Megjelent: 5 éve

Róka vagy sündisznó? - Melyik gondolkodása vezet sikeres karrierhez?

Ki ne szeretne sikeres lenni és olyan dolgot csinálni, amit szeret, amiben tehetséges és ezzel jól keresni? Ki nem lenne boldog, ha kiváló lenne abban, amit csinál? Coachként ügyfeleim gyakran keresnek meg azzal, hogy már nem elégíti ki őket munkájuk, hiába keresnek jól, nem teszi őket boldoggá, és van, aki szereti munkáját, jó is benne, de nem elégedett a jövedelmével. Mi lehet a titka azoknak, akik elégedettek azzal, amit csinálnak és elmondhatják magukról, hogy kiválóak? Tanner Anett írása.

Steven R. Covey Jóból kiváló című könyvében idézi Isaiah Berlin A sündisznó és a róka történetét, összevetve kettejük stratégiáját. A róka sok dolgot tud, sok képessége fejlett, de mégis a sündisznó lesz nyertese kettejük csatájának, pedig neki csak egy képessége, egy stratégiája van. Akkor miért is? Mert azt az egy dolgot kiválóan tudja; összegömbölyödik és megközelíthetetlen, érinthetetlen lesz.

Ez a gondolkodásmód vezethet el mindenkit ahhoz, hogy elmondhassa magáról, hogy kiváló, és elégedett, sikeres legyen. Hogyan lehet ezt karrierünk megtervezésekor figyelembe venni?

Ezen elméletre alapozva alkotta meg Aviad Goz Kiválóság modelljét, melyet a több, mint két évtized tapasztalata alapján megalkotott N.E.W.S.™ szervezet- és vezetőfejlesztő módszerének egyik központi eleme, melyet vezetők karrierjének megtervezése, újratervezése során, karrier coaching folyamatokban is alkalmazunk.

• Vizsgáljuk meg, hogy mi az, amiben igazán jók vagyunk, amiben igazán tehetségesek vagyunk, mondhatni amire születtünk.
• Tudatosítsuk magunkban, hogy mi az, amit tiszta szívből, igazán szenvedélyesen szeretünk csinálni.
• Keressük meg, hogy e két terület metszetében milyen tevékenységek vannak és ezek milyen szükségletek kielégítéséhez lehet ezzel hozzájárulni és milyen formában lehet ezt megvalósítani, ebből jövedelmet szerezni.

Ha ezt sikerül megtalálnunk és megvalósítanunk, akkor felépíthetjük saját kiválóságunkat.

És mi a kiválóság ellentéte? Nem a sikertelenség, hanem a középszerűség.

Ha abból indulunk ki, vagy azt valósítjuk meg, amiben nem vagyunk rosszak, amit nem esik nehezünkre megtenni és fizetnek érte, akkor nem tudunk kiválóak lenni, csak középszerűek. Még akkor is, ha sokszor a látszat az, hogy kiválóak vagyunk, és a külvilág sikeresnek lát minket; sőt akár mi is megpróbáljuk ezzel ámítani magunkat. Például, ha nem igazán szeretjük azt, amit csinálunk, akkor néhány év alatt belefásulunk, kiégünk, és már nem szívesen fogjuk azt csinálni, és már nem fog hajtani. Ha nem vagyunk valamiben tehetségesek, akkor az állandó kudarc, vagy túlzott erőfeszítés, amivel még mindig csak átlagos eredményt tudunk elérni, szintén nem tudja a motivációnkat fenntartani.

Ha pedig nem tudjuk megtalálni azt a formát, amivel az igényünknek megfelelő jövedelmet biztosítani tudjuk, hiába szeretjük azt, amit csinálunk, és hiába vagyunk benne tehetségesek, csak hobbi lehet. Vagyis, ha a három tényezőből bármelyik hiányzik, csak középszerűek tudunk lenni, és nem tudjuk hosszútávon elégedetten űzni ezt a tevékenységet, mert vagy nem szívből tesszük, belefásulunk, kiégünk, vagy nem lesz benne sikerünk, elismertségünk, vagy nem tudunk belőle megélni.

Ezért is érdemes már figyelmet fordítani a gyermekeknél a tudatos pályaválasztásra, és nem abból indulni ki, hogy mi az, amire a munkaerőpiacnak, a környezetnek szüksége van, mert ezzel lehet, hogy keresett szakmát biztosítunk gyermekünknek, de közel sem biztos, hogy a kiválóság útjára lép ezzel. Ha pedig felfedezzük magunkban, hogy nem elégít ki minket, amivel foglalkozunk, ne sajnáljuk rá az időt, pénzt, energiát, tekintsük önmagunkba való befektetésnek, és kérjünk szakértő segítséget ahhoz, hogy megtaláljuk saját utunkat a kiválósághoz.

Aviad Goz és B. Kim Barnes Irányítsd az életed - Navigáció a sikerhez című könyve is segítségünkre lehet abban, hogy a fejezetek végén szereplő kérdések megválaszolásával növelhetjük tudatosságunkat karrierünk kapcsán.

Tanner Anett, a Szent István Egyetem, Gazdaság és Társadalomtudományi Kar hallgatója

A cikk a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar és a HR Portal együttműködésének keretében jelent meg, Dr. Budavári-Takács Ildikó, a Pszichológia Tanszék Társadalomtudományi és Tanárképző Intézet tanszékvezető egyetemi docensének szakértői közreműködésével.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk