Megjelent: 6 éve

Tabutéma a munkahelyi zaklatás

Október elején több Hollywood-i színésznő vallott arról, hogy Harvey Weinstein, ismert producer szexuálisan zaklatta őket. Egy lavina indult el, napról napra ismertebbnél ismertebb színésznők vallották be ők is áldozatai voltak Weinstein-nek. Egy magyar színésznő, Sárosdi Lilla is előállt saját történetével, őt egy magyar rendező zaklatta, akinek tegnap a nevét is elárulta. Mit tehetünk a munkahelyi zaklatás ellen?

Hollywood-i szereposztó dívány

Harvey Weinstein évtizedek óta nagy névnek számít a szakmában, annak ellenére is, hogy sokan tudták róla, hogy szexuális ajánlatokat tesz fiatal színésznőknek. Quentin Tarantino nemrég egy interjúban árulta el, hogy tudott Weinstein dolgairól, nem csak pletykákból, hiszen egykori barátnőjének is szerepet ajánlott a producer, némi ellenszolgáltatásért cserébe. Tarantino bűnbánóan és szégyenkezve nyilatkozott arról, hogy nem tett semmit a dolog ellen: "Marginalizáltam az incidenseket, és úgy tekintettem rá, mint egy stúdiófőnökre az ötvenes-hatvanas évekből, aki a titkárnőket hajkurássza állandóan. Nem mintha az elfogadható lenne vagy lett volna bármilyen mértékig is. Szóval ezt a szégyent soha nem mosom le magamról."

A hónap elején robbant a bomba, amikor egy olasz színésznő szexuális erőszakkal vádolta meg a producert. Ez lavinát indított el, és egyre több színésznő tálalt ki a producer dolgairól.

Weinstein először tagadta a vádakat, ám egyre több áldozat jelentkezett, így végül menesztették saját cégéből, a Weinstein Company-ból és minden készülő produkcióról levették a nevét. Azóta a felesége is elhagyta. Az Oscar-díjas producer olyan színésznőket zaklatott, mint Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Rosanna Arquette, vagy a Trónok harca szereplője, Lena Headey. Weinstein ellen eljárás indult, mivel vannak olyan színésznők, akik nem zaklatással, hanem erőszakkal vádolják. Az áldozatok eddigi listája az Index-en megtalálható.



Hogy maradhatott ez titokban 20 évig?

Ennek több oka is van, az egyik, hogy számos színésznő miután bekerült Weinstein filmjeibe titoktartási szerződést írt alá. Dolgozott bennük a szégyenérzet, esetleg féltek, hogy nem kapnak majd munkát. Egyébként az évek során többször felröppent már a hír, hogyan szerződtet a producer pályakezdő színésznőket, de nem lett olyan hírverés, mint most. A szakma most összefogott, több ismert színésznő névvel vállalta fel a dolgot, és sokan kifejezték nem tetszésüket, mint például George Clooney, Leonardo diCaprio, Jennifer Lawrence, Judi Dench. A korábbi években ez nem történt meg, sőt voltak olyan ismert emberek, akik kiálltak a producer mellett, mint Matt Damon vagy Lindsay Lohan.

Ráadásul Hollywood-ban történik valami változás, a szakma egyre inkább összefog a Weinstein-féle hatalmukkal visszaélőkkel szemben. Az utóbbi években több ilyen eset is történt.

Mi a helyzet itthon?



A Weinstein-botrány szele hazánkat is elérte, magyar színésznők vallottak arról, hogy pályájuk során milyen atrocitások érték őket munkáltatóik által. Elsők között tálalt ki Sárosdi Lilla színésznő, aki egy húsz évvel ezelőtti esetről beszélt Facebook oldalán. Még pályája elején járt, mikor egy híres rendező "fel akarta karolni" és félreérthetetlen ajánlatot tett neki: a rendező kocsikázni hívta, majd arra kérte, hogy „puszilja meg” a nemi szervét. A színésznő elsírta magát és visszautasította az ajánlatot, de nem merte elmondani senkinek, mert úgy érezte senki nem hinne neki "Szégyenkezve kértem bocsánatot nagyrendezőtől ,hogy megsértettem az ellenállásommal, mindenesetre nagyrendező megbántva szállt ki a kocsijából."



A legtöbben pont ugyanezen ok miatt nem mernek beszélni a munkahelyi szexuális zaklatásról. Sársodi Lilla után néhány órával egy másik színésznő is hasonló történettel állt elő: Sándor Erzsit még a főiskolán kérte egy rendezőnek tanuló fiú, hogy olvasson fel neki meztelenül, azt mondta, ha erre nem képes, akkor sosem lesz nagy színésznő. Földes Eszter színésznő, majd Osvárt Andrea a Mokkában tálalt ki: "Az én életemben szinte minden második férfi hasonlóan viselkedik. Nem telik el úgy nap, hogy ne kapnék egy megjegyzést, egy rá utaló magatartást, egy olyan jelzést, amiből én azt érzem, hogy benne lennének a játékba."

Sárosdi Lilla "comingout-ja" felkorbácsolta a kedélyeket: voltak, akik kiálltak mellett, mint a Katona József Színház, akik közleményt adtak ki arról, mennyire elítélnek bárminemű zaklatást. Voltak, akik támadták Lillát amiatt, hogy ilyen sok várt. A legtöbben pedig az elkövető nevét akarták megtudni. A színésznő végül úgy döntött a nevet is felfedi. A Vígszínház korábbi igazgatóját, jelenleg is tevékenykedő főrendezőjét, Marton Lászlót nevezte meg. Azt is elmondja, hogy nem bosszút akar állni, nem lejáratni akarja a szakmáját, de sok színésznő él hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben, és segíteni kell nekik.

Marton az ATV tegnapi műsorában tagadta a vádakat, és perrel fenyegetőzött. A Vígszínház közleményt adott ki: "A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik." A Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgatói petíciót írtak, amiben azt kérik, hogy függesszék fel Marton Lászlót, addig amíg kiderül mi az igazság.

Sárosdi Lilla posztja alá írt Dettre Gábor filmrendező:
"Ahogy olvastam első írásodat, rögtön tudtam kiről van szó. Egyszerűen mert ugyanez történt - nagyon hasonló módon, a perverz barát bevonásával stb. - egy volt barátnőmmel, akivel én aztán - évekkel később - sokáig éltem együtt. Nem tudom, hogy ő felvállalja e majd a nyilvánosság előtt történetét.... ez nem az én dolgom, de az biztos, hogy még mikor nekem elmesélte azt, akkor is súlyosan és megrázóan a dolog hatása alá került. Azt szerettem volna a tudomásodra hozni, hogy történetedet lehet majd támadni - ahogy fogják is - de annak igazságát nem igen lehet kétségbe vonni majd már csak azért sem, mert legalább egy nagyon hasonló - kétségbevonhatatlanul igaz - eset megtörtént ugyanazzal az ismert rendezővel, barátjával és áldozatukkal."

Mi is az a munkahelyi zaklatás



A mai napig a munkahelyi zaklatások többsége sosem derül ki. Az áldozatok félnek attól, hogy elveszíthetik munkájukat, ellehetetlenítik karrierjüket, vagy megbélyegzik őket. A törvényi szabályozása annak, hogy mi számít zaklatásnak minden országban más és más: az olaszoknál még az is elfogadható, ha a főnök megfogja a titkárnő vállát, karját, az Egyesült Államokban már a szóbeli (akár viccnek szánt) megjegyzés is számíthat zaklatásnak.

Az Index szerint egy tavalyi brit szakszervezeti kutatás arra jutott, hogy a fiatal dolgozó nők mintegy kétharmada tapasztalt már valamilyen zaklatást. A válaszadó nők 32 százaléka találkozik kellemetlen, szexuális irányú viccelődéssel, 28 százaléka a testét vagy öltözékét érintő megjegyzésekkel, közel negyedüket pedig akaratuk ellenére fogdostak vagy próbáltak megcsókolni a munkahelyén.

Azért nincs helye leginkább a szexualitásnak a munkahelyen, mert a cégeknél általában hierarchikus rendszer működik, így az alkalmazottak kiszolgáltatott helyzetben vannak főnökeikkel szemben. Bár érdekes, hogy szintén ebből a brit kutatásból az derült ki, hogy 55 százalékban a közvetlen kollégák voltak az elkövetők, és a közvetlen főnökök 17 százalékban. A megkérdezettek 80 százaléka nem jelezte munkáltatójának mi történt, aki igen azoknak a fele érezte úgy, hogy a HR-esek nem hittek neki, sőt volt aki ezután megtorlásban is részesült.

Az EEOC szerint 2010 óta a foglalkoztatók összesen 698 millió dollárt költöttek a szexuális zaklatást jelentő áldozatok kárpótlására az USA-ban - írja az Index. Ennek oka, hogy elakarják kerülni a rossz reklámot, így inkább megveszik az áldozatok hallgatását.

Az Eurofound-tanulmány szerint a kaotikus munkaszervezés, a magas fokú stressz, a munka-szabadidő egyensúly felborulása mind összefügg azzal, mennyire elterjedt a munkahelyeken az erőszak és a zaklatás.

Tehetünk-e valamit ellene?



Talán a legfontosabb, hogy ismerjük fel és ismerjük be magunknak, hogy zaklatás áldozatai lettünk. Ne hibáztassuk magunkat, ne hallgassunk azokra az érvekre, hogy azért történik, mert túl kihívóan öltözködünk, vagy minek ültél be a kocsiba, minek mentél fel a lakására stb. Ezek közül egyik sem hatalmaz fel senkit, sem férfit, sem nőt, sem főnököt, sem kollégát, hogy bármi módon zaklasson bárkit.

Beszélj róla! Nagyon nehéz, és akár évekbe vagy évtizedekbe is telhet mire valaki mer beszélni arról, hogy mi történt vele. Elindult a #metoo kampány, ennek legfontosabb üzenete az, hogy ez egy globális probléma, sokakkal megtörténik. Ne érezd azt, hogy egyedül vagy a problémával! Másokat is segíthet az, ha nyilvánosságra kerül egy-egy ilyen történet.

Bókolni lehet, de csak olyan feltételek mellett, ami még nem zavaró vagy sértő egy kollégának sem. A fenék fogdosása, a szexuális utalások és pláne szexuális aktus felajánlása egy jobb munkáért, már igenis munkahelyi zaklatásnak számít! Ha ilyet látsz a főnöködtől, kollégádtól, azt se hagyd szó nélkül, akkor se, ha nem veled történik a zaklatás!

Fotó: Pixabay, Wikimedia
Források: Index/MTI/Facebook
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk