Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 4 éve

Robbanhatja a koronavírus a távmunkát - a világ legnagyobb kísérlete zajlik

Az atipikus munkavégzési formák egyébként is terjedőben vannak. Nagyot dobhat az arányon a koronavírus járvány terjedése is. A világ legnagyobb home office kísérlete zajlik. A Távol-Keleten vaskalapos főnökök ezrei szembesülnek azzal, hogy nem csak az irodában ülő kolléga dolgozik. Érdemes már most készülni erre.

“Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus.” Ezt Falus Ferenc korábbi országos tisztifőorvos nyilatkozta a HVG.hu-nak kedd reggel. A vírusnak újabb gócpontja az utóbbi napokban Észak-Olaszországban alakult ki, Falus azt sem zárja ki, hogy már Magyarországon is vannak vírushordozók. Nem csupán magánembereket, hanem a cégeket is érinti az erre való felkészülés. Hogy mi is az a pandémiás terv, melyek a követentő viselkedési szabályok, járvány idején milyen szervezési és kommunikációs feladatok vannak vállalaton belül, arról korábban itt írtunk.

Érdekes vetülete Távol-Keleten a céges intézkedéseknek az időlegesen távmunkára átállás. Javasolt céges döntéshozóként minél előbb átgondolni ezt a lehetőséget és elkezdeni ennek megszervezését. Ahol jelen van a járvány, ott a lépés logikus: az otthonról dolgozó kolléga kisebb fertőzésveszélynek van kitéve, mégis fennmarad az üzletmenet.

Megnőtt az igény a videókonferencia-alkalmazásokra
Múlt hétvégén Dél-Koreában az LG utasította a Daeguból - egy újabb koronavírusos fertőzési gócból - ingázó munkavállalóit, hogy két hétig dolgozzanak otthonról.

A kínai nagyvárosokban, valamint Hong Kongban, Szingapúrban természetesen szintén ezt az óvintézkedést teszik azok a cégek, amelyek legalább ilyen módon fent tudják tartani működésüket. Jelenleg a világ a legnagyobb home office „kísérlete” zajlik. A videókonferencia szolgáltató alkalmazásokra jelentősen megnőtt az igény, sőt van olyan chat szolgáltatás, amely sebesen egy új „megszépítő” filtert fejlesztett a megnövekedett forgalomra válaszul.

Ugyanakkor nem mindenkinek - és főként a környezetnek nem minden esetben - könnyű gyorsan alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Például nem egyszerű kialakítani az ideális munkakörülményeket otthon, ha kisgyerek van a családban, vagy egy olyan társasházban lakik valaki, ahol napközben számos zajforrás zavarhatja a munkavégzést.

Nem könnyű például tanároknak digitális csatornákon keresztül megtartani az órákat heteken keresztül, ahogy erre például Hong Kongban számos iskolában példa volt, különösen kisebb gyerekek és speciális segítséget igénylő diákok esetében, akiknél a gyakorlati tevékenységeknek és a személyes segítségnek jelentős szerepe van.

Ugyanakkor egyes szektorokban a kényszerű próba rávilágíthatott a munkáltatók számára is, hogy így is hatékonyan működhet a munkavégzés. Konzervatív munkafelfogású menedzserek ezrei szembesülnek azzal, hogy kollégáik otthon is dolgoznak, nem kötődik a feladatok elvégzése az irodai jelenléthez.
 

Kényszerű kísérletből munkavállalói juttatás?


Egy Hong Kong-i web és marketing cég például korábban nem igazán támogatta a távmunkát, mert fontosnak gondolták a kollégák személyes együttműködését, azonban a krízis pozitív tapasztalatokat hozott. Rávilágított a vezető számára, hogy a csapat így is képes az együttműködésre. Így elgondolkodnak azon, hogy az otthoni munkavégzést évi két-három hétre bevezetik a munkavállalói juttatások közé. A helyzet alkalmas arra is, hogy akik még nem tették, azok kialakítsák a távmunkához szükséges együttműködési formákat, működési modelleket és ezekre kipróbáljanak eszközöket.

Ahogy Kínában a gazdaság stabilizálása érdekében egyre sürgetőbb az üzleti működés visszatérése a rendes kerékvágásba, sok cégnél először otthonról kezdik meg a munkát a munkavállalók. A pekingi dolgozók fele is először home office-szal kezd. A CNN-nek még korábban nyilatkozó Alibaba, Microsoft, Tencent munkavállalói egy illetve két hétig dolgoznak otthonról, miközben Hong Kongban, Szingapúrban és Macaón a köztisztviselőket is otthoni munkavégzésre kötelezték és megkérték a vállalati szektort is, hogy ahol lehetséges, ugyanezt a módszert alkalmazzák, és csak abban az esetben kelljen az alkalmazottaknak az irodába bemenni, ahol ez elkerülhetetlen.

Persze a hosszú távú, kényszerű bezártság, amit a járvány okoz, azért van, ahol csökkenti az otthoni munkavégzés élvezetét. Másként kell pótolni a mozgást és kizárólag digitális csatornákon megoldani az interakciót. Van, ahol a kollégákkal az ilyen jellegű kapcsolattartást az időeltolódás is nehezíti, ami miatt pedig a munka-magánélet szférái is az egyébként is jellemzőnél is jobban összecsúszhatnak. Ugyanakkor mindenképpen a mérleg pozitív serpenyőjében szerepel a családdal együtt töltött több idő.

 

 

2,5 százalékos távmunkás arányról indul Magyarország


A távmunka és a home office jelenleg a világon a leggyorsabb növekedést mutató juttatási forma, és a Gallup felmérése szerint az amerikai munkavállalók 54%-a állást váltana, ha lenne lehetősége távmunkára. A Globális Munkahelyi Felmérést idézi a Portfolio, amely szerint Németországban a cégek 80%-ánál van lehetőség flexibilis munkavégzésre, Kínában ez az arány 51% - amit többnyire az ingázás csökkentése érdekében vezettek be, és a munkáltatók több mint fele 20%-os hatékonyságnövekedést tapasztalt az otthoni munkavégzés bevezetésével -, míg Japánban 32%. Magyarországon jelenleg mindössze az európai átlag fele, 2,5%-a a munkavállalóknak dolgozik távmunkában, tehát van még bőven tere a bővülésnek.

 

 

 


 

 

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk

Home office: működik a hibrid munkavégzés?

Magyarországon az atipikus munkavégzés aránya mindig is alacsony volt, alacsony arányszámok jellemezték a távmunkát és a home office-t. Aztán jött... Teljes cikk

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol - így áll a távmunka mérlege

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a... Teljes cikk