kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Webfejlesztő vagy webdesigner legyek? Mi a különbség közöttük?

A webfejlesztő és webdesigner évek óta a sztárszakmák között szerepel. Divatos, keresett és jól fizet. Mit is csinálnak az ebben dolgozók pontosan, és mi kell ahhoz, hogy egy munkavállaló megállja a helyét itt?

A legtöbben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mit is takar pontosan ez a két elnevezés. Ha egy mondatban kell válaszolni, akkor a következőt: a webfejlesztő felel egy weboldal teljes kódolásának megvalósításáért, míg a webdesigner felel a megjelenéséért és vizuális elrendezéséért, beleértve a felhasználói élmény (UX) megvalósítását is.

Ezt a két kifejezést gyakran még mindig egymás szinonimájaként használják. Felmerülhet a kérdés: lehet, hogy csak egy marketingfogás kétféle szót használni ugyanarra a munkakörre?

Webfejlesztő


A webfejlesztők munkája nagy mértékben különbözik a webdesignerekétől. Egy hasonlattal szemléltetve: a webfejlesztő felel egy ház felépítéséért, míg a webdesigner munkája a tervezés és a belsőépítészet.
A webfejlesztés programozói munka, amelynek során egy weboldal vagy webes alkalmazás készül az összes technológiai szempont és a sztenderdek figyelembevételével.
Egy profi webfejlesztő munkája ugyanakkor nem csak programozásból áll, hanem ismerve a technológiai lehetőséget, tanácsot is ad az ügyfél elképzeléseinek megvalósíthatóságára. A webfejlesztő feladata az adott projekthez szükséges technológia kiválasztása és a kész program működésének tesztelése is.
A webfejlesztők a webdesignerekkel szemben, analitikus gondolkodásúak. A legtöbb webfejlesztő diplomáját valamilyen számítástechnikával, programozással kapcsolatos képzésen szerezte.

Mit tanuljak, ha webfejlesztő szeretnék lenni?


A webfejlesztővé váláshoz szükséges készségek hihetetlenül szélesek, és nem könnyű őket elsajátítani. A webfejlesztői feladat köröket három fő területre lehet osztani:

- Front-end webfejlesztő:

A front-end webfejlesztők a weboldal látható részérért, vagyis azért a területért felelősek, amivel a leendő látogatók közvetlenül kapcsolatba fognak lépni. A webdesigner által létrehozott tervek, gyakorlatba való átültetéséért felelősek.

- Back-end webfejlesztő:

A back-end webfejlesztők felépítik és karbantartják azokat a technológiákat, melyek összekötik a weboldal felhasználók által látott részét, a háttérben futó alkalmazásokkal és magával a webszerverrel.

- Full stack webfejlesztők:

A full stack webfejlesztők értik és átlátják a webfejlesztési feladatok minden lépését, ezáltal képesek megalkotni a webfejlesztési projekt megvalósításához szükséges leghatékonyabb stratégiát. Egyre nagyobb szerepük van, mivel ismerik a mind a szerver mind az ügyféloldali felhasználói élmény (UX) megalkotásának lépéseit, magyarán átlátják a webfejlesztés teljes folyamatát.

Ahhoz, hogy profi webfejlesztővé válj, az alábbi lépéseket kell követned:
- El kell döntened, hogy az előbb említett három terület közül melyiket választod
- Ennek megfelelő képzéseket kell elvégezned
- Kezdd el fejleszteni a technikai, kódolási tudásodat
- Hozd létre majd mutasd be másoknak a munkáidat



Webdesigner


A webdesignerek elsősorban egy honlap megjelenéséért és annak felhasználói élményének (UX) létrehozásáért felel. A webdesigner az a kreatív elme, aki választ ad többek között az alábbi kérdésekre:
A weboldal színösszeállítása összhangban van a márka arculatával?
Az aktuális oldalelrendezés javítani fogja a felhasználói élményt (UX)?
A webdesignerek sokféle oktatási háttérrel rendelkezhetnek, azonban a legtöbbjükben közös: valamilyen művészeti képzést/tanfolyamot elvégeztek. Készség szintjén használják a különböző grafikai tervező programokat, mint például az Adobe Photoshop-ot és Illustrator-t.
Szorosan együtt szoktak működni a honlap tartalmáért felelős személlyel annak érdekében, hogy a weboldal tartalma és dizájnja következetes és egymással harmonizáló legyen. Gyakran a fejlesztőktől teljesen függetlenül végzik a munkájukat.
Az elfogadott terveket valamilyen grafikai formátumban (Adobe Photoshop PSD, Adobe XD, stb) adják át a webfejlesztőknek, akik ezek alapján kezdik el felépíteni a honlapot.

Mit tanuljak, ha webdesigner szeretnék lenni?


Nincs kőbe vésett út a webdesignerré váláshoz, azonban az alábbiak ismerete mindenképpen szükséges a dizájn munka végzéséhez:

- Vizuális tervezés:

Magára a termékre és az azon megjelenő vizuális effektekre fókuszál. A tervezési elvek végrehajtását jelenti, amik meghatározzák az adott weboldal megjelenését és a böngészés élményét

- Felhasználói élmény (User Experience):

meghatározza azt az érzést, melyet a felhasználók tapasztalnak a weboldalak használata közben

- Tervező szoftverek:

A feladatok elvégzéséhez egyértelműen szükséged lesz a különböző professzionális grafikai tervező programok haladó szintű ismeretéhez, mivel ezek a munkavégzésed alapeszközei

- HTML:

A HTML programozási nyelv a weboldalak elkészítésének egyik alapja, ezért nem árt, ha ismered a lehetőségeit és korlátait.

- CSS:

A CSS programozási nyelv felel a weboldalak megjelenéséért, elválaszthatatlan a HTML-től. Bár ez is egy programozási nyelv, nagy vonalakban célszerű ismerni ahhoz, hogy nem csak szép, de működőképes terveket tudjál létrehozni.

További - nem technológia jellegű - ismeretek melyet készség szintjén kell ismerned ahhoz, hogy webdesignerré válj:
- Megfelelő időbeosztás, vagyis gazdálkodás a rendelkezésedre álló munkaidővel és határidőkkel
- Megfelelő kommunikáció
- Digitális marketing, közösségi média és keresőmarketing (SEO) ismeretek
- Hatékony ügyfélkezelés
- Közös célok

Annak ellenére, hogy a webdesignerek és a webfejlesztők teljesen mással foglalkoznak, mindkettőjük munkájának azonos a célkitűzése: egy olyan weboldal vagy webes alkalmazás létrehozása, ami mindamellett, hogy jól nézni, hibátlanul is működik.

Az együttműködés a webfejlesztők és webdesignerek között egyre szorosabbá válik, a határok kezdenek elmosódni, egyre több az átfedés a két terület között. Egyre inkább általánossá válik, hogy a webdesignerek elsajátítanak bizonyos kódolási képességet, és a webfejlesztők szert tesznek alapvető tervezési képességekre.

Gyors összegzés


Webfejlesztő:
- A weboldal programozásáért felel
- A weboldal működésének megalkotásáért felel
- HTML, CSS, PHP, .NET, Python, Ruby programozási nyelveket használ
- Agyának bal féltekéjét használja: logikus, lineáris gondolkodású és technikai szemléletű
- Gyakorlati programozási ismeretek szükségesek a feladata elvégzéséhez

Webdesigner:
- A weboldal megjelenésére koncentrál
- A grafikai tervezés a feladata
- Ő felel a weboldal felhasználói élményéért (UX)
- Elsősorban az agyának a jobb féltekéjét használja: intuitív, kreatív és nagy a képzelőereje
- A portfóliója sokszor többet ér a végzettségénél

A világban zajló digitális fellendülés számtalan új karrierlehetőséget és munkahelyet hozott létre. Ezen belül pedig a legvirágzóbb és az egyik legjobban fizető karrierlehetőségek a webfejlesztés a webdizájn területén találhatók.

Tusnádi István
Usernet, ügyvezető
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk