Megjelent: 17 éve

Megválasztották 2006. év legjobb munkahelyeit!

A HVG-Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés eredményei alapján 2006-ban Magyarország Legjobb Munkahelye a PANNONPOWER Társaságcsoport ("Nagyvállalatok" Kategória), a MAPEI Kft. és a Microsoft Magyarország Kft. ("Kis- és Középvállalatok" Kategória) lett. A Hewitt immár hatodik alkalommal végezte el a Legjobb Munkahely Felmérést Magyarországon, idén a HVG partnerségével. A felmérésében 123 vállalat 23.858 munkavállalója vett részt.

PANNONPOWER Társaságcsoport, MAPEI Kft., Microsoft Magyarország Kft. - ők lettek a HVG-Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés idei győztesei. A felmérésben összesen 123 vállalat 23 858 munkatársát kérdeztük meg. Válaszaikból kiderült, hogy a gazdaságot érintő megszorító intézkedések hatásival már számolnak a magyar munkavállalók: jelentős részük számol kiadásai növekedésével, bevételeinek csökkenésével vagy akár állása elvesztésével. Éppen ezért jelenlegi munkahelyüket is jobban megbecsülik a dolgozók, jobban kötődnek cégükhöz.

A felmérés másik fontos eredménye, hogy a Legjobb Munkahelyeknél a felsővezetés értékként kezel minden egyes munkavállalót. Talán pont ennek köszönhető, hogy a nagy részben a szellemi tőkére alapozó IT szektor vállalatai minden évben jól szerepelnek a Legjobb Munkahely Felmérésben. Más ágazatokban is megvalósítható azonban ez a hozzáállás, hiszen a Legjobb Munkahelyek között idén építőiparban, energiaiparban, gyógyszeriparban működő vállalatokat is találunk.

A Hewitt Magyarországon hatodik alkalommal végezte el a Legjobb Munkahely Felmérést, idén a HVG partnerségével. A Legjobb Munkahely Felmérés hazai történetében 6 év alatt már több mint 90 000 dolgozó véleményét mértük fel, és csaknem 500 vállalat vett részt felmérésünkben. A Legjobb Munkahely Felmérés 2006-os újdonsága, hogy 11 közép-kelet-európai országban indult el a kutatás (Ausztriában, Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Lengyelországban, Magyarországon, Oroszországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban és Ukrajnában), így a magyar vállalatok nemcsak itthon, hanem a régióban is megmérettethetik magukat. A nemzetközi lista és eredmények 2007. májusában látnak majd napvilágot.

Magyarország Legjobb Munkahelyei 2006

"Nagyvállalatok" Kategória
1. PANNONPOWER Társaságcsoport (Energia / Energiaipari berendezések és szolgáltatások) - bővebben>>
2. GlaxoSmithKline Pharma (Gyógyszeripar) - bővebben>>
3. Masterfoods Magyarország Értékesítő Bt. (FMCG) - bővebben>>
4. Novartis Hungária Kft. (Egészségügy/gyógyszeripar) - bővebben>>
5. M-real Petőfi Nyomda Kft. (Nyomdaipar) - bővebben>>

"Kis- és Középvállalatok" Kategória
1. Megosztottan:
MAPEI Kft. (Építőanyag-ipar) - bővebben>>
Microsoft Magyarország Kft. (Informatika) - bővebben>>
2. Syngenta Kft. (Mezőgazdaság) - bővebben>>
3. Cisco Systems Magyarország Kft. (Informatika és telekommunikáció / ICT) - bővebben>>
4. Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. (Energiaszektor) - bővebben>>


Közös teherviselés.
Nem kérdéses, hogy a gazdaságot érintő megszorító intézkedéseket a magyar munkavállalók a saját bőrükön érzik. A vélemények nem tanúskodnak túlzott optimizmusról: a bevételek csökkenése mellett növekvő kiadásokra számítanak a hazai dolgozók. Minden ötödik magyar munkavállaló szerint még állása is veszélybe kerülhet a gazdasági változások hatására. Ez azzal is jár, hogy a meglevő, biztos munkahely felértékelődik szemükben, jobban megbecsülik jelenlegi munkahelyüket. Félelmük nem teljesen megalapozatlan, bár a magyar felsővezetők 65 százaléka még 3-5 éves távlatban sem valószínűsít cégénél jelentős leépítéseket. Az érem másik oldalán viszont az látszik, hogy ha idén nem is, de egy-két éves távlatban minden negyedik felsővezető számot vet ezzel a lehetőséggel. "A dolgozók fizetésének, motiválásának kérdése égető probléma, a magyar vállalatoknak el kell gondolkozniuk, hogyan tudják ösztönözni munkatársaikat, akár pénz nélkül is."- emelte ki Veres Rita, a felmérés regionális vezetője. Bíztató ugyanakkor, hogy a tavalyi évhez képest a felsővezetők nem látják borúsabbnak a jövőt: hasonló arányban számítanak a források esetleges csökkenésére, a versenypiaci nyomás erősödésére, vagy akár olyan kényszerhelyzetre, amikor a leépítés elkerülhetetlen.


Pénzt vagy (magán)életet!
A fizetéssel kapcsolatos kérdés minden évben a legrosszabb eredményű kérdések között szerepel, bármilyen szempontból vizsgáljuk is. Ez azonban nemcsak magyar sajátosság: akár Nyugat-Európát, akár környező szomszédjainkat nézzük - hiába a bér- és életszínvonalbeli különbség - azt látjuk, hogy hasonló a helyzet. A legnagyobb elégedetlenség Magyarországon a fizetések teljesítményarányosságával kapcsolatban mutatkozik. A dolgozók 35 százaléka(!) úgy gondolja, hogy ha jobban dolgozik, akkor az semmilyen hatással nincs a fizetésére.

A fizetések problémája a hazai felsővezetőket is érinti, ha nem is ugyanúgy; mint a dolgozókat, hiszen kompenzációjuk szintjével nagyrészt elégedettek: 70 százalékuk úgy érzi, jelenlegi fizetése lehetőséget ad számára arra, hogy az elképzeléseinek megfelelő életszínvonalon élhessen. Kérdés azonban, hogy milyen árat fizetnek ezért az elégedettségért? Egy átlagos felsővezető egy átlagos héten 53,19 órát dolgozik, ami napi szinten 10,63 óra munkával töltött időt jelent (15%-uk pedig több mint 60 órát dolgozik hetente). Nem meglepő tehát, hogy csak alig több mint minden második felsővezető (54%) tudja megteremteni munkája és magánélete egyensúlyát, ahogy az sem, hogy sokuk szemében a szabadidő felértékelődött - a pénz rovására! Közel minden negyedik magyar felsővezető (24%) döntene több szabadidő mellett a fizetésemelés helyett - ha lehetősége nyílna erre a választásra.


Emberek vagy biorobotok?
A Legjobbakat a felsővezetők hozzáállása, és a dolgozók megbecsülése különbözteti meg leginkább az átlagtól. Leegyszerűsítve az, hogy mennyire kezelik "biorobotként" a dolgozókat vagy veszik emberszámba őket. A Legjobb Munkahely Felmérés eredményei azt mutatják, hogy a magyar dolgozók 38 százaléka érzi azt, hogy a vállalat vezetése a cég legértékesebb erőforrásaként bánik a dolgozókkal, míg minden ötödik dolgozó határozottan elégedetlen ezen a téren. A Legjobbaknál ezzel szemben a dolgozók döntő többsége, 67 százaléka egyértelműen úgy látja, hogy a legértékesebb erőforrásként kezelik őket.

Hasonló a helyzet azon kérdés tekintetében, amely azt firtatja, vajon a döntéseknél az üzleti szempontok mellett a dolgozói érdekeket is figyelembe veszik-e (itt 40% az egyetértők aránya, míg a Legjobbaknál 74%!). A "biorobot megközelítést" képviselő cégek általában nem kíváncsiak a dolgozók ötleteire, véleményére, sőt gyakran még az alapvető kérdésekről is elfelejtik tájékoztatni munkatársaikat. A döntéshozatalba való bevonásról pedig már szó sem esik, pedig ezért nagy árat fizethetnek a cégek, hiszen közvetlen hatással van a dolgozók motivációjára.


IT szektor - az álomiparág?
A Legjobb Munkahelyek idei listáján két IT vállalat is szerepel, és az elmúlt két évben egyre szembetűnőbb, hogy - még ha nem is kerülnek be a Legjobbak közé - az IT szektorban tevékenykedő cégek a lista első harmadában szerepelnek. Ezzel szemben hagyományosan rossz a híre a termeléssel foglalkozó vállalatoknak, bár több termeléssel foglalkozó cég bizonyította, hogy a Legjobb Munkahelyek közé tartozik: idén a "Kis- és Középvállalatok" Kategória megosztott első helyezettje, a MAPEI Kft. például építőipari anyagok előállításával foglalkozik.

Tényleg jobb volna számítógépek előtt ülni, mint a futószalagnál? Való igaz, általában elégedettebbek az IT cégek dolgozói. Az biztosan látszik, hogy egy humán tőkére alapozó cég számára nem megengedhető, hogy ne foglalkozzon kiemelt módon munkatársaival, és az IT szektor vállalatainál általában kiemelkedően magas dolgozói elégedettséget és elkötelezettséget figyelhetünk meg. Ennek hátterében azonban nem az áll, hogy jobban kedvelnék mindennapi feladataikat (tehát nem a futószalag - nem futószalag a kérdés). A rugalmasabb munkaidő, kisebb stressz, a jobb technikai ellátottság, a kollégák közötti jobb megbecsülés, elismertség áll az első helyen a különbségek között. Nem meglepő eltérés a fizetés versenyképességével való elégedettség, igaz, az IT cégek dolgozóinak is csak 47%-a elégedett fizetésével más elhelyezkedési lehetőségeihez viszonyítva.

Forrás: Legjobb Munkahely Felmérés, Hewitt

A Hewitt Associates-ről dióhéjban
A Hewitt (NYSE: HEW) több mint 60 év nemzetközi tapasztalatával, naprakész szakmai és ágazati ismeretekkel a világ legelső szolgáltatója az emberi erőforrás kiszervezéseknek és a tanácsadási szolgáltatásoknak. 35 országban, 82 irodában, közel 22 000 munkatársával segíti ügyfeleit a piaci előny megszerzésében. A Hewitt Associates a 14. legnagyobb tanácsadó cég a világon, éves forgalma 2,82 milliárd USD, központja Lincolnshire (USA). További információért, kérjük, látogasson el a www.hewitt.com honlapra.


A HVG-ról dióhéjban
Magyarország vezető gazdasági-politikai magazinja. Teljes olvasótábor: 800 ezer fő (BRD). Egy-egy lapszámot átlagosan 382 ezren olvasnak (RPI). (MédiaAnalízis 2006/I. félév) A hazai üzleti döntéshozók (179 ezer fő) fele a HVG rendszeres olvasója. A HVG a lakosság több kulcsfontosságú rétegének rendszeres hír- és információforrása, üzleti döntéseinek befolyásolója. A heti több mint 93 ezres értékesítésből 62 ezer az előfizetői példány.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk