kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Pizsamában nem lehet állást keresni

Hogyan állhatnak talpra azok a munkavállalók, akik a koronavírus-járvány következtében kerültek az utcára? Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus szerint az attitűd a legfontosabb, azaz panaszkodás helyett tegyünk meg mindent minőségben és mennyiségben. Új út ugyanis mindig van.

images

- A világjárvány kapcsán az utóbbi hónapokban sokan veszítették el a munkahelyüket, megélhetésüket. Az új helyzetben újra kell definiálniuk magukat. Mit javasol nekik?


„Rétegesen” látom ezt a kérdést. Nem „egy nagy választ” keresünk. A legkülső réteg a praktikák rétege. Eddig is tudható volt, hogy például egy önéletrajz mitől jó, hogyan kell megpályázni egy állást - azt gondolom, mindenkinek kötelessége, hogy az álláskeresési technikákban járatos legyen, ha ő felnőttként, érett szakemberként tekint saját magára.

Tehát az érettségünkből is vizsgázunk jelenleg, és ez el is vezet bennünket a következő rétegig: A szakmai önbizalmunk mennyire sérül egy ilyen válság következtében? Ha valaki úgy érzi, hogy nagyon „megcincálták” ebben a helyzetben, az könnyen válhat pályaelhagyóvá, vagy pályakorrekció, pályamódosítás következhet be. Még a válság által sújtott szektorokban is a szakmák felső 5-10-15 százaléka, ahol az igazán kiváló szakemberek helyezkednek el, továbbra is stabil marad, a kimagasló fizetésekkel együtt. Az adott egyénnek tehát azt érdemes kitűznie célul, hogy a szakmájának ebbe a felső x %-ába kerüljön, mert akkor nem lesz akkora kitettsége a válságtól. A legmélyebb réteg pedig már nem is annyira a karriermenedzsment világa, hanem mélylélektan. Kinek mi a narratívája egy krízisben? - Nem az a kérdés, hogy vannak-e “guillotine-pillanatok”, mert azok mindig lesznek. A valódi kérdés az, hogy én mit csinálok egy ilyen pillanatban. Azt látom, hogy most sokan néznek körül értetlenül és felkészületlenül.

- Aki most krízisben van, annak a fenti rétegek közül a „felszínen” kell segíteni. Vértezzük fel magunkat abban a munkaerőpiaci erőtérben, ami most adódott. Nézzük meg, mi az a terület, ahol fejlődnünk kell! Szakmai tudásban? Soft skill-ekben? - arra kell indulni.



Az előadásaimban gyakran említem, hogy nálunk, magyaroknál jellemző a 4P-index: puffog, pampog, picsog, panaszkodik, valamint a 2M-mutató: mentegetőzik, magyarázkodik. - Ehelyett fel kell ismernem, hogy rajtam (is) múlik, lesz-e munkám, és az aktivitás irányába kell elmozdulni.

- Szóval, ne várjunk külső segítségre, hanem vágjunk bele a munkakeresésbe?

Ülök a kanapémon home-office-ban, esetleg már el is bocsátottak. Mackónadrágban próbálom a saját gesztenyémet kikaparni. Az attitűd a fontos, és a minőség mellett ne hazudjuk el a mennyiség fontosságát sem! Ha valaki eljön hozzám azzal, hogy véleményezzem a CV-jét, mindig megkérdezem, hogy hány helyre küldte el? - „Ó, nagyon sokra!” - jön a válasz. Mennyi az a nagyon sok? „15”. - az nem sok! Eszembe jut egy történet, amikor egy hölgytől megkérdeztem, hova nem menne el dolgozni semmiképpen? Arra gondoltam, hogy melyik szférát zárja ki. Ő félreértette a kérdést, és úgy válaszolt, hogy Zalaegerszegre nem menne. Tehát konkrét helyszínt mondott, ezért ezzel kezdtünk el dolgozni.

A hölgynek volt egy célállása: míg korábban telefonos operátorként dolgozott, most irodavezetőként szeretett volna elhelyezkedni. Azt a feladatot adtam neki, hogy keressen Zala megyében olyan cégeket, ahol vélhetően van irodavezetői pozíció, kezdje el felhívni hideghívással az ügyvezetőket, és próbáljon hidat építeni önmaga és a cég között. Miután ezzel a módszerrel felvértezte magát - józan ésszel belátható, hogy a 74. hívása jobban sikerült, mint a második; ezt hívja Allan Pease a számok játékának - már volt annyi magabiztossága a folyamat végén, hogy olyan cégeket is megkeressen, ahol szívesen dolgozott volna. Még egyszer a lényeg: a minőség fontos, de a mennyiség jelentőségét sosem szabad elhazudni.

- Milyen kérdéseket tegyünk fel magunknak?

Gondolkozzunk el azon, hogy ha a saját szakmánkban van profi szint, az hol kezdődik. Mit jelent a félprofi szint? Vagy az amatőr, és kiégett amatőr szintek - és vajon hol helyezem el magamat ezen a skálán? Próbáljam megfogalmazni, mikor érezném magamat profinak?

Ha például a szolgáltatási szektorban dolgoztam eddig, és most elbocsátottak, gondoljam át, mit tudok tenni ebben a helyzetben önmagamért? Kezdjek el énképekkel játszani! Kifacsart módon az elképzelt jövőbeli énünk is segítségünkre siethet. Imre 1.0 - aki most vagyok - tehetetlen, de a 2.0-ás énem már cselekvőképes. Ő mit tenne ebben a helyzetben, amibe csöppentem?

Ez az énhatékonyság növelésének egyik, meglehetősen behavior-kognitív módja. Az 1.0-ás énem van itt. Milyen lenne a 2.0-ás verzióm? Milyen változásra lenne szükség? Mely skill-jeimet kell fejlesztenem? - Mondok egy példát. Magánemberként sokan összetörnek, ha veszteség éri őket. Míg egy vállalkozó hasonló helyzetben megállapítja, hogy „vannak elsüllyedt költségek”. - Nem agyal! Ahelyett, hogy a jelenben ragadna, tudatosítja magában, hogy egy jövőorientált életszemléletbe menjen bele.
Összegezve, karrier szempontból két kérdést kell megvizsgálnom:
Mihez értek munkavállalóként?
Mire tudnak engem használni?

Ha erre a két kérdésre tudok válaszolni, akkor - krízis ide vagy oda - el tudok kezdeni lépegetni a képzeletbeli térképen, lesz ötletem, hogy merre érdemes indulnom. Abban hiszek, hogy mindig van másik út, mindig tehetünk mást, végső soron ezért lehetséges a változás és a változtatás.

Kozák Jánosné
emberi erőforrás tanácsadó
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jelentősen visszaesett az állásvesztéstől rettegő magyarok aránya

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdje 2023-ban kiegyensúlyozott és stabil volt, emellett bizakodásra adhat okot, hogy idén akár már javuló... Teljes cikk

Felpörgött a monori akkugyártó, átrendeződés a MÁV Csoportnál - létszámtrendek

Egy hónap alatt 160, egy év alatt több mint ezer fővel növelte létszámát a dél-koreai akkugyártó, a Shinheung Sec EU Kft. Monoron. A MÁV Csoport... Teljes cikk

Több mint 60 ezer befektetési banki állás szűnt meg idén

Több mint 60 ezer állás szűnt meg az idén a globális befektetési banki szektorban a Financial Times szerdán ismertetett ágazati felmérése szerint. Teljes cikk