kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

40-50 év felett a munkaerőpiacon, lehetetlen küldetés?

30 éves korunkra már sokféle tapasztalattal és tudással rendelkezünk, alkalmasak vagyunk akár arra is, hogy vezető pozícióban dolgozzunk. A mai kor követelményeinek megfelelve folyamatosan tanulunk, képezzük magunkat, beszélünk minimum egy vagy két nyelvet, azt hiszem mondhatjuk, hogy értékesek vagyunk a munkaerőpiacon. De állíthatjuk-e magunkról, hogy szakmailag és emberileg annyit tudunk az életről, mint az 50 évesek? Mint a negyvenesek? Rendelkezhetünk-e ugyanannyi tapasztalattal? A válasz ezekre a kérdésekre egyértelműen nem.

images

A PricewaterhouseCoopers (PwC) időskorú munkavállalókról szóló, 2015. évi egyik tanulmányában olvashatjuk, hogy Európa fejlettebb országaiban sokkal nagyobb arányú az 55 év felettiek foglalkoztatási aránya. A PwC statisztikája szerint - a vizsgált 34 OECD országok közül - a lista élén áll: Izland, Új-Zéland, Svédország, Izrael, Norvégia, Chile, Amerikai Egyesült Államok, Magyarország pedig a nem túl előkelő 31. helyen áll.

Míg a foglalkoztatottak létszáma folyamatosan növekszik, a munkanélküliségi ráta pedig az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat a KSH adatai szerint (2016. augusztus-októberi időszakra 4,7%), addig Magyarországon is öregszik a társadalom, ráadásul a fiatal, nyelvet beszélő munkaerő jelentős hányada bizonyítottan külföldre vándorol főként a magasabb jövedelem, biztosabb jövő reményében.
Azt gondolom, hogy a fenti adatok, tények következménye, hogy a vállalkozások egy része már rádöbbent, hogy nem csak 20-30 éves generációban kell gondolkodniuk, amikor egy társaság szervezetének fejlesztésében, kialakításában gondolkodnak.


Hogy miért nehéz 40 vagy 50 év felett elhelyezkedni?



Szerintem többek között a következő okokra vezethető vissza:

A munkavállaló oldaláról: nagyon határozott elképzelések a leendő munkahellyel kapcsolatban, szakmai kihívás keresése (csak kevés számú pozíció feleltethető meg az elvárásoknak), magasabb bérigény, nyelvtudás, képzettség hiánya, rugalmatlanság, a teljesítő-képesség csökkenése stb.

Munkáltatói szemszögből: előítéletek a korosabb munkavállalókkal kapcsolatban, szakmai féltékenység, magasabb fizetési igény, bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy biztosan be tud-e illeszkedni a fiatalabb átlagéletkorú kollégák közé, stb.

Egy jelöltünk írta e-mailben a következőket: „Hiába dicsértek, hogy nagyon jól sikerült a szakmai beszélgetés is, az interjú is olasz- illetve angol nyelven folyt. Az interjú alatt megjegyezték, hogy 30 év az átlagkorhatár és megkérdezték, hogy jönnék ki a fiatalokkal? Zavarna-e engem hogy fiatalokkal kellene együtt dolgoznom?”

Mivel a sztereotípiákkal tele van a padlás, most inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy miért jó 40 év feletti munkavállalókat alkalmazni. Nem is különböztetnék meg több korosztályt, hanem általánosságban beszélek most a középkorúakról és a még idősebbekről.

1. bölcsesség - munkában és az élet egyéb területein
2. a fiatalok tudnak tanulni tőlük
3. rendelkeznek a szükséges szakmai tapasztalattal és kapcsolatrendszerrel
4. többségében hozzászoktak már a fejlettebb technikák alkalmazásához, amellett, hogy a jól bevált „régi” módszereket is ismerik
5. lojálisak - ahogy öregszünk, egyre nehezebben toleráljuk a változásokat, így ragaszkodunk a munkahelyünkhöz, az íróasztalunkhoz, a szerszámainkhoz, a velünk dolgozó kollégákhoz, sőt még a főnökünkhöz is (szinte mindegy, hogy jól vagy kevésbé jól jövünk ki vele)

Amikor pár évvel ezelőtt a csoportdinamikáról tanultam egy tréningen, sokat beszéltünk arról, hogy milyen típusú emberek vannak egy csoportban. Nem azt szeretném vizsgálni, hogy mit csinálnak rosszul a cégvezetők vagy a HR-esek, hanem inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy minden csoportban helye van különböző típusú, személyiségű, nemű, korú, képzettségű embereknek.

Szükség van a bölcsességre, az eltérő mennyiségű és minőségű élettapasztalatra. A fiatalokat mentorálni kell, kitartásra tanítani őket, arra, hogy minden nehézségben lehet szépséget találni, és hogy nem elsősorban a pénz az, ami miatt az ember munkahelyet vált.

Referenciákon, személyiség és szakmai teszteken keresztül lehet bizonyítani azt, hogy valaki megfelel-e egy adott pozícióra. A jövőben pedig, amellett, hogy nyitottabbakká kell válni az idősebb munkavállalók alkalmazását tekintve, lassan azt is el kell fogadnunk, hogy a jól képzett, szakmailag erős munkavállalók olykor olyan igényeket támasztanak munkáltatóik felé, mint rugalmas munkaidő, a munka és a magánélet összehangolása, lehetőség a tanulásra, nyelvi képességek fejlesztése stb-stb.

Ahhoz, hogy változás történjen, fel kell nyitni a munkáltatók szemét és akár saját tapasztalatainkon keresztül bizonyítani, hogy a változatosság több szempontból is pozitív hatással lehet a szervezetre. A munkavállalókat pedig segíteni kell a felzárkóztatásban, a pályázatra való megfelelő felkészítésben. A jó hír tehát, a változás nem lehetetlen, de nyitottságot igényel a felek részéről, segítséget és támogatást a közvetítő cégek oldaláról.

Homoki Tímea
Grafton Recruitment

Forrás:
http://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2015/golden_age_press.html
www.ksh.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk