Megjelent: 7 éve

Az online jelentkezéssel van a legkevesebb esélyünk bejutni egy interjúra

A Lever nevű felvételi rendszer - amelyet világszerte használnak kis és középvállalkozások - részletes jelentést tett a cégek kiválasztási procedúrájának hatékonyságáról több mint 600 vállalat és a hozzájuk jelentkező 1.5 millió álláskereső felmérésével. A tanulmányozott vállalatok egy év alatt 15 ezer embert alkalmaztak, ami a jelentkezők csupán 1%-a.

images

A Lever az alábbi következtetésekre jutott a felvételi folyamattal kapcsolatban:

• A „jelentkezem” gomb lenyomása a legrosszabb út az új állás megszerzéséhez. 130 emberből mindössze csak 1 talált így állást, ami kevesebb, mint 1%. Ugyanakkor a Lever cégei azt nyilatkozták, hogy a pozícióik 43%-át töltötték be ily módon.
• Az ajánlás az egyik legjobb módja annak, hogy minket válasszanak, tízszer inkább, mintha lenyomnánk a „jelentkezem” gombot. Ennek ellenére a Lever adatai azt mutatták, hogy az állások mindössze 14%-át töltötték be így. Az ajánlás kézenfekvő mód az álláskeresőknek arra, hogy növeljék az esélyeiket, a vállalatoknak pedig arra, hogy a felvételi eljárás minőségét és hatékonyságát javítsák.
• Csupán a felvettek 4%-a érkezett toborzási irodáktól, fejvadász cégektől, ám ezekben az esetekben egy cégnek csupán 25 embert kellett megnéznie ahhoz, hogy 1 embert felvegyen.
• A kiválasztók a LinkedInről és önéletrajz-adatbázisokból is találnak jelölteket. A jelöltek 34%-került így a cégekhez, a toborzóknak pedig 65 embert kell átnézniük 1 jelölt kiválasztásához.


De hogyan tudnak ezek az információk segíteni az álláskeresőknek abban, hogy jobb állást találjanak?




1. Keverjük össze



Használjuk a fent említett technikák mindegyikét. Először találjunk 20 listázott, érdeklődésünkre számot tartó állást minden héten, majd szűkítsük a listát a 3-4 legjobb állásra. Csak azokra a pozíciókra jelentkezzünk, amelyekre szinte tökéletesen megfelelünk.


2. Legyünk megtalálhatóak



Tökéletesítsük a LinkedIn profilunkat és az online önéletrajzunkat, hogy a fejvadászok biztosan megtaláljanak minket. Ennek részeként emeljük ki a valós erősségeinket, és írjuk le a legjelentősebb teljesítményeinket.


3. Lehetőleg legyen ajánlásunk



A telefonos szűrés vezet legkevésbé sikeres felvételhez. Ha kapunk egy személyes interjú lehetőséget, akkor az esélyünk az állásra nagyjából 10%, függetlenül attól, milyen módon találtak meg minket, egy kivétellel: 20%-al több az esélyük azoknak, akik ajánlás útján érkeztek. Ez az, amiért az ajánlás messze felülmúlja az összes egyéb utat.


4. Építsünk valódi hálózatot



A networking arról szól, hogyan találjunk olyan embereket, akik jótállnak a képességeinkért, és nyitott pozíciókat tudnak nekünk ajánlani. Ezzel párhuzamosan aktívan részt kell vennünk olyan csoportokban, ahol a területünk képviselői, szakemberei is megfordulnak. A toborzók ugyanis átnézik a tagsági listákat.


5. Építsünk „fordított” hálózatot



Vegyünk fel minden hívást a fejvadásztól, és mi magunk is ajánljunk nekik szakembereket. A jövőben biztosan meg fogják hálálni ezt nekünk interjúkkal, ahogyan azok is, akiknek segítettünk álláshoz jutni.


6. Végezzünk felfedezői interjút



Ha a fentebb említett összes tanácsot betartottuk, egész biztosan bekerülünk egy interjúra. Hogy megnöveljük az utolsó körre való bekerülés esélyét is, biztosnak kell lennünk abban, hogy kellő pontossággal interjúztatnak minket. Kezdjük azzal, hogy megkérdezzük az interjúztatót, melyek azok a nagyobb feladatok, amelyeket a felvételt nyert jelöltnek majd kezelnie kell a munkája során. Ezután adjunk részletes példákat arra, hogy milyen ehhez hasonló munkát láttunk el, és hogyan tettük mindezt.

A Lever adatai éleslátóak. Miközben felmérésük elsődleges célja az volt, hogy segítse a vállalatokat a jobb kiválasztási praktikák alkalmazásában, az álláskeresők számára is felbecsülhetetlen információkkal szolgál. Ha tudjuk, mi alapján vesznek fel, vagy utasítanak vissza minket, akkor több eséllyel indulunk.

A Business Insider cikke nyomán

HVG Kiadói Zrt. / Bánosi Eszter

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibázik az AI alapú toborzás is - könnyen kerülhetnek süllyesztőbe a legjobb jelöltek

A mesterséges intelligencia (AI) alapú toborzási szoftverek miatt sok potenciális jelölt is kieshet a rostán a kiválasztás folyamata során. Sok... Teljes cikk

Ezért fontos, hogy a toborzó kommunikáció ne csak a fiataloknak, hanem szüleiknek is szóljon

A cégeknek érdemes részt venni a duális képzésben, hiszen a tanulók jelentős része a duális képzőhelyén szereti meg igazán a szakmáját és... Teljes cikk

Miért fukarkodnak a munkáltatók az állásinterjún adott visszajelzésekkel?

Jó ötlet-e az állásinterjú végén megkérdeznie a pályázónak, hogy milyennek látták a teljesítményét, milyenek az esélyei? Jogában áll-e... Teljes cikk