kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Elájulsz a kollégád szagától? A főnök és a HR is hibás

Ha valakinek rendszeresen erős testszaga van, és ez zavarja a kollégáit, a munkáltató jogában áll felszólítani, hogy változtasson ezen, és ha erre nem hajlandó, kötelezheti, hogy jelenjen meg foglalkozás-egészségügyi orvosnál. A megfelelő ápoltság része a munkára képes állapotnak - tájékoztatta lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya. Tehát a vezetés és a HR is tehet arról, ha hosszú ideig nem oldódik meg egy ilyen probléma, amint az olvasónk leveléből kiderül.

Olvasónk fordult hozzánk ezzel a kérdéssel:

„Segítséget szeretnék Önöktől kérni egy igen kínos ügyben. Kolléganőm lába nagyon büdös. Amikor megérkezik a munkába, leveszi a cipőjét, papucsban, vagy szandálban van, és nem lehet mellette meglenni. Ha bejön a szobánkba, utána szellőztetni kell. Mit lehet ilyenkor tenni? Senki nem meri felvállalni, hogy szóljon neki, személyiségi jogokra való hivatkozásra, mellyel kapcsolatban nem tudom, hogy mit értenek. Még a HR-es kolléganő sem. Hogyan juttassam, juttassuk tudomására, hogy vizsgáltassa ki magát, vagy húzzon cipőt? Naponta 20-30 ember életét keseríti meg, de senki nem mer neki szólni.”


A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya a munkavállaló számára előírt magatartási szabályokra hívta fel a figyelmet lapunknak küldött válaszában. A lényeget abban látják, hogy „a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni. A megfelelő ápoltság, öltözet rendszerint része a munkára képes állapot fogalmi körének. Amennyiben a munkavállaló higiénés állapota az általa betöltött munkakörhöz méltatlan, a munkáltatónak jogában áll intézkedést tenni, így elsődlegesen felszólítani, hogy tartsa be a hivatkozott előírást” - írta a Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály a Munka Törvénykönyvének (Mt.) 52 §-ára hivatkozva.

Kitértek arra is, hogy előfordulhat, hogy az erős testszagnak egészségügyi okai vannak. A főosztály szerint a munkáltató megfelelő megfontolás alapján dönthet úgy, hogy a munkavállalót a foglalkozás-egészségügyi orvosnál való megjelenésre kötelezi.

Vagyis a vezetés és a HR-es sem háríthatja el magától ezt a problémát, ami evidens egy normális munkahelyen. A gyakorlat azonban mást mutat. Olvasónk levele mellett erre utal lapunk felmérése is, amiből kiderül, hogy a válaszadók döntő többsége maga intézné az ügyet, és „finoman jelezné neki” a problémát, ennél jóval kevesebben választanák a sok szellőztetést, és csak ezután jönnek, akik a HR-eshez fordulnának.

testszag



Túl munkajogon és a hatóságon



A Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály fenti szakma álláspontja azért is fontos a munkahelyi személyes higiénia kérdésében, mivel a hivatkozott 52. § a munkára képes állapotban való megjelenésről ír, azonban külön nem foglalkozik a megfelelő ápoltságról és öltözetről, ahogy azzal sem, hogy amennyiben a munkavállaló higiénés állapota a betöltött munkakörhöz nem méltó, akkor a munkáltatónak milyen intézkedéseket áll jogában tenni.
lábak


A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya szerint ez a kérdés - hogy mit lehet tenni akkor, ha egy közeli kollégának erős testszaga van, és mi ilyenkor a munkáltató szerepe - túlmutat a munkajog és a munkaügyi hatóság hatáskörén. Az Mt. olyan részére is hivatkoztak válaszukban, amiből kiderül, hogy e terület nem tartozik a munkaügyi ellenőrök vizsgálódása alá, ami azért kevéssé meglepő.

A Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály közölte továbbá, hogy a Munka törvénykönyve is tartalmaz „bizonyos magatartási szabályokat”; azonban a munkáltató, illetve a munkatársak által teendő intézkedések során figyelemmel kell lenni az érintett munkavállaló személyiségi jogaira - írták válaszukban.
lábak

A személyiségi jog kérdésére nem tért ki bővebben a főosztály, de nem nehéz elképzelni, mi sikerülhet rosszul egy ilyen kényes helyzetben: például nyilvánosan - nem négyszemközt - éri olyan tartalmú, elsősorban szóbeli közlés az érintettet, ami lehetetlen helyzetbe hozza. Azonban a személyiségi jogok nem sérülnek, ha a munkáltató és/vagy a HR-es kulturáltan, négyszemközt közöli a munkatárssal a másokat naponta zavaró problémát, és megkérik az érintetett, hogy vagy fordítson figyelmet a tisztálkodásra, vagy abban az esetben, ha feltehetően nem ennek hiányosságáról van szó, kérjék meg, menjen el orvosi vizsgálatra. Utolsó lépésnek gondoljuk, hogy kötelezik arra, jelenjen meg foglalkozás-egészségügyi orvosnál.

Persze, ha a munkavállaló semmi együttműködést nem mutat, azzal még lehetetlenebb helyzetbe hozza magát a kollégáival és a vezetéssel szemben.

Vagyis mindenki érdekében az áll, hogy változzon a helyzet, a nem kellemes folyamat elindítása és levezetése pedig a HR-es dolga.

A Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály megjegyezte, hogy tájékoztatása szakma álláspontjukat tükrözi, de nem minősül hatósági állásfoglalásnak, jogi iránymutatásnak, munkajogi tanácsadásnak.

Erős testszag a személyes higiénia hiányosságai és betegségek esetén


A testszagot a személyes higiénia hiánya okozza, vagy egészségügyi probléma. Az erős testszag leggyakoribb okának az izzadást tartják: erősödik a hőség, sok a stressz, vagy nem megfelelő a ruha, mert műszálas. Tudjuk, az otthonka vagy a céllövöldében lőtt tarka ing befülleszt, nem úgy, mint a légáteresztő, pamutból vagy gyapjúból készült öltözet. A kellemetlen szájszagok a fűszeres ételek, a hagyma, fokhagyma, vagy a csípős kolbász fogyasztásából eredhetnek. Továbbá az emésztés a pórusokon keresztül a testszagot is megváltoztathatja.

Elkerülhető a testszag rendszeres higiéniai ápolással (minimum napi egy fürdés, zuhanyzás, szappan használata), dezodor, vagy parfüm használatával, légáteresztő ruhák viselésével és a rendes törölközéssel a test olyan zugainál is, mint például a lábujjak között.

A bőrből készült cipőben a láb könnyebben szellőzik, amikor lehet, járjunk mezítláb.

Olvasónk irodai környezetben dolgozik, ezért rá kevésbé, inkább a fizikai munkát végzőkre vonatkozik, hogy a munkáltatónak biztosítania kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés körülményeit (Mt. 51. § (4), így a munkavállaló munkaköréből következhet, hogy a cégnek biztosítani kell a rendszeres tisztálkodási lehetőséget is.


A rossz szájszag is mérsékelhető, például étrendváltoztatással. A gyomorban elszabaduló baktériumok ezután távoznak a szervezetből, ami megszüntetheti a szagot.

Fokozott izzadásról beszélünk hormonális változásoknál, menstruáiónál, vagy terhesség alatt, de ugyanígy fellép elhízás, ízületi gyulladás, illetve egyes gyógyszerek szedése (pl. szteroidok) következtében. Sok betegség egyik tünete is a verejtékezés, így a cukorbetegségnél vagy egyes krónikus betegségeknél, hüvelyi fertőzéseknél, és a különféle daganatos megbetegedéseknél.
lábak

Előfordul, hogy a személyes higiéniai magasabb szintre helyezése és a táplálkozási szokások megváltoztatása után is megmarad a rossz testszag. Ennek oka valószínűleg visszavezethető valamilyen szervi betegségre és alapos orvosi vizsgálat szükséges. Rendszeres orvosi vizsgálattal a komolyabb betegség megelőzhető, illetve időben kezelhető.

Az „Erős testszag a személyes higiénia hiányosságai és betegségek esetén” című részt Berkes Márton írta

Fotó: Szilágyi Ádám
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk