Megjelent: 4 éve

Itt vannak a bértámogatás új feltételei!

Számos feltétel módosult a korábban meghirdetett kormányzati bértámogatási rendszerben: akár 2 órára csökkentett munkaidő esetén és távmunkára is igénybe vehető a 70 százalékos támogatás. Enyhítettek a képzéssel kapcsolatos követelményeken is.

Kedd este megjelent a Magyar Közlönyben a bértámogatási rendszerre vonatkozó új feltételrendszer, amelyet a kormány a munkáltatók és érdekképviseletek észrevételei nyomán alkotott. A rendelet április 29-én lép hatályba.

Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

1. A támogatás a 15 és 75 százalékkal csökkentett munkaidővel érintett dolgozókra érvényes, azaz már egy eredetileg napi 8 órában foglalkoztatott majd 2 órában tovább foglalkoztatott kolléga esetén is lehet igényelni. Korábban a támogatás a 30-50 százalékos munkaidőcsökkentésre vonatkozott.

2. A létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra vonatkozik.

3. A távolléti díj fogalma átalakul alapbérré. A rendelet kimondja: "a kérelem benyújtásának napján hatályos alapbér, melynek részeként figyelembe kell venni a felszolgálási díj mértékének megállapításáról, valamint a felszolgálási díj alkalmazásának és felhasználásának szabályairól szóló 71/2005. (IX. 27.) GKM rendeletben meghatározott, veszélyhelyzet kihirdetésének napja szerinti felszolgálási díjat is".

3. A támogatás mértéke az alapbér kieső munkaidőre járó arányos részének hetven százaléka.

4. Módosultak az egyéni fejlesztési időre vonatkozó szabályok is. Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja, a csökkentett munkaidőn túl egyéni fejlesztési időben kell megállapodni meg legalább a támogatás időtartamára.

Ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét nem haladja meg, a munkavállaló és a munkaadó az egyéni fejlesztési időben állapodhatnak meg.

Azaz előbbi esetben kötelező, utóbbiban viszont csak lehetőség mindez.

5. A támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt el kell érnie a munkavállaló eredeti alapbérét. Lényeges könnyítés viszont, hogy ez a kitétel nem vonatkozik arra az esetre, ha a munkaidőcsökkentés legalább 50 százalékos.

6. Az egyéni fejlesztési időt érintő változás az is, hogy a kieső munkaidő alatt szervezendő képzéseket a támogatások elnyerésétől számítva 2 éven belül kell megtartani.

7. Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.

8. A munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik az új támogatási program.

9. Az új rendelet törölte azt a szabályozást is, amely kimondta, hogy a kérelemben be kell mutatni a csökkentett munkaidős foglalkoztatást megalapozó körülményeket, ezeknek a veszélyhelyzettel való közvetlen és szoros összefüggéseit, az eddig megtett és várható intézkedéseket.

10. Nem kell bizonyítani azt sem, hogy a cég a munkavégzés átütemezésére nyitva álló munkaidő-beosztási lehetőségeket már kimerítette.

11. A munkaidőkeret kikerült a követelmények közül. Vagyis a munkaidőkeretben foglalkoztatottakra is érvényes a támogatás.

Nem változott viszont, hogy a bértámogatás igénylése során bizonyítani kell, hogy a csökkentett munkaidős foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben áll, és hitelt érdemlő módon alátámasztani, hogy a munkavállalók megtartása a folyamatos gazdasági tevékenységgel összefüggő nemzetgazdasági érdek.

"Sokban egyszerűsödött, de a célját tekintve nem változott a munkahelyvédelmi bértámogatás" - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Kitért arra is, hogy a napokban többféle hitelkonstrukciót jelentenek be. Az egyik a munkahelymegtartó hitel: amennyiben nem tudják finanszírozni a tulajdonosok a munkahelyek megtartását, felvehetnek 9 havi munkabért 0,1 százalékos kamatra, 2 éves futamidőre.

A Széchenyi-kártya keretében négy program érkezik, amit már elfogadott a kormány. Ezek lényegében leképezik a korábbi programokat, csak kedvezményesebb kamatozást biztosítanak a vállalkozások számára - ismertette az államtitkár.

Lesz egy folyószámlahitel konstrukció, amit csak a munkahelymegtartó forgóeszközhitellel együtt tudnak igénybe venni a vállalkozások, ezen kívül egy munkahelymegtartó hitel, egy forgóeszközhitel és egy beruházási hitel.

A folyószámlahitel és a munkahelymegtartó hitel 0,1 százalékos, a készletek finanszírozására szolgáló forgóeszközhitel 0,2 százalékos, a beruházási hitel pedig 0,5 százalékos kamatozással lesz elérhető a mikro, kis- és közepes vállalkozások számára - mondta az államtitkár.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk