kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Reflektorfényben a foglalkoztatás és a vállalati felelősségvállalás

A HR szakemberek és az emberi erőforrás gazdálkodás kérdése szervezeti mérettől és kultúrától függően eltérő helyet foglal el egy vállalkozás életében. Vannak szervezetek, ahol a cégvezetés oldalbordájaként fontos mellékszereplő, máshol jelentéktelen statiszta. Egy biztos: bármilyen helyen, bármilyen szerepben is legyen jelen a szervezetben az emberi erőforrás gazdálkodás, a fennálló munkaerő-piaci helyzetben, biztos, hogy reflektorfénybe kerül. Rajtunk is múlik, hogy főhős vagy negatív karakter lesz belőle.

Napjainkban egyre többen ismerik fel a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás szükségességét és a benne rejlő lehetőségeket. Egy a környezetéért és elsődlegesen közvetlen kollegáiért felelős vállalkozás mindennapi hozzáállásával és tevékenységével növeli a munkavállalók elégedettségét és elkötelezettségét.

Mit jelenthet a felelős foglalkoztatás egészen pontosan az alkalmazás napi gyakorlatában?

Egy felelős foglalkoztató aktívan tehet:

• A minőségi munkakörnyezet megteremtéséért, előmozdíthatja kollegái egészségmegőrzését. A fizikai és lelki jóllét mellett fontosnak tarthatja a cégen belüli jó hangulatot, a közösségépítését, csapatépítést.
• Támogathatja kollégáit szakmai előmenetelükben tehetséggondozó, vagy folyamatos képzés-fejlesztési programjaival. De törődhet életük egyéb területével is, fókuszálva intézkedéseivel a munka-magánélet egyensúlyának megteremésre.

A fenti néhány felsorolás nem teljes körű. Felelős foglalkoztatás alatt gondolhatunk bármilyen más olyan intézkedésre, juttatási rendszerre, vagy csupán szervezeti szokásra, egy apró gesztusra, ami hozzájárul a munkavállaló testi, szellemi, vagy lelki jóllétéhez, elégedettségéhez. A felelős foglalkoztatás egy megközelítés mód, ami HR bármely részterületén alkalmazható.

Miért éri meg felelős foglalkoztatónak lenni?

A felelősen gondolkodó munkáltatónál, a munkavállaló, mint ember központi érték. Talán ennek értéke megkérdőjelezhetetlen. De mégis: túl humánus, vagy altruista megközelítésen, ennek a szemléletmódnak kézzel fogható eredményei is vannak:

Fenntartható: egy cég, ahol bármilyen dimenzióban is, de törődnek a munkavállaló jóllétével, megtartó. A munkavállalók elkötelezettsége növekszik, ez pedig automatikusan járhat hatékonyság növekedéssel, valamint a fluktuáció, így a tényleges HR költségek csökkenésével.
Növekvő: egy cég, amely nemcsak elvár, de tesz is dolgozóiért vonzó. Nemcsak belső, de külső környezete számára is. Ez pedig mind az új munkatársak, mint az ügyfélkör bevonzásában segíthet.

OFA
Az OFA Nonprofit Kft. idén is díjazza az Év Felelős Foglalkoztatóit, azokat a cégeket, akik nyitottak a változásra és alkalmazkodásra. Azokat, ahol a HR főszerepbe kerülhet és mégha nem is tökéletes, de hiteles alakítást nyújt, mert egy felelős munkáltató minden helyzetben - legyen akár sikerről, vagy bukásról szó - tudja vállalni döntéseit munkavállalói előtt.

Az „Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázatra való jelentkezését a http://ofa.hu/felelos-foglalkoztato weboldalon 2017. október 6.-ig teheti meg.

További részletekért és pályázati feltételekért kérjük, látogasson el az ofa.hu weboldalra, vagy kérjen információt a [email protected] email címen.

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” programban együttműködő partnereink a HR Portál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra, valamint az Országos Humánmenedzsment Egyesület.

A cikket az OFA Nonprofit Kft. munkatársai állították össze.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Profi programozók önkéntes munkája segítheti a fogyatékkal élő embereket, hogy munkához jussanak

A digitalizáció nem csak a pénzügyi világot alakította és alakítja át, de többek között a karitatív szervezetek munkáját is hatékonyabbá... Teljes cikk

ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk