Megjelent: 4 éve

Érdemes informatikai képzéseket választani a felsőoktatási jelentkezések során

Egyre növekszik az érdeklődés a felsőoktatási informatikai képzések iránt, és a kormány továbbra is arra biztatja a fiatalokat, válasszák minél többen az ilyen típusú képzéseket - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

Az államtitkár kifejtette: arra buzdítanak, hogy a felsőoktatási tájékoztató böngészése közben mindenki fordítson kiemelt figyelmet arra az összesen 20 felsőoktatási intézményre, ahol informatikát lehet tanulni.

Az ország minden táján van lehetőség: Budapest, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Pécs, Dunaújváros, Veszprém, Baja, Kecskemét, Szeged, Gödöllő, Eger, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza intézményei is kínálnak ilyen képzést - mondta, emlékeztetve: a felvételi jelentkezési határidő február 15-e.

Schanda Tamás rámutatott: Mivel az informatika a leggyorsabban fejlődő ágazat, az ilyen irányú képzések biztos megélhetést nyújthatnak a későbbiekben a fiataloknak - hangsúlyozta. Kiemelte: a hazai GDP több mint ötödét közvetve a digitális gazdaság állítja elő.

Az informatika és az IKT iparág (azaz a információs és kommunikációs technológiák) szerepe és súlya folyamatosan növekszik a magyar és a nemzetközi gazdaságban, így az informatikus szakemberek is egyre keresettebbek a munkaerőpiacon.

Felidézte: a kormány azért fogadta el 2016-ban a Digitális Oktatási Stratégiát (DOS), hogy az oktatási, nevelési rendszerben való szemléletváltással Magyarország alkalmazkodjon a digitalizáció kihívásaihoz.

Azt szeretnék, hogy senki ne hagyja el az oktatás és a képzés rendszerét a megfelelő digitális kompetenciák nélkül. A DOS az oktatási rendszer egészét célozza meg, kezdve a közneveléstől, a szakképzésen és felsőoktatáson át egészen az felnőttkori tanulásig - ismertette.

Schanda Tamás kitért arra: A Programozd a jövőd! projektet is azért indították el 2016-ban, hogy egyre több fiatal válasszon informatikai képzést a felsőoktatásban, illetve, hogy akik már ilyen területen tanulnak, további, a piaci körülményeket, lehetőségeket minél jobban bemutató programokon is részt vehessenek.

A program keretében például pályaválasztás előtt álló általános és középiskolás diákoknak tartanak pályaorientációs, motivációs előadásokat IT-cégek informatikusai, vagy a területtel foglalkozó más szakemberek. Eddig több mint 200 előadás valósult meg, és ezek több mint 12 ezer diákot értek el.

Schanda Tamás kifejtette: az erőfeszítések eredménye a felvételi statisztikákon is látszik, 2019-ben a felsőoktatásba jelentkező mintegy 126 ezer diák több mint 10 százaléka, csaknem 14 ezer fiatal jelentkezett valamilyen informatikai szakra. Közülük mintegy 7600-an felvételt is nyertek. 2018-hoz képest tavaly mintegy 6 százalékkal, 2016-hoz képest pedig több mint 30 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik informatikai területen folytatják a felsőoktatási tanulmányaikat - közölte az államtitkár.

Azért, hogy az informatika világát minél érdekesebben és szemléletesebben lehessen bemutatni, úgynevezett digitális élményközpontok elindítását is ösztönözik.

Győrben már meg is nyílt a MobillTy, az első ilyen létesítmény, és további három élményközpont megnyitását is tervezik: Budapesten, Debrecenben és Zalaegerszegen.

Kérdésre a parlamenti államtitkár elmondta: idén 41 kiemelt szakon csökkentették 400 pontra a ponthatárokat, a legjelentősebb a jogászképzésnél volt a mérséklés, ahol 440 pontról 350-re vették vissza a bekerülési küszöböt. Nemzetközi gazdálkodás szakon 420-ról 400-ra, nemzetközi tanulmányok szakon 455-ről 400-ra csökken a bekerülési ponthatár.

Az a cél, hogy azok is bejuthassanak a felsőoktatásba államilag támogatott képzésekre, akik nem rendelkeznek jelentős többletpontszámmal, de a középfokú tanulmányaikat kitűnően zárták - jelezte Schanda Tamás.

MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pölöskei Gáborné: az idei év a látványos fejlesztések éve lesz a szakképzésben

A fiatalok, kezdők fizetését mindenképpen följebb kell emelni, hogy egy magas szintről kezdődjön a szakképzésben a bérezés - mondta el Pölöskei Gáborné. Teljes cikk

Tanárképző kar alakul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Tanárképző kart hoz létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A leendő hallgatókat 2025-től fogadó, Nemeskürty István író, irodalom- és... Teljes cikk

Csák János: Sikeres a felsőoktatás átalakítása

A 320 ezer felsőoktatásban tanuló hallgató közül 43 ezren külföldiek - számolt be róla a kulturális és innovációs miniszter. Teljes cikk