kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Ha nincs más megoldás, a szülő otthon maradhat a gyerekkel az őszi szünetben

Állandó problémája a kisgyerekes szülőknek, hogy iskolai szünetek alatt hová tegyék a gyerekeket - ha nincs segítség például nagyszülő formájában, akkor be lehet-e vinni a gyereket a munkahelyre? Milyen jogcímen maradhat vele otthon, ha szabadságaiból nem futja a sok szünnapra? - ennek nézett utána a munkajog.hu.

images

Bár a 16 éven aluli gyermeket nevelő munkavállalók számára a munkajog pótszabadság-napokat is biztosít (egy gyermek után kettőt, két gyermek után négyet, három vagy több gyermek után hetet, és fogyatékos gyermek után rendre kettővel többet), könnyen belátható, hogy a szülőknek még ezekkel együtt sincs elegendő szabadságuk ahhoz, hogy az óvodai, iskolai szünetek alatti felügyeletet maguk oldják meg.

A szülőnek a gyermekről való gondoskodás nem csupán erkölcsi, hanem jogi kötelezettsége: akinek semmilyen lehetősége nincs a gyermek felügyeletének megoldására, valójában kétféle jogi kötelezettsége ütközik: a gyermekéről való gondoskodással kapcsolatos kötelezettsége valamint a munkaviszony teljesítésére vonatkozó kötelezettsége. Ha tehát nincs más megoldás, a szülőnek mindenképpen a gyermekkel kell lennie, akkor ezek a jogszerű lehetőségek kínálkoznak.


1) A gyermek munkahelyre való bevitelének feltételei



Felmerül a kérdés, hogy miért is ne vihetné be a gyermekét a munkahelyre, ha nagyon muszáj. A munka törvénykönyvének nincs olyan tételes szabálya, amely kifejezetten tiltaná ezt, azonban egyes munkajogi és munkavédelmi szabályok korlátokat szabnak a gyermek munkahelyen történő felügyeletének.

Ilyen szabály például, hogy a munkavállalónak a munkavégzésre alkalmas állapotban kell megjelennie a munkahelyén. A felügyeletre szoruló gyermek jelenléte befolyásolhatja a munkavállaló munkavégzésre való alkalmasságát. Egy mindenre kíváncsi, örökmozgó másfél éves felügyelete elvonná a figyelmét a munkától, azonban egy egész nap békésen olvasgató, rajzolgató, leckét író kilencéves gyermek jelenléte mellett nyugodtan, koncentráltan lehet végezni valamilyen irodai munkát. A munkakör jellege, a munkavégzés körülményei és a gyermek életkora, karaktere alapján tehát egyedileg kell megvizsgálni ezt a kérdést.

Az is fontos, hogy a gyermek ne zavarja a munkában a kollégákat.

Ha a gyermek bent is van a munkahelyen, semmi esetre sem bízhatnak rá apróbb munkafeladatokat sem, azaz nem lehet vele fénymásoltatni, pecsételtetni vagy leveleket felbontatni.

A munkavállaló sajnos igen kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha a gyermek a munkahelyen kárt okoz. A munkajogi kárfelelősség főszabálya szerint a munkavállaló az enyhe fokban gondatlan károkozásáért korlátozott felelősséggel tartozik. Azonban a gyermek károkozására nem a munkajogi, hanem a polgári jogi kártérítési felelősség szabályai alkalmazandók, ugyanis a gyermek nem áll munkaviszonyban a munkáltatóval. A polgári jogi kárfelelősség főszabálya szerint pedig a teljes kárt meg kell téríteni, amely a károkozás idején előrelátható volt.

A leglényegesebb tudnivaló azonban, hogy a munkavállalónak minden esetben a munkáltató engedélyére van szüksége ahhoz, hogy a gyermeket a munkahelyre behozhassa.


2) A gyermek felügyelete céljából való távolmaradás lehetséges jogcímei



A fentiek alapján előadódhat olyan helyzet, hogy a gyermeket nem lehet bevinni a munkahelyre, mert például ez munkavédelmi szempontból tarthatatlan helyzetet eredményezne, vagy a szülő munkára való alkalmasságát rontaná. Ilyenkor a munkavállalónak nincs más választása: otthon kell maradnia.

Ha a munkavállalónak már nincs kiadható szabadsága, akkor végső megoldásként különös méltánylást érdemlő családi okra hivatkozva mentesülhet munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Ez alatt az idő alatt azonban fizetés nem jár a munkavállalónak.


3) Az arany középút: otthoni munkavégzés



Nem kell ahhoz munkaszerződés szerint távmunkavégzés keretei között dolgozni, hogy időnként néhány napra a munkavállaló hazavihesse a munkát, és otthonról végezze a feladatait, miközben gyermeke a vakációját tölti. Ez esetben csupán átmenetileg - munkavégzés helye tekintetében - a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra kerül sor. Évente 44 munkanap erejéig ugyanis - sőt a felek megállapodása alapján, ha ez a munkavállalónak kedvezőbb, akár még több ideig is - lehetősége van a munkáltatónak a munkaszerződéstől eltérő munkavégzési helyen, munkakörben vagy más munkáltatónál foglalkoztatni a munkavállalót.

munkajog.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk