kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Törvénytelen állásinterjús kérdések nőknek

A nők számtalanszor kapnak gyerekvállalásra, családi állapotra vonatkozó kérdéseket, és mindenki a maga vérmérséklete szerint válaszol, reagál, de a helyzetből jól már ritkán lehet kijönni - írja JobAngel a HR Blogon.

images

A munkáltatók számára is ismert a lista, hogy törvény szerint mire nem szabad rákérdezni (törvény szerint: neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, nemzetiséghez való tartozása, anyanyelve, fogyatékossága, egészségi állapota, vallási vagy világnézeti meggyőződése, politikai vagy más véleménye, családi állapota, anyasága (terhessége) vagy apasága.

A nők mégis kapnak családi állapotra vonatkozó kérdéseket. Ha őszintén válaszol, az sem lehet jó, ha azt válaszolja, amit hallani akarnak, akkor fölösleges volt megkérdezni. Ha ellentámadásba lendül, és visszautasítja a kérdést, mindkét fél bukta az eddigi toborzásba tett időt, ha valami poénnal üti el a választ, akkor sem jutott beljebb a kérdező.

Anélkül, hogy felmenteném a munkáltatókat, érteni vélem a kérdések motivációját - többnyire tervezni akar, nem diszkriminálni - , de ettől még továbbra is törvénytelen és tűrhetetlen, hogy ilyen kérdések hangzanak el állásinterjún. Ha valakinek esetleg nem elég érv, hogy azért nem kérdezünk ilyesmit, mert törvénybe ütközik, akkor nézzük más oldalról, miért is nincs értelme megkérdezni ezeket.

Gyerekvállalás

“Mikor szeretne gyereket vállalni?” és ennek összes változata, ami az ezzel kapcsolatos terveket feszegeti.

Pontosan tudjuk, hogy sok esetben nem tervezünk, hanem sodródunk. Pl. nem tervezett gyereket, de mégis teherbe esett. Akkor most mi legyen? Azt mondta az állásinterjún, hogy nem tervezi, később mégis bejelentette, hogy terhes? Megtörténhet. Lehet, hogy tényleg nem tervezte, így alakult. Lehet, hogy hazudott, mert kellett a munka. Tehát, teljesen fölösleges megkérdezni, mit tervez. Bármit is, magánügye. Nem mellesleg, ha most bejelentette, akkor még van néhány hónapod a helyére találni valakit. Ha a felmondását jelenti be, akkor 30 napod van mást találni, az még rosszabb lenne, nem? És bizony bármely munkavállaló bármely pillanatban magában hordozza azt a kockázatod, hogy felmond. Erre fel kell készülni, és B terveket kitalálni arra, hogyan is talál gyorsan másik embert, ha kell. De vajon van-e értelme egy ilyen beszélgetésnek:

“- Mikorra tervezi a gyerekvállalást?

- Miután úgy tűnik, szakmailag megfelelő vagyok az eddigi beszélgetésünk alapján, pontosan milyen választ vár, hogy megkapjam ezt az állást?”

Családi állapot

Lehet, hogy most egyedülálló, és ez - döbbenet! - akár jövő héten is megváltozhat. Aztán pár hónap múlva lehet, hogy megint egyedülálló lesz, mert nem sikerült a kapcsolat. Semmi értelme ezzel foglalkozni munkáltatóként. Az igazi kérdés, amiről az egész állásinterjú szó, hogy tudja-e teljesíteni a feladatait? Van-e hozzá tudása, akarata, motivációja, tapasztalata vagy hajlandó-e megtanulni.

Hogyan oldja meg, ha a gyerek beteg lesz?

Meg fogja oldani, mert fontos neki a munkája, és mert gyakorló anya, tehát gondolt erre is, mielőtt elkezdett állást keresni. A kérdésnek azért nincs értelme - mert újabb döbbenet! - felnőtt emberek is szoktak betegek lenni. Ha a gyerek beteg, azt esetleg megoldja úgy, hogy másra bízza és bemegy dolgozni, mintha mi sem történt volna. Ha ő maga lesz beteg, akkor viszont nem megy be dolgozni semmiképpen (legalábbis remélem, hogy nem várod el tőle).

Külön “szépsége” a kérdésnek, hogy irodai munkáknál bőven megoldható lenne a mai technológiai szinten, hogy be se menjen a kolléga, és mégis elvégezze a munkáját. A távmunka nem szitokszó, hanem jó megoldás - nemcsak betegség esetére.

Miért nincs (még) gyereke?

Az eddigiek inverze, ami mögött előítélet, kíváncsiság, szemrehányás húzódhat meg. Bármelyik is, nem tartozik magyarázattal egyetlen nő sem, senkinek. És az 1. pontra visszaugorva láthatjuk is, hogy ha tervezi, ha nem, ő maga sem tudja biztosan, hogyan fog alakulni. Durvább esetben majd épp elsírja magát, mert eszébe jut, hogy 1 hónapja volt egy vetélése, miután évek küzdelmével teherbe esett, vagy épp gyógyult rákosként soha nem lehet már gyereke. Egyszerűbb megérteni, hogy semmi közünk mindehhez, még akkor sem, ha munkáltatói lennénk az illető nőnek.

Sokszor kérdezik, mi a jó válasz ezekre a kérdésekre. A fentiek fényében bármi. Bármit válaszolsz, az állást már jó eséllyel nem kapod meg, ha mégis, később úgysem tudja számonkérni rajtad a válaszodat ezzel kapcsolatban. Kedves munkáltatók, a tanulság ugyanaz: bármit kérdezel ebben a témakörben, és bármilyen választ is kapsz, azzal semmire sem mész.

JobAngel
HRBlog
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Agresszivitás kezelése a munkahelyen és azon kívül

Sok esetben a stressz, a kezeletlen problémák agresszív viselkedésben csúcsosodnak ki az emberek mindennapjai során. Sok félreértés melegágya, ha nem... Teljes cikk

Hogyan érvelj a felsővezetésnél a mentális jóllét mellett?

Sok HR-es és EHS munkatárs küzd azzal, hogy meggyőzzék a felsővezetést arról, hogy a vállalati pszichológus szolgáltatásokra szükség lenne a... Teljes cikk

Én is oké, te is oké, ők nem oké

Milyen helyzetekre lehet jó egy életbiztosítás a közép- és kisvállalati (SME) szektor cégvezetőinek, tulajdonosainak? Kurdi Ferenc posztja a HR Blogon. Teljes cikk