kapubanner for mobile
Szerző: Rozmis Kata
Megjelent: 5 éve

HR mérőszámok - a toborzás hatékonysága 2.

Előző cikkemben azt igértem, hogy „lehozom a földre” az adat-vezérelt döntéshozást, és ennek jegyében egy konkrét mérőszám kialakításával foglalkoztunk. Folytassuk ott, ahol abbahagytuk. A toborzási idő hosszánál. Cikkünk szerzője, Rozmis Kata előadóként részt vesz az Adatra fel! Konferencián.

Legutóbb meghatároztuk a
• mérésünk célját,
• a mérőszámunk pontos kiszámítási módját,
• a maximálisan elfogadtahó értéket,
• valamint a mérőszámunk részletekre bontásának módját a pontos akciótervek kidolgozásához.

A következő lépés, hogy ábrázoljuk a „megálmodott” információt. Lássuk, mit alkothatunk ebből vizualizációk szintjén. Készítettem egy minta adathalmazt, amin ki fogjuk próbálni a mérőszámunkat. Először természetesen egy központi szám kell, hogy felkerüljön a dashboardra: a toborzási folyamat hosszának átlaga a teljes szervezetre nézve és esetleg a legfontosabb részletezettségben (a mintánkon ez a szervezeti egység szerinti bontás lesz):

Az előzőekben meghatároztuk a toborzás maximálisan elfogadható hosszát is. Emellett érdemes bevezetnünk egy olyan thresholdot is, amihez viszonyítva már kiemelkedően jónak értékeljük az eredményt.

Egyszerűbben fogalmazva, bizonyos mérőszámok esetében érdemes három-elemű skálán gondolkodnunk. Valószínűleg mindenkinek meg is jelent a lelki szemei előtt a KPI-ok szokásos piros-sárga-zöld felosztása. Pontosan erről van szó.
Adatra Fel! Konferencia - 2018

A sikerhez vezető út adattal van kikövezve!

Időpont

: 2018 december 5. szerda

Helyszín

: Magnet Közösségi Ház

Hol tart a HR, miközben (állítólag) már az egész világ adat alapon működik? Digitalizáció, mesterséges intelligencia és adat-vezérelt döntéshozás - lassan a csapból is ez folyik, de tudjuk-e, hogy mit is takarnak a „buzzword”-ök.

Jelentkezés az Adatra Fel! konferenciára.

Egy üzleti intelligencia eszközzel könnyedén megtehetjük azt is, hogy ezeket a határvonalakat „tetszés szerint” beállíthatóvá tesszük. Hasznos lehet ez például egy évtervező stratégiai meetingen, ahol pl. a kontrollingtól érkeznek az adatok, hogy mely ágazat mekkora toborzási költséget engedhet meg magának - ami alapján mi be tudjuk majd állítani a toborzásra fordítható napok maximális számát. Vizualizációs best-practice-szel élve ennek a példának az ábrázolására használjunk bullet chart-ot:

Interaktív változatban kipróbálható itt.

Érdemes kipróbálni az interaktív változatot, mert rengeteg lehetőséget rejt magában egy ilyen eszközzel készült diagram. A kép jobb oldalán a legalsó paraméterrel például kiválaszthatjuk, hogy milyen részletezettségben akarjuk látni a számokat. Milyen jól jön ez akkor, amikor a megbeszélésen elhangzik a kérdés, hogy „oké, de mégis melyik telephely miatt vagyunk ennyire elmaradva az elvárásoktól?”. A válaszhoz nem kell többféle verzióval előre készülnünk. Elég egy a lehetőségekből álló listát beépítenünk ide, a többit elvégzi helyettünk az eszköz - mert erre találták ki.

A legutóbbi posztban már letettük a voksunkat a teljes időtartam részekre bontása mellett, mégpedig egyértelműen elkülöníthető feladatok/felelősök mentén. Lássuk, ez hogyan néz(het) ki diagrammon megjelenítve:

Egyelőre csak egymáshoz képest látjuk ezeket az időket, de ismét szükségünk lenne részletekre, trendekre, összefüggésekre ahhoz, hogy értéket alkossunk ebből az információból. Természetesen itt is megadhatunk elvárásokat státuszonként, de nézzünk most valami mást.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - HR mérőszámok - a toborzás hatékonysága 2.
2. oldal - Váltsuk mérőszámainkat minél gyorsabban akciótervekre
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek