kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Az 5 legfontosabb HR trend 2017-ben

Tömény változás a HR-ben. Ezt hozta az elmúlt másfél év, és távolról sincs vége. Ha csak a mindennapi tűzoltással foglalkozunk, és nem figyelünk oda ezekre a trendekre, rövid időn belül nemcsak azt nem fogjuk tudni, hogyan lépjünk tovább, de azt sem fogjuk érteni hogy kerültünk ide egyáltalán.


  • 1.Fluktuáció
  • 2.Vezetői felelősségvállalás
  • 3.Employer Branding
  • 4.Social Recruitment
  • 5.HR és a Big Data


MI IS EZ AZ 5 FONTOS TREND?

1. Fluktuáció: A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet tekintve 2017 a kihívások évét jelenti a szakemberek számára. Miközben a fluktuáció 30, sőt, sok cég esetében akár 80%-kal is megnőtt a korábbi időszakhoz képest, a munkaerő megszerzése és a távolabbról érkezők, illetve a fiatalabb generációk integrálása is komoly fejtörést okoz. Mi kell ma ahhoz, hogy egy cég elnyerje a ,,Legjobb Munkahely” címet? Egy biztos: a válaszban nem a bér áll az első helyen. A munkaerő megtartás kulcs tényezője, ha jól érzik magukat a munkavállalóink, érzelmileg kötődnek hozzánk. A kötődés kialakítható egyszerű, költséghatékony, kreatív ötletekkel.

2. Vezetői felelősségvállalás: A vezető személye egyre inkább kulcskérdéssé válik. A vezetők alapjaiban határozzák meg a cégkultúrát. A cégkultúra pedig egyre inkább meghatározza a termelékenységünket, azt hogy milyen munkavállalókat vonzunk, és egy gyorsan változó környezetben mennyire tudunk igazodni a külső igényekhez. A vezetőknek fel kell ismerniük, min kell változtatni, és hogy az ő magatartásuk, képességeik a korlátjává válhatnak a vállalat működésének. Ehhez nem elegendő egy HR akcióterv.

3. Employer Branding: az új generáció megjelenése és a munkaerőhiány magával vonzotta a munkáltatói márkaépítés fontosságát, ami egyre csak fokozódni fog. Értékesítői szemlélettel kell csábítóvá tennünk cégünket a munkaerő megszerzése során. Sőt! Képviseljük cégünk erősségét, brand-jét a meglévő munkavállalóink között is folyamatosan.

4. Social Recruitment: Nap, mint nap új fejlesztések, módszerek jönnek, szinte lehetetlenség felvenni a tempót. Már nem elegendő csak hirdetni és várni a jelentkezőket, nekünk kell proaktívan felkutatni a megfelelő jelölteket kreatívan, minél több hatékony csatornán. Ebben a társadalmi kapcsolataink és a közösségi hálók segíthetnek minket a legjobban.

5. HR és a Big Data: a HR adatokat, analitikát sokszor „mumusként” emlegetjük, közben egy kincsesbánya. Tényszerű, objektív információ, amiből konkrét következtetéseket tudunk levonni. A menedzsment számokból ért, találjuk meg azokat a számokat, amik nekik fontosak, így tudunk tükröt tartani a szervezet helyzetéről és kockázati tényezőiről.

A fenti öt trendről meghallgathatja a legjobb magyarországi szakértők véleményét, és új eszközökkel vértezheti fel magát 2017 őrült kihívásainak a megugrásához.



Toldi Gábor: A toborzás nem csupán a HR egyik nyulványfunkciója, hanem az egész cégre hatással van. A sikerében pedig közös a felelőssége az első számú vezetőtől kezdve a pozíciót ajánló kollégákon át az egész cégnek.

Tokár Péter: A munkáltatói márkát az határozza meg, hogy mit mondanak a munkavállalók a cégről, ezáltal pozitív vagy negatív gondolatok fogalmazódnak-e meg a jelöltekben a vállalat nevének hallatán. Amikor egy vonzó céghez toborzunk embereket, a jelöltek arca felvidul a cég nevét hallva, egy rossz munkáltatói márkával rendelkező cég esetében viszont legtöbbször elutasítóak.

Csikós-Nagy Katalin: A „Ha nem tetszik, el is lehet menni!” vezetők ideje elmúlt. Egy fluktuációkezelési program akkor lehet csak sikeres, ha a felsővezetés érzelmileg is elkötelezett a mind változás mind a saját emberei iránt.

Mindenképp megéri eljönnie, ha


  • szeretné minimálisra csökkenteni a jelenlegi munkaerőpiac negatív hatásait
  • meg akarja tudni, mi a módja fiatal tehetségek hatékony bevonzásának
  • már unja a sikertelen toborzásokat
  • hatékonyan szeretné kezelni a fluktuációt
  • felelős és gondos vezetőként nagyobb eredményt szeretne elérni
  • valódi megoldásokat és így hatékonyabb működést szeretne



HR CAFÉ A HR FÓRUMON

Szakemberként nap mint nap látjuk, milyen komoly csatákat vívnak a cégek a fiatalabb és a távolabbról érkező munkavállalók megtartásáért. Hogyan lehet orvosolni a problémát? Hogyan bírhatjuk maradásra a legújabb generációk tagjait vagy éppen a messzebbről érkezett dolgozóinkat? A HR Café a szakemberek a problémával kapcsolatos tapasztalatainak, bevált, konkrét és működő megoldásainak cseréjére nyújt platformot.

Tanuljunk egymástól! HR Fórum - egy hely, ahol a szakma találkozik.

Jelentkezzen most a HR Fórumra Jelentkezési határidő: 2016. április 10.


  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Munkaerőpiaci fordulatok: Innováció és alkalmazkodás a HR-ben

A vállalatoknak 2024-ben is nagy kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőtoborzás, valamint munkaerőmegtartás tekintetében, hiszen a... Teljes cikk

A legdrágább munkakör a betöltetlen munkakör. De mennyi az annyi?

Minden betöltetlen kulcspozíció veszteségforrás, mert jelentős termeléskieséssel jár, a meglévő állományra nehezedő többletterhelés okozta... Teljes cikk

Hatályos a kollektív szerződésünk? - Egy probléma, amire kevés figyelem vetül

A kollektív szerződés kötése nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha a munkáltatónál már működik egy kollektív szerződés kötésére jogosult... Teljes cikk