Megjelent: 6 éve

Felelős Foglalkoztatás 2017 nyerteseinek szemével

„Az Év Felelős Foglalkoztatója” díjat 2017-ben egy közel 350 főt foglalkoztató zalaegerszegi szolgáltató cég kapta az 51-500 főt foglalkoztatók kategóriájában. A zsűri értékelése szerint az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. komplex programokat hajt végre, és mindenre kiterjed a felelős foglalkoztatásuk. Az, hogy az átlag 16 év, amit a cégnél töltenek a munkavállalók, mindennél többet bizonyít.

A tudatosság és a folyamatos fejlesztés jellemzi a munkájukat, példaértékű a sokrétű intézkedésük és a gondoskodó munkáltatói attitűd. Az oktatás és az egészség terén használt eszközeik jó gyakorlatként továbbadandók. Fontos, hogy a társadalmi felelősségvállalásban is mintaértékű közösségfejlesztést valósítanak meg.

Fotó: OFA Nonprofit Kft.
A díjátadás után az OFA Nonprofit Kft. az Észak-zalai Víz-és Csatornamű Zrt. HR vezetőjét, Fókás Gábort kérdezte:

Milyen érzés volt hallani a szakmai zsűri véleményét? Egyetértett azzal? Mivel egészítené még ki szívesen, melyek a cégük kiemelkedő felelős foglalkoztatói értékei?



Először nem hittem el, hogy mi nyertük meg ezt a rangos elismerést, amelyre több, mint 70 vállalat, intézmény nyújtott be pályázatot. Jó érzés volt hallani azon erősségeinket, amelyre büszkék lehetünk és építkezni tudunk, mint a stabilitás, az innovatív gondolkodásmód, és a társadalmi felelősségvállalás a munkatársakkal közösen. Fontosnak tartom és nem hangzott el a menedzsment „nyitott ajtó” politikája, hogy bárki, bármely ötletével, javaslatával, panaszával fordulhat hozzájuk és lehetőségeinkhez mérten reagálunk erre, válaszokat adunk, megoldásokat kínálunk.

Melyek azok a konkrét felelős foglalkoztatói lépések a cégnél, amelyekre Ön a legbüszkébb?

A tudatos képzés és tudásmegosztás alkalmazása, valamint a szakmunkás képzés, amelyért nem csak vállalati szinten, hanem az ellátási területünkön és országosan is próbálunk tenni. A hiányszakmák, az egyre kevesebb fiatal a szakképzésben nálunk is komoly gondokat fog okozni közép és hosszabb távon. Ma már konkrét programokat kell biztosítanunk és tudatosan kell végeznünk az utánpótlás oktatását, képzését.

Mit gondol, miért éri meg felelősen gondolkodni?

Ha ismerjük a céljainkat, akkor azok eléréséhez felelősen tudjuk alkalmazni a rendelkezésre álló erőforrásokat és eszközöket. A munkatársak, hogy azonosulni tudjanak a szervezet céljaival, be kell őket vonni a folyamatokba, lehetőséget kell nekik biztosítani, hogy elmondják véleményüket, és meg kell őket becsülni, mert csak együtt tudunk értéket teremteni.

Mi a legkedvesebb emléke, személyes élménye, amit felelős munkáltatóként élt meg?

Nagyon nehéz erre válaszolni, de a legjobb személyes élményem egy szomorú történet, amelyből indult a felelős foglalkoztatásunk. Köztudott, hogy ágazatunk bevételkorlátos és több mint 6 éve fix díjon szolgáltatunk, így a bérek és juttatások nem tudtak emelkedni a munkatársak által kívánt ütemben. Volt egy jó fémipari munkatársunk, több mint 10 éve dolgozott nálunk, de a szakemberhiány miatt egy másik társaság jóval magasabb jövedelmet ígért neki, amit ő elfogadott. A kilépési interjú során a középkorú úr zokogott, hogy fel kellett mondania, de sajnos neki most pénzre van szüksége. Összefoglalta nekünk, hogy miért szeretett itt dolgozni és milyen jó munkahelyi légkör volt nálunk, valamint, hogy miben kell javulnunk, fejlődnünk, hogy itt maradjanak az emberek. Ez a két évvel ezelőtti beszélgetés adott inspirációt, hogy miket kell tenni, hogy ne lépjenek ki tömegesen a munkatársak.

Mit ajánlana azoknak a cégvezetőknek, HR-eseknek, akik nem tudják mit jelent a munkáltatói felelősségvállalás? Hogyan kezdjen hozzá? Milyen kezdő lépéseket tegyen?

Úgy gondolom, hogy az első lépés a szervezeti önértékelés, át kell gondolni az erősségeket, értékeket és a gyengeségeket, fejlesztendő területeket. Tudni kell mit csinálnak mások, valamint mi a jellemző a munkaerőpiacon. Fontos, hogy a vezetés, a HR elkötelezett legyen és következetes. Ma már nem elég a piacképes bérezés és juttatások, ennél többre van szükség. Kétirányú folyamatos kommunikációra, visszajelzésekre a munkatársak számára és élményt adó kihívásokkal teli feladatokra.

Ön szerint milyen trendek várhatóak hosszútávon a felelős foglalkoztatás területén?

Egyre tudatosabbak lesznek a szervezetek, vállalkozások, mivel felismerték a díjban, elismerésben rejlő versenyelőnyt. Ezt természetesen jól kell kommunikálni a munkaerőpiac felé, hogy a munkatársak, álláskeresők is lássák, tudják mi van az elismerés mögött. Úgy gondolom nem a díj megnyerése a legnagyobb kihívás, hanem annak közép és hosszútávú fenntartása. A munkáltatók egyre több eszközt, lehetőséget biztosítanak a munkavállalók megtartása és „bevonzása” érdekében.

Miért indultak az „Az Év Felelős Foglalkoztatója” pályázaton?

Úgy gondoltuk, hogy jó lehetőség megmérettetni azokat a programokat, intézkedéseket, amelyeket a munkatársunknak nyújtunk. Továbbá jó kitekintés, hogy megismerjük a többi vállalat gyakorlatát, ötleteit.

Ajánlaná a pályázatot másnak? Ha igen, Miért?

Mindenképpen ajánlom a pályázatot a vállalatoknak, intézményeknek, előszőr is végig tudják gondolni saját gyakorlatukat, miket tesznek a munkatársakért, amelyek az erősségeik, ami vonzóvá teszik Őket. Másrészt fel lehet ismerni a fejlesztendő területeket, amely sokszor nem is pénz kérdése csak egy kis odafigyelés egy-egy megfelelő kommunikációs intézkedés.

Amennyiben a pályázat felkeltette érdeklődését az OFA Nonprofit Kft. felhívását itt érheti el. Legyen az Ön cége „Az Év Felelős Foglalkoztatója” 2018-ban!

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2018" elnevezésű pályázat, a GINOP 5.3.6.-17-2017-00001 „Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás” kiemelt projekt keretében valósul meg.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
ESG-intézkedések - ilyen különbségek vannak a kkv-k és a nagyvállalatok között

A vállalatok nagy többsége szerint az ESG a jövőben rendkívül vagy nagyon fontos lesz üzleti működésük szempontjából – mutat rá a BDO... Teljes cikk

Sok vállalat a HR-re bízza a társadalmi felelősségvállalást, de forrást nem igazán ad hozzá

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a... Teljes cikk

Egyre többen váltanak munkahelyet a környezetvédelem miatt

Egyre növekszik azoknak a munkavállalóknak a száma, akik azért váltanak munkahelyet, mert nem értenek egyet az aktuális vállalat környezetvédelmi... Teljes cikk