kapubanner for mobile
Szilágyi Katalin
Megjelent: 16 éve

Hogyan irányítsuk a kulcsembereket?

Mivel a kulcsfontosságú munkatársak átlagos teljesítményű dolgozókká is válhatnak, elengedhetetlen a folyamatos utánkövetés, a HR-eseknek rendszeres időközönként újra meg kell határozniuk a kulcsemberek körét. De ha megvannak, mégis hogyan irányíthatjuk e tehetséges embereket?

A kulcsemberek a vállalat irányításához, operatív céljainak meghatározásához is hozzájárulnak. Segítségükkel teljesítménymércét lehet felállítani, és az új munkatársak felvételébe is beleszólhatnak. Az egyik legfontosabb jellemzője a kulcsembereknek, hogy hűségesek a céghez. A vállalat céljait a saját céljaik elé helyezik - emeli ki a Kerek-S Megoldás Tanácsadó Kft. tanulmánya. Emellett nagy munkabírásúak és ebben példát is mutatnak. Következetesek a munkatársak irányításában és a célok elérésében. Kitartanak a régi kollegák mellett, bátorítják, ösztönzik őket, ha azok fáradnak, lankad a figyelmük. Kitartóak a munkafolyamatok véghez vitelében. Tud vezetni, hisznek a másik jó munkájában és egyszerre több munkatársat tudnak koordinálni.

Elengedhetetlen még, hogy az illető szakmabeli legyen és ebben a hivatásban akarjon nagyot, világra szólót alkotni. Vállaljon felelősséget a cégért, a dolgozókért, családjaikért. Felelősséggel tartozik a kicsi célok eléréséért is. A felelős vezetői magatartás ugyancsak szükséges tulajdonság, miképpen az is, hogy társasági ember legyen, hiszen a kapcsolatokon sok múlik, hozzá kell férni a piaci hírekhez, időben oda kell érni a döntéshozókhoz - mutat rá a tanulmány.

E szerint az kulcsember a vállalatnál, akinek munkája révén nőnek az eredmények. De sok szempontból lehet kulcsember meghatározást adni. Például kulcsember az a szakmunkatárs, pl. szervizmérnök, akinek a kiesése esetén komoly bajba kerül a cég egyik szolgáltatása. Mivel a szervizzel összefügg az értékesítés, azonnal érezhető hatása az eladásokon. Kulcsember ugyanakkor az a személy is, aki a vezetőt képes helyettesíteni, kiváltani, pótolni.

Hogyan irányítsuk a kulcsembereket?

Az irányítási módszerek között mind a közgazdaságtan, mind a pszichológia különbséget tesz. Az egyik pszichológiai vezetési módszertan szerint létezik kapcsolatközpontú, célok és feladatok szerinti, szervezetre irányuló és tekintély elvre épülő módszer. A közgazdaságtanból kiragadott irányítási módszertan a közép- és nagyvállalati vezetési elveket foglalja össze. Autokratikus az irányítási módszer, ha a vezető a köré font tekintély alapján irányít. A vezető átlátja az egész céget, mindig tudja, hol - mikor - mit kell tenni a munkatársaknak. Nem engedi a vitát és eltávolítja az akadékoskodó, okoskodó embereket.

A demokratikus vezető a részlegvezetőket bevonja a tervezésbe, a célok lebontásába. Teret biztosít számukra a szakterületük irányítására. Lehetőség van az ötletek megbeszélésére. Döntéseket pedig szavazás eredménye alapján hoznak a szervezetben.

Szabadelvű irányítási stílust követ az a vezető, amikor valakit szeretne nagyobb vezetői felelősséggel ellátni, mint amekkora szerepet vállal. Lehetne ő az utód az operatív vezetői székben. A vezető nem szól bele a döntéseibe. Hagyja, hadd tanuljon hibáiból. Engedi, hogy döntsön, vezesse a céget. Amikor elérjük a határt, aminél nincs tovább, közbe avatkozik.

Projekt irányítású módszertanról akkor beszélünk, amikor kiválasztjuk a vállalat szempontjából aktuálisan legfontosabb feladatot és arra koncentrálunk. Ez egy átfogó cél megvalósítását jelenti. Ha elérjük, az egész cég fejlődött, ment előrébb. Ilyenkor másodlagos fontosságú az osztálybesorolás. A projektbe rendelt emberek irányítják a céget. A többiek biztosítják a napi működést.

Milyen távolról vagy közelről irányítsuk a kulcsembereket?

A csoportvezető közelről irányítja a kulcs munkatársat, aki ebben az esetben "beugró" munkakörbe kerül. A csoportvezető képesnek tartja a kulcsfontosságú munkatársat arra, hogy átvegye a cég operatív irányítását. Hetente többször megkérdezi a véleményét, de számos alkalommal mégis másként dönt. Ezzel tönkreteszi a kulcsember kezdeményező képességét, kioltja benne a kreativitást. A napi gyakorlat pedig belefásítja a munkakörbe. Később rendszeresen változtatják munkaterületét, ő lesz a "jolly joker". Ebben a helyzetben azonban a kulcsember nem képes fejlődni, nem tud kibontakozni.

A felső vezető távolról irányítja a kulcs munkatársat, hatással van a gondolkodására. Átveszi, képviseli a célokat, a fontossági sorrendet. A felső vezető stratégiai gondolkodásának köszönhetően látja, hogy egy-egy döntésével merre halad. Képes a kulcsember gondolatmenetét felismerni, milyen úton vezeti a céget a célok felé. A vezető felelősségérzete a helyén van, a munkatársak előtt képviseli kulcsembere döntéseit. Segítségére van abban, hogy a beosztottaknak elmagyarázza a kapott feladatok szükségességét, időszerűségét, egymásra épülését. Amikor a kulcsember stresszes helyzetbe kerül, a vezető ott van mellette, de neki kell megoldania a problémát. Ha kéri a vezető segítségét, akkor az elmondja, mit tenne, de a kulcsember dönt. A régi vezetőnek egyengetnie kell kulcsembere útját - hangsúlyozza a tanulmány.

Nem mindegy, milyen módszerrel irányítjuk a kulcsfontosságú munkatársakat, hiszen megtartásuk több szempontból is lényeges. Egyrészt a vállalati "gondolkodás" részei, a stratégia kiváló ismerői, ha távoznak a cégtől, akkor az a teljesítményen érezhető, az új vezető megtalálása pedig energia- és pénzigényes. Másrészt, ha a kulcsember jó főnök volt, akkor beosztottai követhetik példáját.

Szilágyi Katalin, HR Portal
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk