kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Aki kérdez: Gerőcs Krisztina

HR Szubjektív rovatunkban Gerőcs Krisztina, a Jopp Interior Hungary Kft. HR vezetője kérdez, miután válaszolt Hajdú Szilvia, az ELMÜ személyzetfejlesztési vezetője kérdésére.

Milyen HR eszközök segítségével vált bérmunkás cégből egy, a mai elvárásoknak megfelelő, TIER 1-es autóipari beszállító vállalattá?

A szolnoki Jopp Interior Hungary Kft. egy németországi anyavállalattal rendelkező, a város meghatározó autóipari beszállító vállalata. 270 fővel manuális és automata sebességváltó fogókat és további interior termékeket gyártunk a világ legnagyobb autógyárai számára.

Szolnokon az 1990-es évek elején tisztán bérmunkás vállalatként működő cég az akkori anyavállalat kinyújtott munkapadjaként üzemelt. Nem rendelkeztünk saját beszállítókkal és vevőkkel, kizárólag az anyavállalattal volt munkakapcsolatunk. A gyártást nagy raktárkészlet, sok félkész termék és a magas selejtarány jellemezte. A jelenlegi, 2012 óta működő német- magyar kettős ügyvezetés irányításának köszönhetően, mára sikeres, jól működő TIER1-es autóipari beszállítóvá vált a vállalat.
A legelső változtatások a termelés területén történtek meg, a gyártás folyamat optimalizálásával.

Jómagam 2013-ban csatlakoztam a vállalathoz, ezt megelőzően nem volt jelen HR tevékenység; a klasszikus bérelszámolás, munkaügyi adminisztráció működött a cégnél.

Az elmúlt négy év során lezajlott szervezetfejlesztés során új osztályokat, pozíciókat hoztunk létre, amelyek egy mai, modern autóipari beszállító vállalatnál elengedhetetlenek. Ilyenek a projektmanagement, ezen belül a Launch Management, vagy a termeléstervezés. A toborzás és kiválasztás nagyon nagy szerepet kapott, kiemelt ügyvezetői támogatással.

2015-ben bevezetésre került a gyártásban a LEAN. Az üzem új Layout-ot kapott, ezzel párhuzamosan a munkavállalók minden szintjére kiterjedő oktatás kezdődött, hiszen a dolgozók nagy része a korábbi éveknek megfelelő elveket követte. Az oktatások során olyan elméleti és gyakorlati ismereteket kaptak, amelyek segítségével elfogadták és megszerették a LEAN alapú gyártást.

Ma az oktatás a termelésben két, HR osztályhoz tartozó üzemi tréner munkatárs bevonásával történik, akik az új belépők oktatásától kezdve az új munkafolyamatra történő oktatásokat valamint a hatékonyság visszamérést is elvégzik, illetve koordinálják.

A pályázatokon túl jelentős saját oktatási budgettel rendelkezünk. Fontosnak tartjuk a munkatársak kívánságait, lehetőséget nyújtunk nyelvi vagy egyénre szabott továbbképzési lehetőségeket választani, ezzel perspektívát nyújtva a nálunk dolgozóknak. Meggyőződésünk, hogy a lehető legjobb teljesítmény közösen történő elérésének feltétele a mindennapi ösztönzés.

Tekintettel az elmúlt évek folyamatosan pozitív üzleti fejlődésére, nagyszámú igényes feladat és karrierlehetőség vár munkatársainkra - Németországban és egyéb külföldi üzemeinkben.

Vállalatunknál az ötletmenedzsmentet is bevezettük, így akár az üzemben dolgozó alkalmazottak is hozzájárulhatnak szakmai tudásukkal, ötleteikkel a termelés jobbításához. Az ötletek megvalósításával megtakarításokat értünk el, amelyekből felújítottuk a dolgozói étkezőt, bővítettük a vállalati parkolót, kerékpártárolót alakítottunk ki, valamint dolgozói kerékpárokat vásároltunk, amelyekkel a dolgozók munkába járását segítjük.

A JOPP konszern minden tagja rendkívül fontosnak tartja a személyes értékelésen keresztül történő elismerés kultúráját, ezért 2016-ban bevezetésre került egy kompetenciaelvű értékelési rendszer, amely segítségével a munkavállalók félévente visszajelzést kapnak a vezetőiktől és meghatározásra kerülnek a következő féléves célok.

Fontos szerepe van a generáció menedzsmentnek, hiszen vállalatunknál több korosztály dolgozik együtt, és a különböző korosztályok kompetenciáit minél hatékonyabban használjuk fel. A kevert korosztályú teamek kialakítása és együtt gondolkodása segíti a tudásátadást.

Az elmúlt években vállalati kultúránk is jelentős mértékben megváltozott. Egy nyitott, kreatív munkahelyi atmoszféra várja a nálunk dolgozókat, alacsony hierarchikus szervezeti felépítéssel és a saját feladatterületén belül nagyfokú felelősségvállalással. A felső vezetés állandó és közvetlen közreműködéssel támogatja a munkavállalókat a napi munkájukban.

A jelenlegi HR szerepe felértékelődött a szervezeten belül. Üzleti partnerként vesz részt a vállalat életében, támogató funkciót tölt be munkavállalói csoportok működésében. Pozitív motivációs légkör kialakítására törekszünk, a munka és család egyensúlya fókuszba került. Célunk belső kommunikáció hatékonyabbá és strukturáltabbá tétele, interaktív üzemi gyűléseket vezettünk be, a dolgozók feltehetik a kérdéseiket is az ügyvezetés felé.

Azt valljuk, hogy sikert csak közösen, átfogó szervezeti stratégiák közös végrehajtásával lehet elérni.

A JOPP vállalat történetének kezdete az 1919-es évre nyúlik vissza, amikor Theodor Jopp KG néven megalapításra került a kerékpár alkatrészek és mezőgazdasági géptartozékok gyártására szakosodott cég. Az autóalkatrészek üzletág kiépítésével a cég növekedési pályára állt, amely mind a mai napig tart. Új gyártóhelyek létrehozatalával vagy már meglévő üzemek átvételével és átalakításával, a saját gyártmányfejlesztés kialakításával a JOPP GmbH erőteljesebben fejlődött, mint az autópiac általában és ma már több mint 220 millió € forgalmat bonyolít évente, világszerte 1.900 munkatárssal. A JOPP konszern Európában, Ázsiában és Amerikában saját gyártó üzemekkel képviselteti magát.

Kérdésem Dienes Mirtillhez, az NP Hungaria HR munkatársához szól:
Milyen erőfeszítéseket tesznek a munkaerő megtartásáért?
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egy lassú előre, két gyors hátra: foglalkoztatási pávatánc

Rövidített munkaidő és home office, nem csak hálás konferenciatéma vagy hatásos márkaépítési üzenet kellene, hogy legyen, hanem valódi people... Teljes cikk

Hogyan zajlik egy globális szervezeti kultúra átalakítása cégegyesülést követően? - válaszol Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial globális HR vezetője

HR Szubjektív rovatunkban Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial divíziójának globális HR vezetője kérdez, miután válaszolt Bondici Flóra, a Chorus... Teljes cikk

Így zajlik a szervezeti evolúció a szemünk előtt

„Nem a legerősebb szervezet lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leginkább fogékony a változásra” – mondta Charles... Teljes cikk