Megjelent: 4 éve

KATA 2020 - 10 kérdés és 10 válasz

2020 márciusában Magyarországon már 391 ezer vállalkozás a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózik. A legfontosabb kérdések és válaszok.

1.Milyen adókat vált ki a kata?
Kiváltja a személyi jövedelemadót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást, valamint a bérek után fizetendő közterheket is.

2. Mennyi a havi adófizetési kötelezettség?


Főállású adózóként havi 50 000 forint vagy havi 75 000 forint, mellékállásban (ha van heti 36 órás bejelentett munkaviszonyunk) 25 000 forint.

3. Miben más, ha havi 50 000 forint helyett 75 000 forintot fizetek?


A társadalombiztosítási ellátás (nyugdíj, táppénz) és munkanélküliek ellátása tekintetében magasabb összegű a számítási alap. Havi 50 ezer forintos adóteher mellett az ellátások számítási alapja 98 100 forint, míg a magasabb összegű befizetés esetén 164 ezer forint.

4. Mennyi a kedvezményes adózás értékhatára?


Évi 12 millió forint. Ha a bevételi értékhatár ezt túllépi, a 12 millió feletti rész 40 százalékos kulccsal adózik.

5. Mekkora nyugdíjra számíthatok katásként?


Pontos számot nehéz mondani, de havi 50 ezer forintos adóteher esetén körülbelül 40 ezer forintra, a 75 ezer forintos havi adóbefizetésnél 87 ezer forintra.

6. Mennyi szolgálati időnek számít egy év katázás a nyugdíjszámításkor?


Ha a főállású kisadózó 50 ezer forint tételes adót fizet, akkor 365 nap helyett idén csak 222 nap olyan szolgálati időt szerez. (A nyugellátásra jogosító szolgálati időt a nyugdíjjárulék alapját képező kereset (idén változatlanul havi 98.100 forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (idén 161.000 forint) arányában kell meghatározni). 75 ezer forintos havi fizetésnél pedig teljes 1 évnek.

7. Hogyan számolják a bankok a katás jövedelmet hitelfelvételkor?


Az adóhivatal által kiállított jövedelemigazolás a hitelbírálat alapja. A NAV az adott lezárt évben keletkezett bevétel 60 százalékát tünteti fel igazolt nettó jövedelemként. Ha betéti társaság formában működünk, és csak formálisan jelen levő kültagunk van, a NAV akkor is elosztja kettővel a jövedelmet. Ha igazolt nettó jövedelmünk nem éri el a 400 000 forintot, akkor 60 százalék helyett csak 50 százalék lehet a havi törlesztőrészlet maximuma.

8. Milyen következményei lehetnek annak, ha egy munkaadó katás vállalkozóként foglalkoztatja munkavállalóját és az adóhivatal rejtett foglalkoztatást állapít meg?


A jogviszonyt a NAV átminősíti, ekkor a magánszemély, azaz a katás vállalkozás csak az elmaradt 15 százalékos mértékű szja megfizetésére kötelezhető, de az ezzel összefüggésben megállapított adóbírságot, késedelmi pótlékot a munkáltató köteles megfizetni. A magánszemélyt terhelő le nem vont járulék esetében pedig az adóbírságon és a késedelmi pótlékon felül az adóhiány megfizetésére is a munkáltató köteles. Ezek mellett a meg nem fizetett szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos jogkövetkezményekkel (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) is számolnia kell a foglalkoztatónak.

9. Mire figyeljek, hogy ne töröljenek a katából?


A NAV akkor szünteti meg alanyiságunkat, ha elmulasztjuk a számlaadást, ha be nem jelentett alkalmazottunk van, ha év végén 100 ezer forintot meghaladó adótartozásunk van. A kata a megszűnésétől számított 24 hónapon belül nem válaszható.

10. Mely katásoknak nem kell járulékot fizetni a koronavírus-járvány következtében?


A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek keretében több mint 81 ezer katázó járulékfizetését engedte el 2020. augusztusig. A pontos lista TEÁOR-számokkal itt érhető el.

Fontos tudni azt is, hogy azok a katások, akik adósságot halmoztak fel 2020. március 1. előtt, mentességet kapnak a fizetés alól, egészen a veszélyhelyzet lezárulása utáni negyedik hónapig. Ez azt jelenti, hogy be kell ugyan fizetniük az elmaradást, de csak a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben (az egyes részleteket a tárgyhó 12. napjáig). A veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónapig és a részletfizetés időtartamára az adótartozásra pótlékot nem számít fel a NAV.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk