele, hogy az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférés manapság nem könnyű, sok esetben komoly várólistákkal kell szembesülnie a páciensnek, akkor is, ha diagnosztikai vizsgálatra szeretne eljutni, és akkor is, ha már kiderült a probléma és ellátást szeretne.

A munkáltató komoly hozzáadott értéket tud biztosítani a munkavállalónak, ha ezt a folyamatot megkönnyíti számára. A Medicoverben az ellátórendszer esetenkénti több hónapos várólistái helyett, átlagosan öt nap alatt lezajlik a vizsgálat, és megszülethet a diagnózis. Egy rendszeren belül lehetőség van járó- és fekvőbeteg-ellátásra, a diagnózis felállításától a gyógyulásig. A munkavállaló is nagyobb biztonságban érezheti magát, hiszen ugyanazokra a helyszínekre jár vissza és általában ugyanazzal az orvossal, egészségügyi személyzettel konzultál.

Mivel a társadalom öregszik, egyre szélesebb az a réteg, amely egészségügyi problémákkal küzd. Ha a veszélyeztetett korcsoportoknál nem igyekszünk megelőzni vagy időben felfedni és orvosolni a kialakuló szív- és érrendszeri betegségeket, az endokrin és ortopédiai, reumatológiai jellegű panaszokat, vagy az anyagcserezavarokat (pl. cukorbetegség), az hosszú távon komoly problémákat okozhat a megfelelő munkaerő biztosításában. E betegségek kialakulásában komoly kockázati tényezőt jelent a stressz, a fokozott pszichés megterhelés is, ami akár fel is gyorsíthatja ezek kialakulását. A munkaerőhiány is gyakran fokozza az egy munkavállalóra jutó megterhelést, ami szintén jelentősen növeli a kockázatot. Nem véletlen, hogy a WHO éppen most nyilvánította hivatalosan is betegséggé a kiégést.

A termelő cégeknél egyre inkább hozzáadott érték az egészségügyi szolgáltatás biztosítása, mint béren kívüli juttatás, hiszen éppen ezen a területen látszik meg leginkább a termelékenységen, ha a dolgozó hosszabb időre kiesik a munkából.

Még ma is csupán a vállalatok 27% rendelkezik komplex egészségprogramokkal, miközben minden arra mutat, hogy a munkavállalók egészsége prioritássá kell, hogy váljon a vállalatok számára. A Medicover, mint piacvezető egészségügyi szolgáltató a szervezeti egészségstratégia kialakításához szeretne hozzájárulni. Az egészségmegőrzésbe befektetett összegek megtérülnek, így az üzleti stratégia szempontjából is érdemes ezen a téren tudatosan tervezni. A Medicover az ügyfél fejével is igyekszik gondolkodni, hiszen jelenleg 130 ezer biztosított ügyfelük van (1200 vállalaton keresztül) családtagokkal együtt, akiknek visszajelzéseit figyelembe veszik szolgáltatásaik kialakításánál. Tehát az igényeket és a lehetőségeket igyekeznek összehangolni.

Megfontolandó ötlet, hogy a júliustól csökkenő szociális hozzájárulási adóból megmaradó összegeket a munkáltatók ne „béresítésre”, hanem egészségbiztosítás, mint béren kívüli juttatás nyújtására használják fel. Ezáltal a költségek és a munkavállalói elégedettség szempontjából is jobban profitálhatnak, hiszen egyes meghatározott juttatásként adózik, és motivációs ereje is tartósabb ennek az eszköznek, ugyanis a béremelés motiváló hatása néhány hónap után elvész.

A Medicover több mint 40 szakágban biztosít egészségügyi ellátást egész éven át. A csomagok részét képezik az éves prevenciós szűrővizsgálatok, a Kórház Plusz kiegészítő csomag pedig a Medicover Kórház által végzett műtéteket és fekvőbeteg ellátást is fedezi. Záhonyi Barbara ugyanakkor figyelmeztet, hogy az egészségbiztosítás nem gyors „tapasz”, hanem hosszú távú elköteleződést igényel a vállalatok részéről, ugyanis nem egy év alatt térül meg ez a befektetés. Ezer feletti azon magyarországi munkáltatók száma, amelyek elköteleződtek az egészségbiztosítás mellett. A bankszektorban, szolgáltató központoknál, IT fejlesztő cégeknél, az autóiparban, gyártó cégeknél és az állami, önkormányzati szférában egyaránt. Már az álláskereső portálokon is megkülönböztető jegy, hogy mely cégek biztosítanak vállalati egészségbiztosítást munkavállalóiknak. Az álláskeresők részéről pedig egyre jellemzőbb igényként fogalmazódik meg az egészségbiztosítási juttatás megléte már munkakörtől függetlenül is.

A Medicover küldetése a gyógyítás és a prevenció, melynek érdekében folyamatosan bővítik az ellátási kapacitásait és fejlesztik az orvosi eszközparkot is. A fejlett diagnosztika területén a legkorszerűbb berendezésekkel dolgoznak. Saját klinikáik száma folyamatosan bővül, az Ügyfelektől érkező igényekkel összhangban. Ma Magyarországon a vállalatok szűk köre mondhatja el magáról, hogy átgondolt és kidolgozott vállalati egészségstratégiával rendelkezik. Tapasztalataink szerint sok esetben - csak rövid távon motiváló - juttatásokra többet költenek a cégek, mint a munkavállalóik egészségének megőrzésére.

Minden felelős vezető tudja, hogy a cég sikeressége nagyban múlik a munkavállalókon is, a munkavállalók teljesítménye, tudásbeli hozzáadott értéke kulcsfontosságú a fejlődéshez. Napjainkban, különösen a speciális szaktudást igénylő hiányszakmákban, kiemelten fontos tehát figyelmet fordítani a jó munkaerő megtartására, ahol a pénzbeli juttatások mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a dolgozók és hozzátartozóik jólléte, egészségük megőrzése is.



További információ: medicover.hu/vallalati-megoldasok
Ajánlatkérés, információ: [email protected]

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk