kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 5 éve

Megbecsült diák munkavállalók, piaci bérekért

Ma már a cégek jelentős része is másként áll a diák munkavállalókhoz, mint korábban, és a diákok is tudatosabbak a munka megválasztása során. Az iskolaszövetkezetek tapasztalata szerint nyáron átlagosan 40%-kal, de van ahol akár 50%-kal is megnő a munkát kereső diákok száma. Az iskolaszünetben jóval többen vállalnak munkát a fiatalabb, középiskolás korosztályból is. Az órabérek emelkedtek a tavalyi évhez képest is, így a fővárosban már általában 1100 forintos órabér felett dolgoznak a diákok, ami akár 1400 forintig is felmehet szaktudást igénylő munkák esetén.

images

images

Míg tíz-húsz évvel ezelőtt csak a betanított munkát merték a vállalatok a diákokra bízni, addig ma már - részben a szakemberhiány, részben a magasabban képzett fiatalság okán - a nagyobb szaktudást igénylő feladatokban is szerepet kaphatnak, mondja Rumpf Nikoletta, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet marketing és kommunikációs vezetője. Ráadásul - különösen a felsőoktatásban tanuló diákok - már gyakran nem csak nyári, hanem folyamatos munkalehetőséget keresnek.

Így egyre több szakmai gyakorlati programot is kínálnak a cégek, amelyhez nem is mindig kérnek munkatapasztalatot, hanem mindössze a tanulmányi feltételeket szabják meg, osztja meg tapasztalatát az Y Generáció Iskolaszövetkezet. Ezek a cégek meg is becsülik a diákokat, mert mint mondták, a szakmai gyakorlatokon részt vett diákok 80%-a hallgatói státusza lejártával főállású ajánlatot kap.

„Régebben - főleg 2009 előtt - nagy erőfeszítések árán tudtunk elég megrendelőt behozni ahhoz, hogy nyáron az összes jelentkező diáknak munkát adjunk. Most a cégek maguktól jönnek, most a diákok elérését célzó marketingköltségeink szöktek jelentősen magasabbra” - mondja Kurdi Ferenc, a Pensum Diákmunka Iskolaszövetkezet operatív igazgatója.

Rugalmasabban is állnak a cégek a diákok foglalkoztatásához. Egyre többen ismerik fel, hogy a diákok rugalmasságuk, tanulmányaik, kreativitásuk miatt milyen sokrétűen alkalmazhatók, akár olyan feladatokra is, amiket korábban főállású munkavállalókkal oldottak meg. Ezzel együtt a cégek is rugalmasabbak lettek, illetve még több pozíció esetén gondolkodnak diákmunka alkalmazásán. A költség bár még mindig fontos szempont, de kevésbé jelentős, mint korábban - osztja meg a jellemző gyakorlatot a Mind-Diák Szövetkezet.

Keresett és népszerű munkakörök

Körkérdésben megkérdeztük az iskolaszövetkezeteket, hogy milyen munkákat kínálnak elsősorban a diákoknak, illetve milyen munkaköröket keresnek ők kiemelten. Azt mindegyik szövetkezet hangsúlyozta, hogy a magasabb bér továbbra is döntő tényező a munka választásakor, így minél magasabb a fizetés, annál kelendőbb a munka. Kurdi Ferenc erre példát is hozott: „Például pár hete nettó 3.000 Ft-os bérrel kínálhattunk promóciós munkát egy prémium gépkocsimárka szalonjában: fél óra alatt harmincan jelentkeztek rá, egy nap alatt száz fölötti jelentkezőnk volt.” Általában is népszerűek a promóciós, hosztesz munkák, az irodai és vendéglátós feladatok. A fizikai munkák már nehezebben szervezhetők, és a 950 forintos órabér alatti állásokat már nagyon nehéz „eladni” a fővárosban a fiataloknak. Kisebb településeken a munkakínálat sokkal szűkösebb, így ott kevésbé válogathatnak. A Mind-Diák szerint a fesztiválos és strandon végezhető munkák is népszerűek a fiatalok körében.

Persze az életkor is meghatározó abban a tekintetben, hogy milyen munkákat tudnak kínálni az iskolaszövetkezetek a diákoknak. Az Y Generáció Iskolaszövetkezet szerint a 18 év alattiak számára kevesebb a lehetőség, mert csekély mértékben rendelkeznek tapasztalattal. Így ők elsősorban bolti kisegítői, árufeltöltői, hoszt/hosztesz munkát tudnak vállalni. A gyakorlottabb, szakirányon tanuló diákok azonban már komoly szakmai- illetve nyelvtudást igénylő feladatokat is elláthatnak. Számukra a bérezésen kívül már meghatározó lehet a munkahely megválasztásánál a munkahelyi légkör, a rugalmasság, hogy tanulmányaikhoz kapcsolódó szakmai tudásukat is mélyíteni tudják, fejlődhetnek illetve értékes, értékteremtő munkát végezhetnek.

Ennyit kérnek és kapnak a diákok

A szövetkezetek egybehangzóan közölték, hogy a diákmunka bérezése is közelít a piacon kínált bérekhez, az átlag órabér 1000-1100 forint között van.

euDIÁKOK: „A valamivel 800 forint fölötti órabért ígérő munkákra visszafogott jelentkezési kedv mutatkozik, inkább az óránként 1200-1400 forintot vagy az ennél többet fizető állásokra nagyobb a kereslet. A legkevésbé megfizetett állások a mezőgazdasági szezonális, a kereskedelmi kisegítői munkák, ennél némileg jobban fizetnek a gyorséttermekben. Mindez azt is jelenti, hogy egy hónapnyi munkával jó esetben akár 300 ezer forint feletti fizetést is megkaphat a strand helyett a munkahelyet választó diák.”

Mind-Diák: „Egyszerűbb munkáknál vidéken 857-900, Budapesten 1000 forint körüli bérekre lehet számítani, szaktudást igénylő munkakörökben pedig ennél magasabb, 1100-1300 forintos bérek a jellemzőek. Ez nagyjából megfelel az elvárásoknak is, de természetesen az mindig 10-20%-kal a piaci valóság fölött van.”

Pensum: „A kínálat valahol bruttó 1.100-1.200 Ft körül van. Ismerve a diákok ennél kicsit magasabb elvárásait, igyekszünk mi is befolyásolni a munkáltatókat, sok esetben egy-két száz forinttal magasabb bér sokkal jobban „eladhatóvá” teszi az ajánlatokat.”

Y Generáció Szövetkezet: „A fiatalok bérigénye átlagosan óránként nettó 1000-1100 Ft/óra körül van, de ez szakmai gyakornoki munkák esetében magasabb, ezeknél inkább nettó 1200-1400 Ft/óra feletti bérigény a jellemző.”

Az is általánosan elmondható jellemző, hogy a diákok nyáron több időt tudnak szánni a munkára, hiszen nincsenek iskolai elfoglaltságaik, így ilyenkor a vállalt munkaidő is megnő, akár havi 70-ről 100-120 órára is vagy akár teljes munkaidőre. A középiskolások átlagosan egy hónapot-hat hetet dolgoznak a nyár folyamán.

Munkalehetőség extrákkal

Vannak olyan munkalehetőségek is, amire a diákok nem is gondolnak. Például van lehetőségük új prémiumautók vezetésére éppúgy, mint különféle otthonról, szabad időbeosztással és helyszínen végezhető feladatokra. Vannak olyan diákok is, akik az Instagram/Facebook tudásukkal, jelenlétükkel segítenek cégeknek a marketingtevékenységükben, és ezért még pénzt is kapnak, írta a Mind-Diák.

Kurdi Ferenc megemlítette, hogy tavaly a Forma1 Magyar Nagydíjon dolgoztak diákjaik, magyarok és külföldiek vegyesen. Belső dolgozóik közül kerültek ki a helyszíni supervisorok. Nem volt magas a bér, de a hangulat és a verseny miatt nagyon könnyű volt a toborzás.

A Pensum operatív igazgatója megemlített egy elgondolkodtató jelenséget is: miszerint egyre több külföldi diák jelentkezik náluk munkára, azonban sajnos, a hazai vállalkozások jelentős része nem tud olyan diákot foglalkoztatni, aki nem beszél magyarul, pedig nagyon jó lenne, ha a külföldi diákok nyelvismeretét a jelenleginél sokkal több hazai cég hajlandó és képes lenne kihasználni.

Fotó: Pexels.com
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk