Megjelent: 4 éve

Mi lesz a támogatott vállalati képzésekkel?

Sokáig váratott magára a vállalati képzések Európai Uniós támogatása. Abban sokak véleménye egyezik, hogy a vállalatokon belüli képzések óriási űrt pótolnak ma Magyarországon.

images

Eljött hát az idő 2019-ben, mikor a többszöri halasztást követően, a GINOP és VEKOP pályázatokat be lehetett adni. A pályázatok célja a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása képzésekkel, melynek hosszú távú célja természetesen a vállalkozások versenyképességének növelése. A pályázatban nyertes cégek aggódva bár az engedélyezett képzések adminisztrációs terhétől, mégis reményteljesen elindították azokat a képzéseket, melyhez támogatást kaptak a pályázat keretein belül.

Mit tehetünk, hogy a támogatást ne veszítsük el?

A pályázati képzések egyik fontos elvárása, hogy a 2013. évi LXXVII. sz. felnőttképzési törvény alatt megvalósított engedélyezett képzéseket vehetnek igénybe a vállalatok. Sok helyen félbeszakadtak a képzések a biztonsági intézkedések hatására.

A március-április hónap a legtöbb cégnél kieső időszak volt a pályázati képzések terén, nagyobb kérdések foglalkoztattak mindenkit annál, minthogy a szövevényes és igen szigorú adminisztrációt hogyan valósítsák meg a távtanulás esetén. Eljött a május, egyre többen veszik elő bizakodva a félbeszakadt képzések, projektek létjogosultságának kérdését.

Igen pozitív hír, hogy a 70/2020-as Kormányrendelet elég gyorsan megjelent, már márciusban felhatalmazást kaptak a képzők és a vállalatok a képzések online megvalósítására. Ez a kormányrendelet szabályozza, hogy az engedélyezett képzések távolléti oktatás, távoktatás vagy digitális képzés formájában valósulhatnak meg.

Szerencsére sok képző gyorsan tudott reagálni arra, hogy nincs átmeneti időszak az ITK eszközeinek igénybevételére, hanem most és azonnal csak azokat lehet használni a képzésben. Az információs lehetőségek és szabadság ugrásszerű bővülése mindenki számára hatalmas bőséggel és részletességgel nyitja meg a tájékozódás, a tanulás lehetőségét.

Értjük, köszönjük! De mi lesz a jelenlétek igazolásával?

A képzések formájának megváltoztatására zöld utat kaptak tehát a vállalatok, a képzők is készen állnak, a munkavállalók is vállalták a folytatást, de hogyan fésüljük mindezt össze a 2013. évi LXXVII. törvény való megfeleléssel? Bíztatva mindenkit, hogy tanuljon, folytassa, ami folyamatban volt és növelje a versenyképességét az eredeti cél szerint, az alábbi összefoglalót ajánlom az érintettek figyelmébe, az egyszerűsítés kedvéért a „D” (egyéb képzés, tréningek), „C” (nyelvi képzés) képzési körökre vonatkoztatva:

  • Felnőttképzési szerződés - postán kell elküldeni a résztvevőnek az eredeti példányt. Ha már megkötöttük a szerződést, nem szükséges a felnőttképzési szerződés módosítása, hiszen a változtatásra a kormányzati rendelkezés miatt került sort.
  • Tájékoztató a távolléti, digitális oktatás feltételeiről - a képző foglalja össze a tudnivalókat a digitális képzésről - melyik programot kell használni, milyen informatikai háttér szükséges a részvételhez, hogyan rögzíti a jelenléteket, mi az intenzitás, ütemezés, vizsga elvárás…- küldje el a résztvevőknek e-mailben és nyomtassa ki a tájékoztatót archiválás céljából.
  • Jelenléti ív - jelenléti ív helyett például képernyőfelvételt kell készíteni, amelyen látszik, ki „van bent” az online térben.
  • Haladási napló - az oktató papíralapon tartja nyilván a tanórai haladást, vezeti a hiányzásokat is.
  • Vizsgáztatás - cél a tudás visszamérése, lehet ez egy tananyagra épülő feleletválasztós teszt - pl. a Redmenta, de akár e-mail-ben kiküldött feladatok, e-mailben visszaküldött megoldások is tökéletesek -, a lényeg, hogy beazonosítható legyen a beküldő.
  • Elégedettségmérő kérdőív - elektronikusan is megoldható, ilyen pl. a Google űrlap vagy a www.kerdoivem.hu kérdőíve, amely alkalmas anonim válaszadásra.
  • Tanúsítvány vagy részvételi igazolás átvétele - elvileg a tértivevényes postai küldemény lenne a kézenfekvő megoldás, de most ez sem számít biztonságos megoldásnak, így javaslom a szkennelt dokumentum elektronikus elküldését, és a résztevő visszaigazolását - például válasz e-mail-ben- arról, hogy a tanúsítványt vagy részvételi igazolást megkapta.


Új felnőttképzési törvény a levegőben

Az új felnőttképzési törvény és a végrehajtási rendeletek szabályozása már ismert, hatályba lépése a 2020.07.01. Az „új felnőttképzési törvényben” nincsenek képzési körök és jó néhány fogalom átalakul, mást jelent majd az engedélyezés fogalma is.

Az átmeneti időszak azonban az „új” és „régi” felnőttképzési törvény alkalmazása között elég hosszú, 2022.12.31-ig tart, van bőven idő arra, hogy a képzéseket a megkezdéskor érvényben lévő „régi” szabályozás szerint befejezzék. Amit figyelni kell, az a Támogatási szerződésben szereplő befejezési kötöttség. Ha nagyon közel van, érdemes kezdeményezni a hosszabbítását a vészhelyzet miatti leállásra való hivatkozással.

Jászberényi-Király Szilvia
felnőttképzési szakértő
Juventus Képzési Központ


  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk

Mi lesz a szakmád? Még fel sem találták? Így készülj a jövő munkaerőpiacára!

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az... Teljes cikk