Megjelent: 5 éve

A nők az energiaiparban is megállnák a helyüket

Több kutatás is igazolja, hogy azoknál a vállatoknál, amelyeknél magas a nők aránya, általában pozitívabb a hangulat, tartalmasabb a munkavégzés és így kisebb a fluktuáció.

Ahol a vezetésben is magas a nők aránya, ott általában magasabb a profitabilitás, és a tőkearányos megtérülés. „Összességében, általában azon vállalatok működése az eredményesebb, amelyeknél magas a nők aránya,” - mondja Beck Zsófia a Boston Consulting Group vezető szakértője.

A BCG és a WoNY Nők az Energiaiparban Közép-Kelet- és Délkelet-Európában című tanulmány kutatásvezetője szerint mindez igaz lehetne az energiaszektorban is, ahol a szereplőknek olyan kihívásokkal is meg kell küzdeniük, mint a technológiai változások, a változó szabályozási környezet, vagy az áringadozás.

Mindennek ellenére, a kutatás tanúsága szerint a régió energiaágazatában a teljes munkaerőnek alig egy negyedét - 26%-át - teszik ki a nők, annak ellenére is, hogy az üzleti támogatási területeken, mint például a HR, pénzügy és jog, a nők aránya 53%-os.

A nők a szektor vállalatainak vezetésében ennél jóval alacsonyabb, mindössze 17%-os részt képviselnek. Ahogy általában minden vállalatnak, úgy az energiaágazat szereplőinek is az az érdeke, hogy egyenlő esélyt biztosítsanak a nők és férfiak számára, hogy garantálják a nők számára is az előrelépés lehetőségét. A felmérésben résztvevő férfiak 68%-a szerint azért nincs nő a felsővezetésben, mert nem elég képzettek a feladatra, míg a nők 46%-a szerint azért, mert nem kapnak annyi támogatást és segítséget, mint a férfiak.

A problémák kiváltó okai között szerepel, hogy már a felsőoktatásban is alacsony a műszaki, energetikai területeken a női hallgatók aránya, miként az is, hogy az ágazat nem tudott ésszerű egyensúlyt biztosítani a nők számára a munka és a magánélet között, és a nem biztosított a munkahelyi előrelépés sem.

Az energiaipari cégeknek ösztönözniük kell a diáklányokat, hogy mérnöki pályát válasszák és meg kell próbálniuk bevonzani azokat a nőket, akik már műszaki területeken tanulnak. A cégeknek vonzóvá kell válniuk a nők számára és támogatniuk kell a fiatal nőket - rugalmasabb karrierlehetőségekkel, karriertervezéssel. A merev struktúrák helyett személyre szabott karrier tanácsadást kell biztosítani, hogy a szülési szabadságból visszatérők folytathassák karrierjüket, a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megőrizhessék.

A fiatal szülőket támogató kiegészítő intézkedések kiterjedhetnek a rugalmas-, vagy részmunkaidős foglalkoztatásra, a kiterjesztett anyasági / apasági szabadságra, vagy akár a munkahelyi óvodák létesítésére is.

A férfiak és a nők egyaránt úgy érzik, hogy a nemi egyenlőség kevésbé fontos a közvetlen vezetőik számára, vagyis még akkor sincs jelen a nemi egyenlőség iránti igény a szervezet minden szintjén, ha a vállalat felsővezetése elkötelezett ezen a téren. Éppen ezért fontosak azok az intézkedések, amelyek visszaszorítják a nemi alapú sztereotípiákat és megváltoztatják a vállalati kultúrát.

A női egyenlőség a cégek számára nem választás kérdése, hanem egy komoly esély. Ha az elkötelezettség elég erős és jelen van a vezetés minden szintjén, akkor az energiaszektorban valódi és tartós változások jöhetnek létre, hozzájárulva az energiaipar hosszútávú sikeréhez a régióban.

A Boston Consulting Group és a Women in Energy Association tanulmánya nagyrészt saját kutatáson alapul, 62 kelet- és dél-kelet európai energia cég 23 országban foglalkoztatott, több mint 700 alkalmazottjának megkérdezésével készült 2018-ban. A kutatás Magyarországra, Szlovákiára, Csehországra, Lengyelországra, Szerbiára, Horvátországra, Szlovéniára, Romániára, Bulgáriára és Ukrajnára összpontosított.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk