Megjelent: 5 éve

Magyar tulajdonú nagyvállalatnál dolgozna a magyar

Nehezebb ma a munka, mint régen? Milyen gyakori a munkahely váltás? Jobban megbecsülik az alkalmazottakat a cégek? Többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Work Force munkaerőkölcsönző- és közvetítő cég, kifejezetten az elmúlt 15 év változásaira fókuszálva - írják sajtóközleményükben.

images

images

A felmérés külön vizsgálta azokat, akik már minimum 15 évet töltöttek a munka világában, de azok véleményét is megkérdezte, akik még nem érték el ezt a határt. A felmérés mind a szellemi, mind a fizikai munkások véleményét tükrözi, és helyenként meglepő eredményeket hozott.

Hiába a munkaerőhiány, nem jobb az alkalmazottak helyzete?

Azok közül, akik dolgoztak az elmúlt 15 évben (a csoport a 33 év felettieket tartalmazza), 31% 3-5, 20% legalább 2 alkalommal kezdett új munkahelyen, 20% nem váltott munkahelyet. Tanulságos, hogy a váltásokat közel 80%-ban jó döntésnek értékelték. A megkérdezettek 63%-a látja úgy, hogy a munkaerőhiány ellenére nem javultak, sőt, egyenesen rosszabbá váltak a munkahelyváltás lehetőségei. A többség (66%) nem ért egyet azzal, hogy az erősödő munkaerőhiány miatt jobb feltételeket kínálnának nekik a megtartásuk reményében, sőt, 91%-uk szerint a főnökük nem bánik jobban velük! A fiatalabbak 52%-a, akik még nem töltöttek el 15 évet a munka világában (20-32 év) sem érzi, hogy a munkaerőhiány miatt jobb feltételeket biztosítanának nekik, és 70%-uk nyilatkozott úgy, hogy a főnökük sem bánik velük jól. Ez ugyan 20%-al jobb eredmény, mint az idősebbeknél, de még mindig kedvezőtlen.

A minimum 15 éves tapasztalattal rendelkezők úgy vélik, hogy ma stresszesebb a munka (67%), keményebbek az elvárások (51%) és többet is kell dolgozni (48%), mint régen. Csak 15% jön ki jobban a fizetéséből, és mindössze 14% szerint jobbak a munkakörülmények. A fejlődési lehetőségeket 9% tartja jobbnak, a munkaszervezést 8% rugalmasabbnak.

Sokan várost is váltanának egy új munkahelyért

A régebbi dolgozók 43%-a amint tudna, munkahelyet váltana. A fiatalabbak esetében (akik még nem dolgoztak 15 évet) csak 32% ez az arány.

A megkérdezettek 56%-a még sosem váltott várost munkahely miatt, bár 51% hajlandó lenne rá. Igaz ez a fiatalabb generációra is, 61% eddig még sosem költözött munka miatt, de a jövőben ha úgy adódik, 64% szívesen belevágna. Ez jelzi, hogy a fiatalabb generációk már érezhetően mobilabbak.

Multi vagy kkv? Hazai vagy nemzetközi?

A kutatás szerint a már minimum 15 évet dolgozók harmada mindig is jobban kedvelte a kis- és középvállalkozásokat (31%), mint a multikat vagy nagyvállalatokat (14%), és továbbra is hazai cégnél dolgoznak a legszívesebben (54%). Más kép körvonalazódik a fiatalabb generáció válaszaiból, ők többségében inkább a multikat vagy nagyvállalatokat preferálják. Ám abban egyetértenek, hogy ők is a hazai cégek javára döntenek a külföldiekkel szemben. (39% vs. 20%). Tehát legszívesebben magyar tulajdonú nagyvállalatnál dolgoznánk.

A legalább 15 évet dolgozó fizikai munkavállalók 46%-a már dolgozott kölcsönzött munkaerőként, és 38%-uk tervezi a jövőben is. Más a helyzet azonban az interim manager, vagyis az időszakos manageri állások esetében, a szellemi munkavállalók 97%-a még sosem dolgozott ezen a területen, noha a megkérdezettek 39%-a szeretne interimként dolgozni, ami jól jellemzi a munkaerőpiac rugalmasabbá válását is. Csákvári Róbert tapasztalatai szerint, ebben már merőben máshogy működnek a fiatalabbak. “Tapasztalataink alapján a fiatalabb generációk számára elfogadhatóbb a kölcsönzött munkaerő rugalmassága, ők még kevésbé keresik a biztonságot egy cég berkein belül, és várhatóan az időszakos manageri állások esetében is gyakoribb lesz ez e megoldás. Erre érdemes lélekben felkészülniük a vezetőknek és a munkaadóknak egyaránt”.

Ma már alappá válik a home office

A fiatalabbak 48%-a csak olyan munkahelyet keres, ahol a távmunka vagy az otthoni munkavégzés megengedett, de a 32 évnél idősebb generáció is úgy gondolja, hogy vonzóvá tesz egy munkahelyet egy ilyen lehetőség. Általánosságban elmondható, hogy az idősebbek többsége nyugdíjig (61%), de 32% még nyugdíj után is szeretne dolgozni. A fiatalabb generáció 39%-a szeretne nyugdíjig dolgozni, 30% maximum 50 éves korig, 22% pedig még a nyugdíj után is állást vállalna. Ők tehát jóval rövidebb ideig tervezik munkás éveiket.

Az örök problémák: munka vs magánélet, férfi vs nő

A munka és magánélet súlya az elmúlt években a legalább 15 évet dolgozók 68%-a szerint a munka javára billen. A szellemi munkát végzők 27%-a rendszeresen nézik otthon is a leveleit, 22% már csak akkor, ha nagyon fontos. A fiatalabb generáció, vagyis a 15 évnél kevesebbet dolgozók 43%-a csak akkor néz leveleket, ha nagyon fontos, de 22%-ukra egyáltalán nem jellemző. A minimum 15 éve dolgozók szerint a nők helyzete továbbra sem javult, a megkérdezettek 68%-a szerint nincs könnyebb dolguk ma, mint 15 éve. Csákvári Róbert szerint a fizikai munka a nők számára mindig is megterhelő volt, és lesz, de a technológia fejlesztésével már középtávon is jelentősen könnyíthető a helyzetük.

A megkérdezettek nehezebbnek és stresszesebbnek tartják a munkát mint régen, szerintük keményebbek az elvárások is. Érdekes, hogy a munkaerőhiány mégsem motiválja megfelelően a munkaadókat, hogy jobbá tegyék munkavállalóik helyzetét. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy nagy arányban, kortól függetlenül szívesen váltanának munkahelyet a munkavállalók, és a kutatás eredményei szerint erősödhet is a váltás hajlandósága. A munkahelyváltások többsége sikeres, de egyre nehezebb jó állást találni a kitöltők véleménye szerint. A gyakoribb munkahelyváltás miatt a vállalatok nehézségei újratermelődnek, a fluktuáció nő. Érdemes tehát elgondolkodniuk, hogyan és miben tudnának változtatni. “Sok konferencia létezik már a munkavállalói elkötelezettség témájában, de mára megérett a piac a tettekre. Ezzel mindenkinek jobb lesz - véli Csákvári. “Ezt tesszük mi is cégen belül, és erre buzdítjuk partnereinket is” - teszi hozzá a Work Force ügyvezetője.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk