Megjelent: 6 éve

Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország HR vezetője

Szijjné Kállai Ildikó a megfelelő motivációban és kölcsönös bizalmi kapcsolatban hisz vezető és munkavállaló kapcsolatában. A SPAR új HR vezetője korábban a Praktikernél és a Lapcomnál is volt HR igazgató. Az új szakember célkitűzése az employer branding erősítése, szeretné még láthatóbbá tenni a SPAR-t a munkaerőpiacon, továbbá kiemelten fontosnak tartja megszilárdítani a cég működési elveihez alkalmazkodó HR-struktúrát.

Szijjné Kállai Ildikó egyetemi tanulmányait Drezdában végezte, ahol közgazdász diplomát szerzett. Külföldi tanulmányai és munkavégzése után hazatérve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett humánerőforrás-menedzser mesterdiplomát, illetve MBA Business Studies végzettséget. Szakmai tapasztalatát folyamatosan mélyítette különböző továbbképzésekkel.

A 2000-es évek elején a győri Cooper-Tools Magyarország Kft.-nél volt HR-menedzser, majd a Lapcom HR-igazgatójaként tevékenykedett Győrben. 2008-tól pedig tíz éven át a Praktiker Magyarországnál volt HR-vezető, ahol széleskörű nemzetközi tapasztalatokat is szerzett. A SPAR-nál közel 13.000 munkavállalóért felel.

Mint mondta a cégnek hosszú távon szüksége van az elkötelezett és motivált munkatársakra, mert szeretnénk a SPAR-t a hazai kereskedelmi szektor legvonzóbb munkahelyévé tenni. Hisz abban, hogy a vezetőknek megfelelően kell motiválnia a munkavállalókat, miközben ki kell tudjon alakulni a kölcsönös bizalom. Ehhez pedig elengedhetetlen a csapatszellem, és a humor.

Szijjné Kállai Ildikó Budapesten él, négy felnőtt korú gyermek édesanyja. Szabadidejében szeret utazni, várost nézni és túrázni, külföldön és belföldön egyaránt.

Villám kérdések-válaszok

- Belső toborzás vagy külső toborzás?
Nincs olyan cég ma Magyarországon, amely kizárólag az egyiket, vagy a másikat használja. A legcélravezetőbb a belső és külső toborzás mixét alkalmazni. Ezek arányát az adott iparág és a konkrét munkakör szabja meg.

- Pszichológiai teszt vagy személyes elbeszélgetés?
Elsősorban a személyes elbeszélgetést preferálom. Az interjúztatónak ekkor van lehetősége a testbeszéd jeleit is érzékelni. Nem csak az fontos, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy hogyan. A tesztekkel pedig a megérzéseinket tudjuk alátámasztani vagy éppen megcáfolni, ezért segítséget nyújtanak a döntéshez.

- Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
A jó fizetés szükséges alapfeltétel. A hozzáadott értéket a fejlődési és előrelépési lehetőség adja, igazán ettől érezzük magunkat motiváltnak.

- Belső vagy külső tréning?
Mindkettő! A külső tréning új szemléletet képes behozni a vállalathoz, míg a belső tréningeknek azért van óriási jelentősége, mert a vállalaton belüli tudásnak mindig hatalmas ereje van.

- HR BP vagy sem?
A vélemények megoszlanak a HR BP-ről, nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is. Vannak, akik ennek a tanácsadói szerepnek elsősorban a pozitív funkcióit emelik ki és vannak olyanok, akik vitatják ezen terület létjogosultságát. A támogatók szerint ez egy remek eszköz a különböző divíziók belső személyzeti igényeinek felmérésére, a problémák kezelésére, az igények teljesítésére és azok beépítésére a szervezetbe és vannak olyanok, akik szerint ez egy olyan plusz fogaskerék, amely komoly háttérszervezeti egységek létrehívását igényli, mely az adott cég részéről akár jelentős anyagi befektetéssel is járhat. Én azt gondolom, hogy a BP nélküli HR-szervezet átfogóbb módon tudja kezelni egy nagy cégcsoport HR-célkitűzéseit.

- Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Nyilvánvalóan vannak olyan területek, melyek kiszervezése pénzügyi, vagy munkaszervezési szempontból előnyösebb, de én a házon belüli megoldásokat tartom ésszerűbbnek, mégpedig a hatékony kommunikációban, és a belső tudásmegosztásban rejlő előnyök miatt.

- Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Mindkettő: az egyéni teljesítmények találkozása az alapja a jó csapatmunkának.

- Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Nemzetközi, több országot érintő témáknál a video-, vagy telefonkonferenciát, de minden más esetben a személyes meetinget tartom a legcélravezetőbbnek.

- Irodai munka ülve vagy állva?
Ülve jobban szeretek egy megbeszélést lefolytatni, vagy akár egy e-mailt megírni, mert azt gondolom, sokkal jobban lehet koncentrálni a futó történésekre, mint, ha állna az ember.

- Főzés vagy étterem?
A főzést akkor élvezem leginkább, ha a családommal közösen főzünk. Azt gondolom, hogy ez a tevékenység együtt gondolkodásra sarkall, hogy mindig tud újat tanulni általa az ember, mindenki kiélheti kreativitását és függetlenül a végeredménytől, összehoz. Négy gyermekem van, akik közül a legkisebb most fejezte be a gimnáziumot. A főzés fortélyait még egészen fiatal korukban elsajátították. Mára már mindegyikük kiválóan süt-főz, karácsonykor például mindenki „kap egy napot”, ahol elkápráztathat bennünket a tudományával.

- Könyv vagy e-book?
Nem tudok leszokni a szép könyvek megvásárlásáról. Utikönyveket, fotózással, gasztronómiával kapcsolatos könyveket jobban szeretek a hagyományos formátumban olvasni és otthon leginkább ezeket használom. Az utazásaink során viszont az e-bookot használom.


  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk