kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az iskolák 2019 végéig

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára bejelentette szupergyors internetet és teljes wifi-lefedettséget kapnak az állami és egyházi iskolák 2019 végéig - írja az MTI.

Kara Ákos elmondta: a kormány döntése alapján minden állami és egyházi fenntartású általános iskola és középiskola, valamint szakképzési intézmény számára biztosítani fogják a gyorsabb internetkapcsolatot. Minden 500 fő alatti iskolában legalább 100 Mbit/s, minden ennél nagyobb iskolákban pedig legalább 1 Gbit/s sávszélességet szeretnének megvalósítani.

Emellett minden állami fenntartású általános iskola és középiskola, szakképzési intézmény és - első körben - 148 egyházi iskola kap teljes wifi-lefedettséget - tette hozzá.

Mint mondta, a fejlesztések összességében négyezer helyszínt érintenek, mivel ha az iskola több helyszínen is oktat, akkor valamennyi épületben megvalósítják a fejlesztést.

Tájékoztatása szerint a beruházást 2019 végéig valamennyi állami és - első körben - 148 egyházi intézményben megvalósítják, a beruházás költsége 31 milliárd forint, amit részben hazai, részben uniós forrásból biztosítanak.

A program összesen 1 millió 200 ezer diákot és mintegy 126 ezer oktatót érint. A fejlesztést az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzetgazdasági Minisztériummal együttműködésben valósítják meg.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár felidézte: 2013. január 1-jén került át az NFM-hez a köznevelési intézmények internetellátásnak feladata. Akkoriban - mint mondta - az iskolákban átlagosan 4 Mbit/s sávszélesség volt elérhető, mára már 50 Mbit/s az iskolák átlagos sávszélessége. A kormány mostani döntése alapján a jelenlegi kapacitásokat átlagosan 2,5-szeresére, a nagyobb iskolában 250-szeresére növelik. Közölte: alapvetően a vezetékes összeköttetésre törekednek, minden nagy iskolában optikai összeköttetést akarnak kiépíteni, ahol erre nincs lehetőség, ott jó minőségű vezeték nélküli mikrohullámú kapcsolatot építenek ki.

Solymár Károly Balázs kitért arra, hogy a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra, a gyermekekre káros tartalmak és a kibertámadások kiszűrésére, ezért központi wifimenedzsment-központot alakítanak ki. Hozzátette, a sávszélesség-bővítések már ebben az évben megkezdődnek és a tervek szerint 2019 végéig valósulnak meg, a wifi-lefedettség kiépítése januárban indul.

MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk