Szerző: Paraszt Imre
Megjelent: 16 éve

Esélyegyenlőség: közpénzből is lehet csodát művelni

A társadalmi felelősségvállalás nem feltétlenül pusztán adományok osztogatását jelenti, a szervezetek saját házuk táján is rendet tehetnek. A dm Kft. például különös gondossággal törődik a kismamákkal, az Uzsoki Kórház pedig, amely 34 fogyatékkal élőt is foglalkoztat, az esélyegyenlőség szinte minden területén igyekszik előrelépéseket tenni.

Sélei Annamária, a dm Kft. személyzeti vezetője elmondása szerint náluk nincs külön ún. intézkedési terv, esélyegyenlőségi politikájuk a mindennapi gyakorlatot tükrözi, amely esélyt sem ad az egyenlőtlenségek kialakulásának. A nemek közti (bér)aránytalanság természetesen eleve kizárt, hiszen a dm-nél a dolgozók 95 százaléka nő. Talán éppen emiatt is törődnek különös gondossággal a GYES-ről, GYED-ről visszatérő kismamákkal. A dm lehetőséget biztosít számukra a részmunkaidős munkavégzésre, ami egyéni igénytől, és az adott üzlet lehetőségeitől függően akár 4-5-6-7 órás munkaidőt is jelenthet. Vezető beosztásban - az irányító szerepkör végett - kicsit nehézkesebb a helyzet, de általában a 6 órás munkaidővel élve minden efféle problémát kiküszöbölnek a dolgozók - mondta a HR Portalnak Sélei Annamária.

Az alkalmazottak közti viszonyra amúgy is a megértő hozzáállás a jellemző, a kedvezményben részesülők kiváltságai egyáltalán nem okoznak törést a "kimaradók" életében. Nagyban köszönhető ez annak, hogy a dm igazi "női munkahelynek" mondható, a kismamák száma folyamatosan nő a vállalatnál. Ráadásul a dm-nél a kisgyermekes dolgozók is megtalálják számításukat, minden évben rendeznek Mikulás ünnepséget, illetve Családi napot, amelyre kicsiket és nagyokat egyaránt várnak. A dm a képzések, tréningek terén szintén figyelembe veszi a családos emberek igényeit, illetve korlátait: kizárólag munkaidőben szervezik őket, és az oktatások teljes költségét vállalják helyettük - fogalmaz Sélei Annamária.

Együttműködés a civil szervezetekkel

A HR-szakember fontosnak tartja továbbá, hogy az esélyegyenlőség jegyében a társadalmi szerepvállalás többi területén is jeleskedjen a dm, ennek érdekében már példát is sikerült mutatnia a többi magyar vállalatnak. A Salva Vita Alapítvány ügyfelei közül például 4 fő 1999 óta dolgozik központi raktárukban, elősegítve ezzel a fogyatékkal élők munkahelyi integrációját; idei új projektjük keretében pedig az árufeltöltést végezték fogyatékkal élők az egyik üzletben.

Mindemellett a dm már két éve áll szoros kapcsolatban a JÓL-LÉT Alapítvánnyal, akik kismamáknak segítenek a munkakeresésben, valamint, hogy GYES után visszatérjenek a munkaerőpiacra. "Ez egy olyan nemes cél, amelyhez a munkáltatók nyitottsága, segítsége éppúgy szükséges, mint az alapítványnál végzett munka." - fogalmaz Sélei Annamária. A területi vezetőknek szervezett interjútechnika tréning során például a JÓL-LÉT-nél regisztrált kismamák szolgáltak próbaalanyul, minek köszönhetően nem egy találta meg a dm-nél a számítását. "Van olyan dolgozónk, aki az alapítvány segítségével került a marketing osztályunkra" - jelezte a személyzeti vezető.

Az, hogy a dm komolyan gondolja a társadalmi szerepvállalást, legutóbbi kampányukban is megmutatkozott, mely során 200 óvodát támogattak összesen 40 millió forinttal, amit játékutalvány formájában vehettek át az óvodavezetők.

Közpénzből is lehet csodát művelni

A budapesti Uzsoki Kórház nem véletlenül nyerte el 2005-ben a Befogadó munkahely díjat non-pofit kategóriában, hiszen az esélyegyenlőség szinte minden területén igyekeznek komoly előrelépéseket tenni. Egyaránt gondoskodnak úgy a fogyatékkal élők beilleszkedéséről, mint a hajléktalanok vagy a 40 év felettiek nehézségeinek csökkentéséről, de a nők, illetve a családosok jogaira is igyekeznek mindenkor tekintettel lenni.

A kórházban 34 fogyatékkal élőt foglalkoztatnak, s hogy munkavégzésük problémamentes legyen, fizikai és verbális akadálymentesítést hajtottak végre - számolt be lapunknak Dr. Erdélyiné Szabó Gyöngyi, esélyegyenlőségi referens. Ez magába foglalja a Braille formátumú dokumentumkezelést is, hogy minden látássérült munkatárs tisztában lehessen az intézmény működésével kapcsolatos változásokkal. Az Uzsoki Kórház hajléktalan dolgozóik sanyarú sorsán is igyekeznek segíteni, folyamatosan lobbitevékenységet folytatnak a mielőbbi lakáshoz való jutásuk érdekében; illetőleg a szociális lakással már rendelkezőket próbálják magasabb komfortfokozatú lakáshoz juttatni. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy az erőfeszítéseknek köszönhetően évente egy dolgozó lakásproblémáját biztosan megoldja a kórház - jelezte Dr. Erdélyiné Szabó Gyöngyi.

Manapság a 40 év feletti dolgozókat munkaerő-piaci szempontból veszélyeztetett korcsoportként tartják számon, szakmai ismereteik az idők során ugyanis könnyen elavulnak, a rájuk általánosan jellemző idegen nyelvtudás hiányáról nem is beszélve. Az Uzsoki Kórház ezt az egyetemi, főiskolai és egyéb felsőfokú tanulmányok támogatásával, illetve az intézmény falain belül történő nyelvi oktatás szervezésével küszöböli ki.

Sok cégnél a gyermekvállalást nem áldásként tartják számon, az Uzsoki Kórház azonban még hisz a családi élet szentségében: a terhesség bizonyossá válásának pillanatától a dolgozót állapotának megfelelő munkakörbe helyezik át, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő dolgozók beilleszkedését pedig a távollét idejére folyamatos kapcsolattartással igyekeznek elősegíteni. Visszatérésüket ugyanakkor nem veszik szigorúan, lehetőséget adnak ugyanis a részmunkaidős munkavállalásra, illetve a rugalmas munkaidőben történő munkabeosztásra - lehetőleg olyan munkakörben, ahol ez nem akadályozza a szakmai munka folyamatos ellátását.

Egy kis odafigyelés, semmi más

A szabadságolási ütemterv elkészítésénél szintén gondolnak a családosokra, figyelembe veszik az óvodai és iskolai szüneteket, valamint a szabadságok kiadásánál nagy figyelmet fordítanak a rendkívüli családi eseményekre (pl. gyermek születése, ballagás, stb.) Ez a fajta figyelmesség természetesen az év minden napjára jellemző, a gyermekes munkavállaló munkaidejét például a gyermekgondozó és oktatási intézmények nyitva tartásához igazítjuk - fogalmazott Dr. Erdélyiné Szabó Gyöngyi.

Amennyiben valamelyik dolgozó jogi, pénzügyi vagy magánéleti problémával küzd, a kórház készséggel hív hozzá megfelelő szakembert (jogászt, adósságkezelő tanácsadót, krízisintervenciós terapeutát), vagy ha éppen arra van szüksége, akár az érdekérvényesítés több fórumán (pl. polgármesteri fogadóóra) is hozzásegítik a megoldáshoz. Az Intézmény pszichológusainak bevonásával továbbá biztosítják - a dolgozók fokozott pszichés megterhelése miatt, az elméleti felkészülés mellett - az egészségügyi hivatás betöltéséhez szükséges személyiség fejlődését, illetve készségek fejlesztését.

Az esélyegyenlőségi referens fontosnak tartja megemlíteni, hogy kórház lévén a dolgozók általános jólétét egészség-megőrzési programokkal is biztosítják, kezdve a munkahelyi tornától az évenkénti prevenciós szűrővizsgálatokon keresztül a kismamatornáig bezárólag.

Az Uzsoki Kórház tehát mindenkor igyekszik a munkakörülményeket úgy alakítani, hogy folyamatosan elősegítse dolgozóik, különösen az időskorúak, illetve a fogyatékkal élők fizikai és szellemi képességeinek maximális kiteljesedését, valamint az idősödéssel járó változások ellensúlyozását. Ehhez rendszeresen felhasználja a már elkészült kockázatértékelés tapasztalatait, amely alapján felülvizsgálja az ágy mellett dolgozók munkakörülményeit, és ha szükségesnek találja, javaslatokat dolgoz ki a problémák kiküszöbölésére.

Paraszt Imre, HR Portal
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk