coach 
Megjelent: 18 éve

Miért érdemes személyes coach-ot fogadni? I.rész

Ki is a coach valójában? Miért éri meg az alkalmazása? Mik az előnyei egy coach bevonásának saját munkafolyamatainkba? A média által sokat emlegetett "coach"-ról most mindent megtudhatunk. 26 megalapozott indok, amiért bizonyíthatóan megéri coach-ot alkalmazni.

"A coaching kifejezés eredeti jelentése szerint edzést jelent, a coaching művelője a coach pedig edzőt. Szervezeti értemben azonban a coaching nem más, mint az erre kijelölt munkatársak -többségében vezetők- egyénre szabott tanácsadása, fejlesztése, támogatása. A coach, mint tanácsadó a hozzá fordulókat személyre szabott programmal támogatja az előttük álló feladat megoldásában, általában olyan esetben, amikor a vezetőnek nehézségei adódnak."


1. A coach segít a tudatosság növelésében.
- Az öntudat az a képesség, amellyel az ember érzi, látja és megérti, ki is valójában, honnan is jön, mit is tesz, miért is teszi, milyennek is tűnik, mit is tapasztal, mond neki a teste, a lelke és az esze.
- Az öntudat segítségével megismeri önmagát, megérti a történések miértjét és jobb döntéseket fog hozni.
- Öntudat hiányában ugyanazokat a mintákat ismétli, nem hallgat a megérzéseire és nem veszi észre az élet sokszínűségét sem.

2. A coach állásfoglalásra és reagálásra késztető kérdéseket tesz fel, paradoxonokat mutat be, megvilágítja a különbségeket és ügyfeleivel együtt alakít ki gondolkodásra ösztönző környezeteket: mindezek által segít szélesebb rálátást adni ügyfeleinek.
- A rálátás két dologból áll: az egyik maga a szög, amelyből az ember látja magát, és egyben a magasság is, amelyből lenéz.
- Minél magasabbról néz le, annál tisztábban lát.
- A szűk látókör következtében nem látja az összefüggéseket, sematikusan gondolkodik, folyton önmagára hivatkozik, nem ért meg másokat, rosszul dönt és destruktívan reagál.

3. A coach segítségével az ember felfedezheti magát, és személyes értékrendje alapján jobban kiigazodhat saját magán és az életben egyaránt.
- Melyek ezek az értékek számunkra a legfontosabbak - bármilyen okból is.
- Több száz ilyen érték létezik és mindnek megvan az oka.
- Azt tartják, hogy ezek az értékek genetikailag "belénk vannak égetve" így gyakorlatilag lehetetlenség akár egész életünk alatt is megváltoztatni.
- Az értékeket néha elrejtik a kielégítetlen igények.
- A személyes értékek felfedezése révén megtalálhatjuk helyünket, beilleszkedhetünk és csökken a ránk nehezedő stressz is.
- Ha tisztán látjuk értékeinket, teljes életet élhetünk.

4. A coach segít felismerni és kielégíteni igényeinket.
- Az ember kielégítetlen igényeit hajszolva akár élete/ideje 95%-át is emberek és események utáni futkosással töltheti.
- Ha az igenis létező igényeket pusztán opcionálisnak tekintjük, az személyes problémákat és a fejlődés késleltetését okozza.
- Az igények sohasem személyes jellegűek, egyszerűen csak vannak.
- Csak akkor elégíthetőek ki, ha már felismertük őket.
- Több száz igényünkből válasszunk ki hármat vagy négyet.
- Ha az igényeink ki vannak elégítve, több időnk és terünk lesz élvezni az életet.

5. A coaching úgy működik, hogy megteremti a megfelelő nagyságú teret, hogy az illető személynek oka legyen a változtatásra, hogy belekezdjen valamibe vagy hogy fejlődjön.
- Az emberek ragaszkodnak az ismerős dolgokhoz, még ha azok nem is hatékonyak vagy bizonyíthatóan nem működnek.
- Ha változtatni akarunk, vonzóvá kell tennünk a változás igényét, költségét és lehetőségét.
- A környezet megváltoztatásával olyasvalamihez juthatunk hozzá, amivel tényleg érdemes foglalkozni.

6. A coach segítségével megszabadulhatunk a korlátozó szerepektől, integrálhatjuk a nagyobb/előidéző szerepeket és a szerepektől függetlenül is élhetünk.
- Sokan szerepekben határozzák meg magukat.
- A szerepek különböző gondolkodásmódokat, prioritásokat és viselkedésformákat erőszakolnak ránk, és gyakran nagy árat fizetünk értük.
- A szerepek törzsi eredetűek, ezért alapjuk a túlélés.
- Többek vagyunk az életben betöltött szerepeinknél.
- Megszabadulhatunk a szerepeinktől, és ezzel együtt mégis teljesíthetjük a kötelezettségeinket.

Tovább érvek >>
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk