Megjelent: 4 éve

Reverse mentoring: 4 jó ok a bevezetésére

Az „öreg rókák”-nak is van mit tanulniuk - a „nyeretlen kétévesek” is lehetnek mentorok. 1999-ben Jack Welsh sokadik formabontó intézkedéseként 500 felsővezetőt állíttatott párba fiatal, pályakezdő kollégáival, hogy segítsenek a vezetőknek megérteni és elsajátítani az Internet működését. Mára ez a megközelítés megszokottá, számos nagyvállalat „best practice”-einek a részévé vált.

Mi a reverse mentoring?
A reverse mentoring során idősebb vezetők kapnak mentoringot fiatalabb dolgozóktól főleg az internetes technológiák, közösségi média és ezek aktuális trendjeire fókuszálva. A cél, hogy a jelenlegi felsővezetők (Baby boomer, X generáció) megértsék az Y és Z generáció világát, a digitális transzformációt, mert ők általában sokkal mélyebben integrálták az életükbe az elmúlt 20 év technológiai eredményeit.
Jennifer Jordan az IMB business school professzora az ezzel kapcsolatos kutatásai során négy fő okot talált a reverse mentoring bevezetésére, amit a Harvard Business Review-ben publikált::

Nagyobb Y megtartás
Az Y generáció számára a reverse mentoring (ahol ők a mentorok) nem csak átláthatóbbá, érthetőbbé teszi a vállalati működést, hanem egyfajta elismerést ad. Ez megnöveli az elkötelezettséget, aminek egyenes eredménye a csaknem eltűnő fluktuáció.

Digitális készségek megosztása
A közösségi média jelenlét és a közösségi média előnyeinek fel- és kihasználása lassan elvárássá lép elő. Az Y generáció számára ez nem olyan magától értetődő, mint a „digitális bennszülötteknek”. A mentoring során a mentoráltak beleláthatnak az online platformok működésébe (pl. Twiter, LinkedIn, Facebook, stb.) az ezeken a helyeken otthonosan mozgó mentoraik segítségével és biztonságosabban tehetik meg az első lépéseiket

A vállalati kultúra átalakítása
Ahogy az Y és Z generáció tagjai megjelennek mind a munkaerőpiacon, mind potenciális ügyfélként vagy vásárlóként egyre nagyobb a nyomás hogy a vállalati működés az ő elvárásaikhoz legyen igazítva. Ugyanekkor a felső vezetés többnyire még a „hagyományos” internet nélküli térben szocializálódott vezetőkből áll, akik ha meg akarják tartani a saját és vállalatuk pozícióját lépéskényszerben vannak.

A sokszínűség támogatása
A reverse mentoring megfelelően menedzselve lehetőséget ad arra, hogy olyan emberek dolgozzanak együtt, akik egyébként nem kerülnének kapcsolatba egymással (pozíció, kulturális, stb. különbségek).

Kerüljük el a csapdákat!
A reverse mentoring bevezetése során ugyanakkor fontos figyelni arra, hogy elkerüljük a potenciális buktatókat. A kutatók 3 pontot emeltek ki, amire különösen érdemes figyelmet fordítani mielőtt elindítunk egy reverse mentoring kezdeményezést.

1. Megfelelő legyen a párosítás
Nem baj, ha nagyon különböző hátterű párokat állítunk össze, de mindenképpen egyeztessünk velük előtte - kölcsönös legyen az elfogadás. Vegyük figyelembe a szervezet struktúráját - ne legyenek érdekellentétek.

2. Oldjuk fel a mentoráltak bizalmatlanságát - készítsük fel a mentorokat
A vezetéssel járó önbizalom és magabiztosság digitális területen meglévő hiányosságainak a felfedése nagyfokú bizalmat igényel a mentorált részéről. A teljes titoktartás hangsúlyozása és betartatása alapvető fontosságú.

3. Biztosítsuk a mentoráltak elköteleződését
Alaphelyzetben a mentoráltnak (felső vezető) ki kell valamennyire lépnie a komfortzónájából. Ha ehhez hozzávesszük a vezetők általános túlterheltségét, akkor a reverse mentoring ülések könnyen a prioritási lista aljára kerülhetnek: néhány lemondott alkalom és az egész kezdeményezés elhalványul, eltűnik. Sokat segít, ha itt is, mint általában a mentoringban a mentor egy kicsit proaktívabb. Ezt nagyban elősegítheti a mentorok megfelelő felkészítése, a tapasztalatok szerint megkétszerezhető a reverse mentoring sikere, ha a mentorokat tréningezzük a feladatra.

A mentoring egy kétirányú utca
Amíg az idősebb vezetők digitális technikákat sajátítanak el, addig az Y és Z mentorok értékes szervezeti információkat és vezetői készségeket tanulhatnak. A ma reverse mentorai lesznek a holnap felső vezetői, a reverse mentoring nem csak őket, hanem a vállalatot is felkészíti a jövő kihívásaira.

Pályázzon!
A Mentor Oscart hagyományteremtő céllal hozták létre olyan szervezetek, amelyek fontosnak tartják a munkatársközpontú, támogató és ugyanakkor eredményorientált vezetői szemlélet meghonosítását és elismerését.
Ha mentorál vagy mentorált nevezzen a Mentor Oscar Pályázaton és nyerje el az értékes díjakat, illetve az elismeréssel járó presztízst!
Ha ismer olyan szervezetet, ahol sikeres mentoring program folyik, segítse őket azzal, hogy értesíti őket a pályázatról!

A pályázat határideje 2019. december 1.
Részletes információ és jelentkezés: mentoroscar.hu

Gerlei Béla MBA MSc.
A nyelvhasználat és viselkedés szakértője
Igazgató
Karrier Intézet

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Milyen az igazi emberközpontú munkahely?

Bár sok cég vallja magáról, hogy emberközpontú, legyen szó, akár az ügyfelekről vagy a munkavállalókról, és valószínűleg bizonyos folyamataik... Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? - miért céltalanok a mai fiatalok és mit tehetünk ellene?

Hogyan vált a fiatalkori céltalanság társadalmi jelenséggé és mit tehetünk ellene? Mennyiben hibás a közösségi média? Ez az cikk segíthet a... Teljes cikk

Így lehet sikeres a karrierváltás 40-en túl

Mely lépések kulcsfontosságúak ahhoz, hogy aki középkorúként karrierváltásra adja a fejét egy biztosan kifizetődő új irányt válasszon? A... Teljes cikk