Megjelent: 4 éve

Varga Mihály a foglalkoztatási bürokrácia csökkentésével adna új lendületet a gazdaságnak

Az adóterhek mérséklése mellett a foglalkoztatási adminisztráció csökkentésével is támogatni kell a gazdasági újrakezdést - jelentette ki a pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követő sajtótájékoztatón.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az adóbürokráciához hasonlóan a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bürokrácia is jelentős teher a vállalkozások számára. A könnyítést a tárcavezető szerint az adatok hatékonyabb felhasználása tenné lehetővé.

A vállalkozások működését megkönnyítő intézkedések közül a miniszter kiemelte egyebek között, hogy az áfa-bevallást jövőre az adóhatóság készíti el, és már működik az online számlázási rendszer.

A szociális hozzájárulási adó csökkentése a Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint 160 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisadózó vállalkozások tételes adójának átmeneti elengedése, az időszakos járulékmentesség százezres nagyságrendben segítette a vállalkozók túlélését és a munkahelyek megtartását - tette hozzá. Összegzése szerint a kormány 2010 óta 20 közterhet szüntetett meg.

Varga Mihály közölte, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően elkészültek a vállalkozói érdekképviseletek és a testület munkájában részt vevő állami szervezetek szakmai javaslatai. A cél továbbra is a gazdaság gyors és hatékony újraindítása - mondta a miniszter.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a változásokat méltatva versenyképességi tényezőnek nevezte az alacsony bürokratikus terheket.

A jól működő adóigazgatás megkönnyíti a gazdasági szereplők életét, a felmérések szerint az elmúlt évek változásait a Magyarországon működő cégek üdvözlik - fogalmazott Parragh László.

Az MKIK elnöke ugyanakkor lát még lehetőséget a terhek további csökkentésére, és a pénzügyminiszterrel egyetértve javasolta például, hogy az állam ne kérjen a vállalkozásoktól olyan adatokat, amelyekkel maga is rendelkezik.

A csütörtöki ülésen a bürokratikus és adózási terhek mellett az idegenforgalom helyzetét is tárgyalta a testület. A megbeszélést ismertetve a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója elmondta, mára a vidéki Magyarországon, a tavalyi év azonos időszakához hasonló számban látunk magyar turistákat, sőt egyes településeken a tavalyi évhez képest a magyarok költése akár 30 százalékkal magasabb is.

Guller Zoltán a kormány gyors intézkedéseinek tulajdonítja a fellendülést, és úgy látja, hogy mostantól már nem költségvetési támogatásokkal, hanem jogszabály-változtatásokkal kell az idegenforgalmat és a vendéglátást támogatni.

A folyamat egyértelmű, napról napra nő a vendégek és a vendégéjszakák száma, és emelkedik az turisták által elköltött összeg - tette hozzá.

Az MTÜ vezetője üdvözölte, hogy a légi forgalom is kezd helyreállni, ezért arra számít, hogy augusztusra a tavalyi 80 százalékára emelkedhet a repülővel érkező vendégek száma Magyarországon.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk

Iskolapadba ültetheti a vezetőket a mesterséges intelligencia forradalma

A generatív mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankvilágot és új lehetőségek sokasága nyílik meg a pénzintézetek és ügyfeleik előtt.... Teljes cikk

Pánik és potenciál: Mit tanultak a dolgozók a mesterséges intelligenciáról 2023-ban?

A mesterséges intelligencia eddig is jelentős hatással volt a munkánkra, és a jövőben is komoly változásokat eredményezhet. Lássuk, milyen... Teljes cikk