kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Hétköznapi mobbing és diszkrimináció a munkahelyen

Az utóbbi hónapokban „divatos”, bár valójában örökzöld témáról fogok írni az alábbiakban, a munkajogász szemével. Bár a multinacionális cégeknél jellemzően létezik egy etikai szabályzat, amely tiltja a mobbingot és a diszkriminációt, mégis úgy látom, hogy a mindennapi munkában kevés figyelem terelődik a fenti témákra.

A praxisomban a számomra legmegdöbbentőbb eset néhány évvel ezelőtt történt, amikor egy női HR vezető ügyfelem azt mesélte, hogy ő már „megszokta”, „fel sem veszi”, ha a gyári munkások (akik felett egyébként részben munkáltatói jogokat gyakorol…), utána fütyülnek, ugyanis „erre a munkakörre úgysem lehet más embereket találni.”

A történet azért megdöbbentő, mert az említett hölgy ugyan vezetőként dönthet úgy, hogy a zaklatás ezen formája nem érdekli, nem zavarja, de az ugyanannál a cégnél dolgozó más női munkavállalóknak már nincs választásuk, el kell viselniük férfi kollégáik zaklatását.

A fenti helyzet jogász szemmel azért is érdekes, mert sem az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, sem a bíróságot nem fogja érdekelni a munkaerőhiány, ha az adott cégnél a női munkatársakat zaklatják.
A fentiek miatt nem jó stratégia - még a munkaerőhiány közepette sem - a zaklatásos ügyek elkenése, ehelyett az ilyen esetek szigorú nyomon követése, szabályozása és szankcionálása ajánlott.

Dr. Fodor T. Gábor: Ha egy vegánt „szekálnak”, az zaklatás lesz, ha egy „különc” munkavállalót, az „mobbing”

Sajnos meglepően gyakoriak a fentiekhez hasonló ügyek. Sokszor a munkavállalói kollektíva vagy a munkáltató olyan magatartása vagy mulasztása is mobbingnak vagy diszkriminációnak minősülhet, amelyet elsőre nem gondolnánk annak.

Néhány példa a gyakorlatból:


A női munkavállalót a női főnöke folyamatosan „mikromanageli”, azt a látszatot keltve, hogy feladatai elvégzésére alkalmatlan.
A vegán munkavállaló ebédidőben rendszeres megjegyzéseket kap a kollégáitól világnézetével, életmódjával kapcsolatban.
A szintén vegán munkavállaló részére a munkáltató húsos ebédet akar biztosítani, arra hivatkozva, hogy a „többi munkavállaló is azt kapja”.

(A veganizmussal, vegetarianimussal, ételallergiával kapcsolatos esetek száma egyébként igen számos, pl. rendszeresen előfordul, hogy a céges rendezvényeken ezekre az igényekre nem gondolnak, azokra egyszerű „különcségként” tekintenek.)

Az „igen gyakori” kategóriába tartozik a munkavállaló zaklatása női mivolta miatt. Multinacionális környezetben szerencsére ez az általános magyarországi helyzethez képest némileg ritkább, de még mindig elég gyakori.

A mobbing és a zaklatás között a jogi különbség az, hogy a zaklatásnak a diszkrimináció egy súlyos formáját tekintjük, azaz a zaklatott személynek rendelkeznie kell egy, a törvényben felsorolt védett tulajdonsággal. A mobbing pedig olyan zaklató magatartás, amelynek alapja nem a zaklatott személy védett tulajdonsága. Azaz például, ha egy vegánt „szekálnak”, az zaklatás lesz, ha egy „különc” munkavállalót, az „mobbing”.

Kirúgták, mert a kollégái nem hívták el ebédelni

Egy minapi eset alapján egy munkavállaló azért kapott felmondást(!), mert szóvá tette, hogy őt egyedül a csapatból a kollégái nem hívták el ebédelni. Azon túl, hogy ez a felmondási indokolás sajátosnak nevezhető, a mobbing az érintett munkavállaló sérelmére valószínűleg megállapítható. Egy nagyvállalatnál a lehető legkülönbözőbb emberek dolgoznak. Különböző világnézetek, különböző szokások, különböző lelki és testi egészségi állapotok keverednek. Legyünk türelmesek, toleránsak egymással, és a HR részéről az egyik igen fontos feladat ennek a toleranciának a biztosítása.

Ha nem figyelünk a fentiekre, azzal az egyik legrosszabbat tesszük a cégünkkel. Senki sem akar ugyanis azzal a hírekben szerepelni, hogy munkatársukat diszkriminálták vagy zaklatták.

dr. Fodor T. Gábor
A Ferencz, Fodor T., Kun & Partners Ügyvédi Társulás munkajogásza
A Personal Hungary munkajogi és munkaügyi szakértője

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk