Megjelent: 4 éve

Profi hárítók, avagy a munka szuperhősei

Előfordul, hogy az egész reggeledet azzal töltöd, hogy három különböző naptárt kell átnézned, mert már megint nem sikerült szinkronizálni őket? Miközben épp kifutott a reggeli kávéd és még az emlékeztetőd is sípol, hogy ma sem kezdted a napodat egy nagy pohár vízzel. Lehet, hogy emiatt ásítozol már az első munkaóráidban?

Tudjuk, hogy milyen érzés az, amikor már minden eszközzel arra emlékezteted magadat, hogy mit is kellene tenned az adott pillanatban, de arról sehol sem jön egy emlékeztető, hogy miért?! Miért is csinálod ezt az egészet?

Épp ezért mi most nem a legújabb időgazdálkodási technikákkal fogunk traktálni. Inkább abból szeretnénk egy kis ízelítőt adni, hogy hogyan kezd el keresni a „miérteket”.

Légy jelen minden helyzetben!



Ne hagyd, hogy kontraproduktívvá válj azzal, hogy csak egy bizonyos szerepedre koncentrálsz és eközben az élet elmegy melletted. Ha az életünk egy része tartósan háttérbe van szorítva, akkor minden bizonnyal hárítunk valamit. Nem az időbeosztással van a gond, ez annál sokkal mélyebben gyökerezik. Ilyenkor kell elkezdeni megkeresni a válaszokat a saját életünkben. Vajon miért hárítjuk az egyik szerepünkkel a másikat? Vagy mit is hárítunk igazából? Miért ragaszkodunk olyan elvárásokhoz, amit nem tudunk teljesíteni? Kik vagyunk ilyenkor? A saját vagy mások szuperhősei?

Mi a közös a legtöbb szuperhősben? Mi van az egyéni „gátlásaik” mögött?
A szuperhősködés mögé bújás, a félelemből alkotott páncél mögé bújás. Ez a hárítás csak egy tünet, ami gátolja az ön- és énhatékonyságot.
A valódi cél az, hogy a mindennapi szuperhősök megértsék azt, hogy milyen kiváltó okai vannak a munka-magánélet egyensúly megborulásának. A nagyobb érzelmi töltettel létre jött események mindenkit próbára tesznek, a különbség csak ott van, hogy megpróbálsz ezekkel szembe nézni vagy inkább a hárítás valamelyik formájába menekülsz.

Példának hozunk néhány nem is annyira tökéletes szuperhőst a maga hárításával:

1. Vasember
Ha nem dolgozom eleget, akkor meghalok? Mitől félek igazából? Azért készítünk „páncélt” magunknak, hogy ezzel fedjük el a félelmeinket, nem pedig feloldjuk azokat.
2. Batman
Sikert csak munkával lehet elérni?
Feldolgozatlan magánéleti problémák elől a munkába menekülés hosszú távon nem megoldás.
3. Hulk
Munkaszervezés és eszközök hiányában, összeszedettség nélkül kapálózás az egyre nagyobb káoszban. Ennek a gyökere nem csupán a hanyagságban rejlik.
+1 Darth Vader
Könnyen lehet, hogy maga a kihívás, amit vállaltunk, adott feltételek mellett nem teljesíthető, miközben arra törekszünk, hogy ennek így is eleget tegyünk, áttérünk a sötét oldalra.

Éld meg az érzelmeidet!



Bármennyire is szigorúak vagyunk magunkkal, bizonyos „szuperképességek” mindenkiben megvannak. Ezeket mindenki képes az élete különböző színterein alkalmazni és ezáltal kiemelkedően teljesíteni. Fontos, hogy tudd, attól, hogy megéled az érzelmeidet, amellett még maradhatsz szuperhős úgy, hogy tudatosan kontrollálod az erőforrásaid felhasználását.

Állaskeresőknek és toborzási céllal érkezőknek is ajánljuk az Allasportal.hu-t, a HR Portal állásgyűjtő oldalát!


Tökéletes egyensúly nem létezik!



Fogadd el, hogy igenis fogsz még az életben hárítani, de azzal a különbséggel, hogy észreveszed ezt és tudatosan kezeled a helyzetet. A valódi probléma attól nem fog elmúlni, ha csak a tüneteket kezeljük. Gyökerestül kell eltávolítanunk az életünkből. Mindez életciklushoz is kötött, tehát néha óhatatlanul kerül nagyobb hangsúly az élet egyes területeire. Épp ezért ne feledd, hogy tökéletes egyensúly nem létezik, még a szuperhősök életében sem.

Néhány egyszerű tipp a következő lépésekre:

1) Listázd szerepeidet az életben!
2) Vizsgáld meg őszintén azok egyensúlyát, és azonosítsd be, hova kell nagyobb hangsúlyt fektetned.
3) Tedd meg az első lépést ma ennek kapcsán, ne halogass!
4) Keress megfelelő önismereti forrásokat, akár könyveket, akár személyes coachingot.
5) Találd meg a valódi okot, a mögöttes tartalmat és azt, hogy valójában mivel miért is nem akarsz szembe nézni.

X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk