Megjelent: 7 éve

Így lehet felpendíteni az év végi céges jutalmak összegét

Hova érdemes befektetniük azoknak, akik extra pénzt kapnak az év végén, de nem tudnak hónapról hónapra félretenni és a pénzügyekhez sem igazán értenek? - erről ír a Vienna Life Biztosító blogja.

Pulykapénz, 13. havi fizetés, bónusz, prémium, vagy egyéb juttatások formájában sokan kapnak extra pénzt az év végén, de hova érdemes befektetniük egy ilyen, akár néhány százezer forintos összeget azoknak, akik egyébként nem tudnak hónapról hónapra félretenni és a pénzügyekhez sem igazán értenek? Erre ad tippeket a Vienna Life Biztosító a blogján megjelent legújabb bejegyzésében.

A magyar dolgozók jelentős része szabad szemmel is jól látható extra pénzt visz haza év végén. 2015-ben minden 10. magyar munkavállaló kapott 13. havi bért, átlagosan bruttó 275 ezer forintot. Év végi pénzbeli juttatásban vagy bónuszban a dolgozók 18 százaléka részesült, átlagosan bruttó 295 ezer forint értékben - írja a Fizetesek.hu oldal.

Tehát már egy átlagos 13. havi bér vagy év végi bónusz is elég jelentős összeg ahhoz, hogy gyarapítsuk. A Vienna Life Biztosító három megoldást mutat be azok számára, akik nem rendszeres megtakarítási formát keresnek, és nem tudják folyamatosan szemmel tartani befektetésüket.


Akadnak még jó betéti kamatok az MNB szerint



Miközben számos banknál már csak 0,01-0,05 százalék körüli kamat jár a pénzre, egyes szereplőknél 2 százalék, vagy azt meghaladó kamat is elérhető a lekötött betétekre. 4-5 ilyen ajánlatot találhatunk a jegybank által példaként említett 1 millió forint 1 éves lekötése esetén.

Sőt, az MNB betéti kalkulátor segítségével néhány százezer forint 12 hónapos lekötéséhez is ráakadhatunk még 2 százalékot meghaladó kamatra. Persze 1 évnél hosszabb lekötésre nem meglepő módon ennél általában kisebb éves kamat jár - derül ki a kalkulátor révén. Érdemes azonban résen lenni, a magasabb kamatnak ugyanis több feltétele is lehet - figyelmeztet az MNB.


Adjunk kölcsön az államnak!



A betéti kamatok esésével együtt, nőtt a lakosság állampapírok iránti kereslete, hiszen az ezekkel elérhető nyereség mostanában magasabb, mint amit a banktól kaphatunk.

A banki betéthez hasonló, 1 éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegybe akár már 10 ezer forintot is be lehet fektetni. Ez az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma, amely most évi 2,25 százalék kamatot ad. Létezik 6 hónapos verzió is belőle, az évi 2 százalékot fial.

Ha valaki hosszabb távon tenne félre, arra is kínál megoldást az állam. A Prémium Magyar Államkötvény 3 vagy 5 évre szól, kamata pedig az aktuális inflációtól függ, annál mintegy 3 százalékkal több.

Az egyszeri díjas, befektetéshez kötött biztosítások szintén jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik nem tudnak havonta félretenni.

Ezekbe - a betétekhez vagy az állampapírokhoz hasonlóan - az időtartam elején lehet befizetni, akár alacsonyabb összeget is (minimum 20 ezer forintot). Ezt utána az igények alapján a biztosító szakemberei fektetik be.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az egyszeri díjas biztosításokba azoknak érdemes pénzt rakni, akik legalább 2-5 évig tudják nélkülözni azt. Ezért viszont a biztosítók célja, hogy többet fizessenek a banknál vagy az államnál, így a hozam az évi 4-5 százalékot is elérheti.

Vienna Life Biztosító
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk