kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Több a nyugdíjas feketemunkás, mint gondolnánk

„Nem szeretem a trükközést. Nem ebben nőttem fel. Volt, hogy fel kellett emelni a hangom, amikor csúszott a fizetésem, többször előfordult, hogy nem fizettek ki” - mondta a HR Portálnak nyugdíjasként szerzett munkatapasztalatairól Dusák Dezső. A feketén foglalkoztatók nem lesznek hirtelen jobbak, amikor nyugdíjast alkalmaznak. De legalább vannak érzelmeik: fájó érzés eltemetni az idős kollégát, akit zsebbe fizettek, de aztán jöhet az újabb nyugdíjas, mert megbízható volt és nem akart többet keresni - ellenben a fiatalabbakkal. Azzal sem törődnek, hogy az idősek jobban a szívükre veszik, ha kihasználják őket a munkáltatók.

images

Az álláskereső portálok tele vannak nyugdíjasoknak szóló álláshirdetésekkel. Egy nyugdíjas ismerősünk felhívott közülük jó néhányat, és kiderült, hogy gyakori, amikor feketén vagy szürkén foglalkoztatják a nyugdíjasokat.

Kis köpködős

Nyugdíjas szakácsoknak hirdet, valójában szakképzettség nélküli nyugdíjasokat keres egy Budapest külvárosi köpködős. A nyugdíjhoz közel járó üzletvezető asszony nem kertelt a telefonban: „Hétvégén zsebbe fizetek”. Az órabér ezer forint, állítása szerint ezért még a főzni se kell tudni. Az elvárásnak megfelelő nyugdíjasnak szerinte nem lesz pörgős a meló: húst, gombát, sajtot kell rántani, frissen sülteket készít köretnek valóval és ő tálal napi 4-5 órában. Persze, semmire nem vehet mérget, aki beáll hozzá.

„Mind a négy sofőröm nyugdíjas”

„4 órát minimálbér szerint fizetek, a többit kápéban, zsebbe” - mondta a lapunkat tájékoztató nyugdíjasnak egy Budapest körzetében fuvarozó cég vezetője. A vállalkozó szomorúan megjegyzi: „Nemrég volt a temetése a nyugdíjas kollégánknak. Több mint tíz év után keresek sofőrt a helyére”. Kiderült, hogy van nap, amikor addig kell dolgozni, amíg munka van, mert máskor napokig nincs. A csúcsidőszakban nyomni kell, nincs mese, tehát akkor nem nyugdíjasnak való a megterhelés.

„Mind a négy sofőröm nyugdíjas” - mondta a telefonban. Miért éri meg a kisvállalkozónak, hogy minden sofőrje nyugdíjas? Erre azt válaszolta: hosszú évekre akar olyan munkaerőt, akinek nem kenyérre kell a pénz, mert nyugdíja van. A nyugdíjasainak elegendő a 100 ezer forintos havi átlagfizetés. Nem akarnak többet keresni, ellenben a fiatalabbakkal, akik pár hónap múlva meglépnek tőle magasabb fizetésért.

Egy tiszta kertész

Tavasztól őszig kínál betanított munkát egy Vas megyei kertészet, napi 8 órában alkalmi munkavállalói könyvvel - állította a középkorú férfi tulajdonos. Heti 25 ezer törvényesen csorog a nyugdíj mellé. A március és szeptember közötti könnyűnek mondott fizikai munka valószínűleg egy jó fizikai állapotban lévő nyugdíjasoknak is épp elég lesz. Ez az üzlet tisztának tűnt.

Lépnek a budapesti nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége kezdeményezte, hogy segíti munkához juttatni a dolgozni akaró fővárosi nyugdíjasokat. Az elnök, Véghné Reményi Mária elmondta, hogy elsősorban könnyű fizikai, szakmunka és kvalifikált munka jöhet szóba.

„Több száz nyugdíjas vár munkára Budapesten” - válaszolta. Hozzátette, hogy a program körülbelül egy éve indult, még a kezdeti szakaszában tart. Egyelőre még csak négy nyugdíjas dolgozik, számlákat szortíroznak a Xeroxnál alkalmi munkavállalóként napi 4-6 órában.

„Jól érzik magukat, elégedettek a munkával és a körülményekkel. A munkáltató is elégedett a nyugdíjasokkal, mert megbízhatóak. Jobban megbecsülik a munkát, mint a diákok” - tette hozzá Véghné Reményi Mária. Elmondta, hogy jelenleg több munkáltatóval tárgyalnak az együttműködésről.

Megtudtuk tőle, hogy elsősorban a tagszervezeteiknél mérik fel a dolgozni akaró nyugdíjasokat, megkérdezik, mik az igényeik, milyen a szakmai előéletük, végzettségük. Tájékoztatást adnak az idős embereknek speciális élethelyzetük, egészségmegőrzésük alapján javasolható legális munkavállalási lehetőségekről és a feltételekről.

„Nem hagyjuk kizsigerelni őket, a munkavállaló nyugdíjasok érdekeit is védjük, képviseljük”- hangsúlyozta Véghné Reményi Mária, a közhasznú civil szervezet elnöke.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a budapesti nyugdíjasok szövetségének kezdeményezését szeretnék országos szintre emelni. Erre nagy szükség van vidéken is.

Szabolcsban sok nyugdíjas kénytelen napszámba járni, hogy kiegészítse alacsony nyugdíját. Fehérgyarmat környékén például nincs más lehetőségük a nyugdíjasoknak és a fiatalabbaknak sem - mondta Román Demeterné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségek képviseletében.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
20 éve az EU-ban: így változtak a magyar nyugdíjak a többi országhoz képest

2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz, köztük Magyarország. A GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató... Teljes cikk

Óriási szakadék tátong a nyugdíjas álmok és a reális kilátások között

Ötből több mint két brit felnőtt úgy véli, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál (66 év, ami 2026-ban 67 évre emelkedik) vagy azt megelőzően... Teljes cikk

Mikor kérhető a nyugdíj újraszámítása?

A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek kérhetik a nyugdíjkorkorhatáruk betöltését követően, hogy... Teljes cikk