kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Májustól sem lesz könnyebb hamisítani a magasabb nyugdíj érdekében

Hála a Google-nak, egy hónap múlva fel lehet törni a 2012 előtt készült, elektronikus aláírással ellátott dokumentumokat. Azonban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság állítja, hogy a nyugdíjbiztosítási eljárások szempontjából nem szükségszerű, hogy a foglalkoztatók felülhitelesítsék az általuk elektronikusan tárolt dokumentumokat. Az ONYF biztos abban, hogy a jogosnál magasabb nyugdíj érdekében hamisító munkavállalók visszapattannának a rendszerről, már ha lenne, aki próbálkozik.

A főigazgatóság álláspontja az után született, hogy a NETLOCK közleményt adott ki arról, hogy a Google “feltörte” a 2012 előtti elektronikus aláírásokat védő SHA-1-algoritmust, és várhatóan május 23-án közé teszi az erre használt programkódot. A cég lapunk kérdésére azt írta, hogy ezáltal lehet kockázata annak, ha egy munkáltató nem archiválja újra a 2012 előtt készült elektronikus aláírásokkal ellátott dokumentumait.

A NETLOCK közleményében azt javasolta, hogy az a legegyszerűbb megoldás, ha a 2012 előtti, elektronikusan aláírt dokumentumait felülhitelesíti az érintett vállalat: ez azt jelenti, hogy az összes érintett fájlt archiválják egy szabványos archiváló rendszerben, vagy a cég saját rendszerében végezik el a felülhitelesítést. (E javaslat hátteréről keretes írásunkban olvashatnak.)

Lapunk kérésére, hogy milyen problémákkal nézhetnek szembe a munkáltatók, ha nem végezik el a felülhitelesítést, a NETLOCK ezt a példát hozta:

"Tegyük fel, hogy egy munkáltató a nyugdíj kiszámításához szükséges 2012 előtti dokumentumokat digitalizálva, elektronikus aláírásokkal ellátva tárolta el. Azonban van egy törvénytelenségre, visszaélésre készülő volt munkavállaló, aki úgy dönt, hogy meghamisítja a nála is meglévő digitális okmányt. Ez eddig lehetetlen volt, azonban a Google “feltörte” a 2012 előtti elektronikus aláírásokat védő SHA-1-algoritmust és közé teszi az erre használt programkódot” - írta a HR Portálnak Varga Viktor, a NETLOCK Kft. technikai szakértője.

A nyugdíjjal ügyeskedők hoppon maradnak


Megkérdeztük erről a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, és azt a választ kaptuk, hogy a munkáltatóknak nem kell tartani a hamisító munkavállalóktól.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint nincs esély eredményt elérni egy a fent említett példához hasonló hamisítási kísérlettel, mivel a nyugdíjbiztosítási eljárásokban elsődlegesen a foglalkoztatói adatszolgáltatások adatait használják fel, az ügyfél által benyújtott dokumentumok, illetve azok másolatai, pedig csak másodlagos bizonyítékként szolgálnak, ezért a nyugdíjbiztosítási eljárások szempontjából nem szükségszerű a foglalkoztató által elektronikusan tárolt dokumentumok felülhitelesítése.

Az ONYF kifejtette, hogy a nyugellátásokat elsődlegesen a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adatok alapján állapítják meg, és önmagában az a tény, hogy a nyugdíjba vonuló felülír egy, a birtokában lévő elektronikus dokumentumot, a nyugdíj megállapítása szempontjából nem releváns.

A nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartás adatai foglalkoztatói adatszolgáltatásból származnak, amelyet 2009-ig közvetlenül a foglalkoztató nyújtott be a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap adatszolgáltatás keretében, 2010-től pedig a foglalkoztatói adatszolgáltatások adatai közvetve, a Nemzeti Adó-és Vámhivatalon keresztül érkeznek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásba.

Ezt az adatszolgáltatást a foglalkoztatott a nála lévő elektronikus dokumentumpéldány módosításával nem tudja megváltoztatni, mivel a 2009. december 31-ig terjedő időszakra a foglalkoztatónak kellene benyújtania a módosító bevallást, 2010. január 1-től pedig a NAV felé kellene önrevízióval élnie, hogy a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban lévő adatokat módosítsa - írta lapunknak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Hozzátette, hogy amennyiben az ügyfél a nála lévő elektronikus iratot módosítja és a nyugdíjbiztosítási eljárásban bizonyítékként benyújtja, az eljáró nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv - mivel nem azonos az ügyfél által benyújtott adat a nyilvántartás adataival - hatósági ellenőrzést kezdeményez. Ennek során a foglalkoztatónál lévő eredeti dokumentumokat összeveti a figyelembe venni kért dokumentum adataival, és ekkor az ONYF szerint egyértelműen megállapítható lenne a benyújtott dokumentum érvényessége, hitelessége.

A főigazgatóság megjegyezte, hogy mivel az ügyfél a foglalkoztatói nyilvántartást (különösen annak papír alapú részeit) nem tudja módosítani, hiába módosítaná az az elektronikus dokumentum saját példányát, az kedvezőbb ellátást nem eredményezne.

További megemlítik meg, hogy a nyugdíjbiztosítási eljárásokban az ügyfelek jellemzően papíralapú dokumentumokat nyújtanak be, és egy elektronikus dokumentumról készített papíralapú másolat csak a foglalkoztató, illetve a papíralapú másolatot készítő szerv által hitelesítve fogadható el.

Varga Viktor, a NETLOCK Kft. technikai szakértője kifejtette, hogy ezt az algoritmust 2012 óta nem használjuk, de a 2012 előtt archivált dokumentumokat érintheti a probléma. Szerinte a Google akciója nem öncélú, azért tették, hogy demonstrálják a kód sérthetőségét és a felhasználókat a biztonságosabb algoritmusok használatára ösztönözzék. A Google bejelentése szerint várhatóan május 23-án teszik közzé a kódokat. „Ez az az időpont amikortól az érintett dokumentumok joghitessége megkérdőjelezhetővé válhat például egy jogi eljárásban” - mondta lapunknak Varga Viktor technikai szakértő. Szerinte úgy érdemes minderre gondolni, mint a biztonsági szoftverek frissítésére, vagyis időről időre frissíteni kell a védelmi rendszereket, ha biztonságban akarjuk tudni a digitális állományokat.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nyugdíj

Magyarországon az igényelhet nyugdíjat, aki betöltötte a nyugdíjas kor határát. Az öregségi nyugdíjkorhatár az 1956. december 31-ét követően... Teljes cikk

20 éve az EU-ban: így változtak a magyar nyugdíjak a többi országhoz képest

2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz, köztük Magyarország. A GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató... Teljes cikk

Óriási szakadék tátong a nyugdíjas álmok és a reális kilátások között

Ötből több mint két brit felnőtt úgy véli, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál (66 év, ami 2026-ban 67 évre emelkedik) vagy azt megelőzően... Teljes cikk