Megjelent: 7 éve

Elvették a munkaközi szünetet, plusz tilos rádiót, mobiltelefont, kávéfőzőt használni

Egy kötöttáru gyárban dolgozom 6-14 óra 20 percig 330 fővel együtt. Két hete volt egy termelési értekezlet. Itt bejelentették hogy pozitívan zártuk az évet. De mivel béremelést kell adniuk, ezért szankciókat vezetnek be. Ami azt jelenti, hogy volt reggeli időnk, ami 8-9-ig csoportosan 20 perc. Utána 10-kor 5 perc 12-kor 5 perc. A kétszer öt percet elvette. Avval az indokkal, hogy ez a cégnek ez nagy veszteség. Mi teljesítményes órabérben dolgozunk napi 8 órát, ülünk a gép mellett és varrunk. Péntek reggel bementünk dolgozni, találtunk egy újabb kiírást, miszerint tilos mobiltelefont, kávéfőzőt, mikrót, rádiót használni. Egy kicsit felháborodtunk. Nem kezdtünk el dolgozni, míg a főnökség be nem jött. A csoportvezetők hat óra három perckor telefonáltak nekik hét óra tizenötkor megérkezett a német főnök a helyettesével. Mi elmondtuk, hogy mi a gond. Ő akkor azt mondta hogy majd átbeszélik a dolgokat és a jövő héten választ kapunk. 8 órakor dolgozni kezdtünk. Ma újabb termelési volt, amin bejelentették hogy megkárosítottuk a céget, mert két órát nem dolgoztunk pénteken. Fegyelmit kapunk és ami kárt okoztunk, azt ki kell fizetni négy hónapon keresztül. De a pénteki napot csak hat órába számolja el. A kieső két órát igazolatlan mulasztásnak kellett a jelenlétire írni. Azt szeretném kérdezni hogy nekünk dolgozóknak milyen jogunk van? Nem tudom hogy milyen kárt okoztunk a cégnek?

images

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A fegyelmi határozattal szemben jogorvoslattal élhet, melynek azonban határideje van. Javasolom, hogy haladéktalanul keresse meg a helyi szakszervezetet, vagy a Jogpontok Hálózatot.

A helyzet az, hogy a felháborodás esetleges jogossága esetén sem lehet a munkavégzést felfüggeszteni. A napi munkaideje a leírás szerint 8 óra 20 perc, melyben 20 perc munkaközi szünet van, amely nem része a munkaidőnek. Nem látom a munkáltató lépését jogellenesnek.

Első lépésként szerintem a munkáltatóval kellene a helyzetet tisztázni.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jogszerűen nem fizették ki a túlóráimat, ha táppénzen voltam?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot.... Teljes cikk

Felmondási idő alatt is jár a temetési szabadság?

A 2 nap temetési szabadság arányosítható-e, ha felmondási idő alatt történt? Teljes cikk

Mit tudok tenni, ha nem kaptam meg a béremet a munkaviszony megszűnését számított 5 munkanapon belül?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai... Teljes cikk