Szerző: Szarka Dóra
Megjelent: 7 éve

A fotón múlik, hogy behívnak-e állásinterjúra

Meghatározó lehet az önéletrajzba szánt fénykép megválasztása a sikeres jelentkezés szempontjából. Egy borértékesítői munkakörre jelentkező előnnyel indulhat, ha borospohárral a kezében szerepel a CV fotóján, azonban egy szoftverfejlesztő nem feltétlenül kelt jó benyomást a szőlőtőkék között. Cikkünkben arra kerestük a választ, az önéletrajzban a fénykép kulcsfontosságú-e vagy mellékes tartalomelem, inkább kiegészítő infót ad a jelentkezőről vagy eldöntheti, behívják-e következő körre?

images

Az álláskeresés egy verseny, ahol annak függvényében választanak a jelentkezők közül, hogy ki tud többet nyújtani a munkaerőpiacon. Az első, meghatározó kapcsolatfelvétel a cég és az álláskereső között az önéletrajz. Ezzel dől el, egyáltalán sor kerül-e telefonos megkeresésre, személyes találkozásra, amikor a jelentkező lehetőséget kap arra, hogy részletesebben bemutassa, „eladhassa” szakismeretét, személyiségét, kompetenciáit a pozíció elnyerése érdekében. Ebben a folyamatban tehát kulcsszerepet kap az önéletrajz. Egy önarcképet is tartalmazó CV sokat árul el a jelentkezőről: nemcsak a kinézetét ismerhetjük meg általa, hanem az attitűdjére, személyiségére is lehet következtetni belőle. Egy gondosan beállított, megvilágított fényképnél például látszik, hogy az illető ügyel a részletekre, egy tv előtt lekapott képen viszont az ember igénytelenséget sugall.


Biztos kell a CV-be fotó?



Felmerülhet a kérdés, kell-e egyáltalán az önéletrajzba fotót elhelyezni. Nem elegendő-e a személyes adatokat, iskolákat, ismereteket és korábbi munkahelyeket feltüntetni? Fazekas Éva, a Jobangel néven publikáló blogger szerint mindig legyen a CV-ben fotó, mivel arcot ad a jelentkezőnek. Egy fényképes CV személyessé teszi az önéletrajzot, az ember jelenlétét sugallja, szemben a fénykép nélkülivel, ami “csak” egy papír vagy megnyitott dokumentum érzetét kelti. Emellett azért is érdemes fényképes CV-vel megpályázni egy állást, mert ahol például diszkrimináció merülhet fel, ott egy szűrő is, amivel elkerülheti a jelölt a felesleges állásinterjúra járást. „Ahol vélhetően nem felelne meg egy idősebb vagy egy cigány, esetleg egy kevésbé dekoratív jelölt, onnan a fényképe alapján eleve nem fogják keresni. A jelölt pedig megkíméli magát egy felesleges utazástól, állásinterjútól, csalódástól. Nem örülök, hogy ez is egy szempont, de sajnálatos módon az” - fogalmazott Fazekas Éva, blogger.
Prancz ÁdámPrancz Ádám ma fotós, korábban kiválasztási folyamatokban is részt vett

A témában megkérdeztük Prancz Ádám portréfotóst is, aki korábbi szakmájában rendszeresen vett részt kiválasztási folyamatban. „Mikor egy pozícióra beérkezett száz-százötven szinte ugyanolyan szakmai múlttal, tudással rendelkező jelentkező önéletrajza, sokszor a fénykép alapján döntöttük el, kit hívjunk be meghallgatásra” - meséli Prancz Ádám, fényképész - „Azokat azonnal kiszűrtük, akiknek vállalhatatlan CV képük volt, például a fürdőszobai koszos tükörben, atlétatrikóban pózoló értékesítőt vagy a barátnőjét a fénykép feléről levágó pályázót. Titkárnői állásnál pedig a dekoltázs számított döntő tényezőnek.” A fényképésztől megtudtuk, hogy Németországban sok cégnél külön kérik, hogy az önéletrajzon ne szerepeljen fotó, Magyarországon viszont a legtöbb helyen elvárt, sőt, sokszor ezen múlik, behívják-e személyes találkozóra a jelentkezőt.


Még mindig az öltöny/blézer-ing/blúz kombináció a nyerő



„A fényképen általában nőknek-férfiaknak egyaránt galléros blúzt, inget, és fehér vagy más semleges hátteret szoktam javasolni. Ruházatnál az is szempont lehet, milyen állásra jelentkezünk. Egy fizikai munkával is járó állásnál az öltöny-nyakkendő még fényképen sem hiteles, hölgyeknél szintén furcsán hat egy kosztümös kép felszolgálói állásra. A garbó kifejezetten tilos, mert nagyon rosszul sikerült képek készülnek vele, egy “lefejezett” ember látszatát kelti. Fontos, hogy a fénykép kifejezetten CV-re készüljön. Hiába sikerült jól egy kép egy díjkiosztón, színházi folyosón, a képen látszik, hogy nem önéletrajzba szánták. A magam részéről a “menedzseresen” karba tett kezet, lazán kigombolt zakót ábrázoló képeket visszásnak tartom.” - tudtuk meg Fazekas Évától, a Jobangel bloggerétől.

Hasonló véleménnyel volt a HR Portál által megkérdezett Prancz Ádám, önéletrajz-fényképész is. Tapasztalatai szerint a zakó vagy blézer szép keretbe foglalja az arcot, de a nyakkendő nagyon hivatalossá teszi a képet. Túl se kell lőni a célon - pozíción -, autószerelőnek például nem szükséges öltönyben fotózkodnia, de multis környezetben a hivatalos formát, az ing-zakó kombinációt érdemes használni. „Kockás ingben is lezserebbnek tűnik az illető, de mégis ad a képnek egyfajta komolyságot. Ezt inkább fizikai szakmáknál javasolnám, bár egyre több start-up cégnél és IT területen dolgozó szakembernél látom ezt a fajta fotózási stílust” - tudtuk meg Prancz Ádám, portré fényképésztől, aki elmondta, a jogi, ill. a közép- és felsővezetői területekre előnyös a félmosoly a képen, a nagy mosoly például a stewardesseknek szükséges. Ugyancsak a légiutaskísérőknél van szükség az egész alakos fotóra, másnál elég az arckép, mivel ez ad lényegi információt a jelöltről.


Tudat alatt megy át a kép üzenete



Prancz Ádám, fényképész szerint egy jó portréval jobb eséllyel indul a jelentkező. Tudat alatt megy át, amit a kép sugall a személyről. A testtartás nagyon fontos, más az üzenete, ha széken ülve fényképezik - amitől görnyedtté válhat a testtartása -, és más, mikor kiemeli a mellkasát, ami büszke, magabiztos ember hatását kelti; a karba tett kar viszont zárkózottságot sejtet. „Komolyabb állás megpályázásához elengedhetetlen a jó CV fotó. Aki profizmust akar sugallni az önéletrajzával, annak érdemes hivatásos fényképésszel elkészíttetnie a CV fotóját. Egy fotóssal elkészített fénykép azt üzeni, hogy az álláskereső megadta a módját a jelentkezésnek, a részletekre is igényes. Ugyan ma már kiváló minőségű képeket lehet készíteni okostelefonnal is, azonban otthon nem tudjuk ugyanazt a hatást elérni, mint egy fotóstúdióban. A műteremben például a nyakkendőnkhöz vagy a blúzunk színéhez passzoló megvilágítást kérhetünk, vagy amilyen színnel az önéletrajz fontos pontjai ki vannak emelve. Mindez még professzionálisabbá teszi a CV-t. Egy telefonnal készült kép esetében ezzel szemben a HR-es nem tudja, miért van gagyibb hatása, csak érzi, hogy egyszerűbb az egész. Az aluljárós fotók minőségéről és üzenetéről meg már ne is beszéljünk” - mondta ez Prancz Ádám, portré fényképész.


Drága autó mellett nem érdemes pózolni



Fazekas Éva, bloggert kérdeztük arról, milyen kerülendő példákkal találkozott eddig: „A rossz példák közé sorolnám az érettségi ballagási képet egy egyetemet végzett jelöltnél, a partiruhában, partisminkkel, buliban készült, illetve a portrénak szánt, de erősen dekoltázs-hangsúlyos képeket. A drága vagyontárgyakat mutató képek szintén visszásak, például ha egy jelölt a sokmilliós autójának támaszkodva, vagy saját kertjének medencéje mellett fotózva ábrázolja magát, az mindenképpen egy kérkedő, hiú embert mutat, ami lehet, hogy nem igaz, de a kép ezt sugallja, ezért kerülendő. Különösen kínos, ha ráadásul nem is az övé az adott vagyontárgy.”
jobangelFazekas Éva rettenetes fotókat látott már önéletrajzokon


Ne legyen túl régi a kép



Mindkét megkérdezettünk egyetértett abban, hogy lehetőleg 1-2 évesnél régebbi kép ne kerüljön az önéletrajzba. Olyan portré képet érdemes választani, amelyről bárki felismerné, az aktuális hajviseletében, hajszínében, szemüvegében ábrázolja.


A CV kép félre is vezethet



„Elő szokott fordulni, hogy a cégek következtetéseket vonnak le az önéletrajzi fotóról, azonban ezt nem tartom jó módszernek, mert általában ezek a feltételezések tévesek is lehetnek. Egyáltalán nem biztos, hogy a komor arckifejezés komor embert takar, és a mosolygós lány az életben is mosolygós. Személyiségjegyekre sem érdemes következtetni, mivel a fotózás egy olyan műfaj, amikor szerepet játszunk. Arra biztatom a kiválasztókat, hogy még egy rosszul sikerült kép esetén is hallgassák meg a jelöltet állásinterjún, ha egyébként a CV tartalma alapján érdemesnek ítélik őt.” - mondta el a véleményét Fazekas Éva, a Jobangel blog írója.


Álláskeresés előtt érdemes a Linkedinen, Facebookon elhelyezett profilképet is aktualizálni



Fazekas Éva, blogger szerint érdemes a Linkedinen a CV-n is alkalmazott fotót használni, emellett a Facebookon érdemes lezárni az ismeretlenek elől a fényképalbumainkat, a profilkép és fedőkép (cover photo) pedig inkább legyen semleges. A profilkép a jelenlegi külsőnket mutassa, az épp aktuális frizurával, és ne mutasson többet, mint a CV-kép: ne legyen fürdőruhás, sokat sejtető hátteres kép itt sem, legalábbis publikus, mindenki számára elérhető módon. Prancz Ádám, fotós úgy látja, egyre többen ugyanazt a fotót állítják be profilképnek a Linkedinen, mint amit az önéletrajzba másolnak be, mivel a Linkedin egy online CV, egy üzleti kapcsolatépítős oldal, így ott sem mindegy, milyen kép alakul ki az egyénről.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk