kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Izzasztó két perc a liftben

Sok fiatal kutató fontosnak tartja, hogy közérthetően adja elő, min dolgozik éppen. Tudományról 2 percben, mintha csak a liftben futnának össze egy ismerőssel. Ez történt az Élettudományi Liftbeszéd Fesztiválon.

A liftbeszéd több mint hasznos

Lehet kutató-kutató közötti információcsere: „Jobbnál jobb témák kerülnek ilyenkor terítékre, és olyanokról is hallok, amilyen szakterületen nem dolgozom. A számomra legérdekesebbeknek utánanézek” - mondta az egyik előadó, Kelemen Andrea.

Másrészt lehet pozitív visszajelzéseket gyűjteni, magabiztosságot szerezni. Segesdi Martin úgy látja, hogy izgalmas élmény volt kipróbálni a műfajt: „Remek érzés, hogy jól sikerült az előadás és sokaknak bemutathattam kutatásomat. Nem elég csak érteni valamihez, azt tudnunk kell jól átadni is.”

Természettudományos kutatásokat végző ELTE-s hallgatók vágtak ki jó néhány liftbeszédet az egyetem lágymányosi campusán, népes közönség előtt.


Miért pont a liftben?



A Liftbeszéd az angol magyar megfelelője. Az eredete az a hollywoodi helyzet, amikor az elkeseredett, vagy rendkívül rafinált forgatókönyvíró a lift mellett várja az új filmek felett döntő - vezető pozíciót betöltő - munkatársat, aki mellé beugorva, a fémdobozban összezárva nyer pár emeletnyi kényszer-figyelmet, vagyis egy olyan villám-meetinget, amit más módon kikényszeríteni nem tudna - mondta Végvári Imre, a világszerte népszerű TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciasorozat magyarországi eseményeinek egyik szervezője és a téma ismerője, mert a TED-eken 18 perces, vagy rövidebb gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal inspirálják egymást a résztvevők.

Végvári Imre szerint ennek a módszernek egy hátulütője van csak, hogy egy, maximum két percbe sűrítve kell tudni érdekfeszítően elmondani azt, amiről egyébként órákat tudna beszélni. Talán ezért sem könnyű a fiatal kutatók beszervezése, de így is sokan, 25-en neveztek be a Biológus Tudományos Diákkör harmadik rendezvényére. „Ez egy nehéz műfaj, és a kutató diákok jó részének még nincs nagy előadói tapasztalata. Akik itt elindulnak, azoknak minden bátorságukat össze kell szedniük” - mondta Vásárhelyi Zsóka szervező.


Akkor jó a kétperces, ha utána beszélni akarok róla



Végvári Imre szerint a liftbeszéd lényege egyetlen pontban összefoglalható: „A kétperces expozé végére el kell érjük azt, hogy beszélgetőpartnerünk többet, további részleteket akarjon hallani a témáról. Ő kell, hogy keresse a lehetőséget arra, hogy többet tudjon meg a röviden felvázolt sztoriról. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha saját területünkön magabiztosan, a lényegi pontokat kiemelve, nyugodtan, és vonzó perspektívaként mutatjuk be azt, aminek a megvalósulását amúgy mindennél jobban szeretnénk.” Ezt a magas szintet meglepően sokan megugrották.


Vízi őshüllők Villányban



Szerintem a legjobb első mondat így hangzott: „Szokták mondani, hogy minden beruházásnál csontvázak hullanak ki a szekrényből, mi már az építkezési gödörben találtunk jó néhányat.” A 2 perces előadás élvezetes tudományos ismeretterjesztés volt. Segesdi Martin beszéde utána elmondta lapunknak, hogy egy építkezésnél járva a szerencséjének köszönhetően bukkant rá a gödörre Pozsgai Emília geológus.

Az ELTE őslénytani tanszékén BSC-s Segesdi Martin így került a vízi őshüllők maradványainak közelébe. A több száz csonttal ritka gazdagnak számító lelőhely feltárása után most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, hogyan vándoroltak, milyen volt az elterjedésük a halakkal táplálkozó, 2-3 méteres ragadozóknak.
liftbeszédSegesdi Martin vízi őshüllők iránt keltette fel az érdeklődést

A nagytestű emlősök kihalásának ma tapasztalható eseményénél sokkal jelentősebb fajkihalást követően jelentek meg a vízi őshüllők, mintegy 250 millió évvel ezelőtt. S míg a szárazföldet a dinoszauruszok lepték el, ők voltak a vizek urai. A Liftbeszéd BSC kategóriájának győztese pedig Segesdi Martin lett.
liftbeszédA nagyobb testű, hosszú nyakú őshüllők (előtérben) Nothosaurusok, hátul-középen pedig egy kisebb testű tüskés Cyamodus látható (Pecsics Tibor grafikája)


A macska-kutató sokféle nézése



A macskákat 10 ezer évvel ezelőtt háziasította az ember, addigra a kutyák már 25 ezer éve velünk éltek. Elég nagy fórjuk van, azonban a macskák is hasonló fejlődési utat járhattak be, ez a titka annak, hogy a mai napig velünk élnek. De hogy ne legyen titkuk, valakinek meg kell érteni őket: „Házhoz megyek a macskákhoz” - mondta az ELTE Etológiai Tanszékén a mesterképzés utolsó évét járó, aki természetesen a macskák viselkedését teszteli, pontosan 40-ét, mert saját 14 és fél éves kedvence nem látná el elég adattal.
liftbeszédSzapu Julianna Szulamit 40 macska viselkedését tesztelte

Beszéde után Julianna bővebben elmondta, hogyan végez el egy ilyen kísérletet: „Minden macskával 24 próbát végzek úgy, hogy két cserép közül az egyikbe elrejtek egy jutalomfalatot, majd valamilyen nézéstípussal megmutatom azt a cserepet, amelyikbe elrejtettem. A nézés lehet folyamatos, vagy mindössze egy rövid oda-vissza fejfordítás. A nézést vagy a macskának szóló figyelemfelhívó beszéd, vagy semleges csettegés előzi meg. Ha odafigyel a macska és követi a tekintetemet, abból megtudhatja, hogy hol van a táplálék. Bár még nincs vége a kísérletnek, úgy tűnik, a macskák ugyanúgy követik a tekintetet, ahogy a kutyák” - mondta.

Ehhez hasonlóan új felfedezésnek számíthat az is, ha beigazolódik, hogy a kutyáknál kialakult osztenzióra való érzékenység megvan a macskáknál is. Arról van szó, hogy egy figyelemfelkeltő szó - például ahogy az ember szülők használni szokták: „Pistike, figyelj ide!” - segíti az üzenet eljuttatását a célszemélyhez, kiváltképp, ha rá mutatnak, és utána következik a konkrét információ közlése. Ez a folyamat segít a macskák figyelmének felkeltésében is.

Julianna liftbeszéde harmadik díjat nyert a mesterképzősök népesebb kategóriájában: érthető volt, amit mondott és vonzóvá tudta tenni a témáját.

A főként kutatókból álló zsűri nem mondta el, melyik liftbeszéd miért kapott helyezést és különdíjat. A fellépőknek és a közönségnek volt rá lehetősége, hogy kérdezzenek, de pont erre nem voltak kíváncsiak, vagy bátortalanok voltak. Vásárhelyi Zsóka szervezőtől megtudtam, hogy a fellépőkkel nem próbálták el a beszédeket az esemény előtt, és rögtönzött tréninget sem kaptak senkitől arról, mire figyeljenek oda, mit csináljanak másképp rövid előadásuk során. Így a díjazottak nagyot alkottak, az egy-két pillanatra lefagyó beszélők pedig nem szerepeltek le.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Izzasztó két perc a liftben
2. oldal - mmm, chicken
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk