kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 5 éve

Ennyit kerestek a HR-esek 2018-ban

A HR asszisztensek fizetése kisebb arányba emelkedett, mint a HR vezetők és a HR Generalisták bére 2017-ről 2018-ra. Utóbbiak maximum bruttó átlagbére 2018-ban 550-ről 650 ezerre emelkedett. Azoknak a HR vezetőknek a fizetése emelkedik a legmarkánsabban, akik zöldmezős beruházásokban vesznek részt. A Grafton felméréséről, a Salary and Market Guide 2018-ról beszélgettünk Szalmás Mariannal, a Grafton toborzásért és kiválasztásért felelős HR csapatának vezetőjével.

Mi az oka annak, hogy kisebb mértékben emelkedett 2018-ban a HR asszisztensek fizetése?

A Grafton felmérése szerint a HR asszisztensek 2018-ban ugyanúgy 230 ezer Ft környékén szállnak be a munkába nyelvtudás nélkül és 300 ezerrel angolnyelv-tudással, ahogy 2017-ben.

A teljes HR ágazatot tekintve az alacsonyabb pozíciókban kisebb arányban emelkedtek a bérek 2017-ről 2018-ra, míg a magasabb pozíciókban nagyobb mértékben. Szalmás Mariann, a Grafton HR, toborzásért és kiválasztásért felelős csapatának vezetője szerint a HR alacsonyabb pozícióiban tartották a béreket. Elmondta, hogy a bérek kis emelkedésének egyik oka, hogy népszerű a humán területen tanulni, van szép számban utánpótlás, ezért nincs munkaerőhiány, ami jelentősen emelhetné a fizetéseket. „Egyre ritkábban találni olyan szegmenst, mint a junior HR, ahol lehet válogatni a jelöltek közül, és nem a jelöltek irányítják a piacot. Például a junior pénzügyi vonalon már nem tudnak így válogatni a munkáltatók” - mondta Szalmás Mariann. A szakember szerint az alacsonyabb HR pozíciókban a bérek kisebb emelkedésének van egy másik oka is, hogy a magasabb pozíciókban - közte HR-esekben is - történtek fizetésemelések, ami közrejátszhatott abban, hogy az alacsonyabb pozíciókban kisebb mértékben emeltek a cégek.

Miért emelkedett 100 ezer forinttal a HR Generalisták bruttó bérének maximuma?



A felmérés szerint a teljes HR ágazatban a HR Generalista pozícióban dolgozók jártak a legjobban. 2018-ban 550-ről 650 ezerre emelkedett a maximum bruttó átlagbérük.

„A magasabb HR pozíciókban, mint például a HR Generalista és a HR Business Partner azért lehet fizetésemelkedést észlelni, mert felértékelődött a jelölt megszerzésért, a jelöltélményért és a munkatársak megtartásáért felelős vezetők szerepe, ezért nekik több lett a feladatuk és a felelősségük, így a bérüket is emelni kellett” - mondta Szalmás Mariann. Egy másik okot is említett, ugyanis egyre több cég dönt úgy, hogy házon belül próbálja megoldani a recruitement kérdéseket. Ha nem is a teljes folyamatot egészében, de igyekeznek kevesebbet kiadni ügynökségeknek, rájuk inkább a nehezebb, összetettebb, nagy létszámot igénylő kereséseket bízzák. Ez magában hordozza, hogy házon belül valakire nagyobb felelősség hárul, és ez általában a HR Generalista, mert az ő feladatai közé tartozik a recruitement is, ezáltal emelve a felelősségét és a bérét.

Szalmás Mariann kiemelte, hogy ez nem minden vállalatnál van így, főként a nagyobb cégeknél figyelhető meg, ezért tolódott ki a fizetések maximumértéke, de a minimumértéke nem tolódott fel, aminek több oka lehet, egyrészt vannak olyan helyek, ahol továbbra is ügynökségekkel dolgoznak, máshol nem tulajdonítanak még akkora jelentőséget a jelöltélménynek, így nem bővült a HR Generalista munkaköre. Mindezeknek köszönhetően lett a sáv szélesebb felfelé.

Szalmás Mariann elmondta, hogy a HR Business Partner fizetések emelésének hátterébe az áll, hogy a cégek leginkább olyan szakemberekre költenek, akik tevékenysége egyből megmutatkozik az üzleti eredményben. A HR Business Partner éppen erről az oldalról támogatja az üzleti funkciókat, ezért a cégek szívesebben költenek rá.

Kik és miért emelték a HR szakemberek béreit, és kik nem?



A felmérés szerint a multinacionális cégek a megtartásuk érdekében 20-30%-ot emeltek a tapasztalt HR szakemberek bérein.

„A kkv-knál nem tapasztaltunk ilyen emelést, ott a prioritási listában hátrébb sorolódik a HR, míg a multik megtehetik, hogy hasonló mértékben támogassák HR szakembereiket, mint más területekéit” - mondta Szalmás Mariann. Mivel jelöltorientált piac van, a cégek többsége rájött arra, hogy költeni kell arra, milyen élményt szerez egy jelölt, ha elmegy egy interjúra. Egyre többet invesztálnak tréningekre és a megtartásra is. Szalmás Mariann hozzátette, ahhoz, hogy ez jól menjen, sokat kell költeni a HR-re, ami meg fog térülni, mert nem veszítenek el annyi munkatársat, és így kevesebbet kell költeniük a toborzásra.

Jelentős-e a HR vezetők 100 ezer forintos béremelése?



A felmérés szerint 1,5-ről 1,6 millióra emelkedett a HR vezetők bruttó bérének maximuma.

Mivel ilyen magas, 1,5 milliós bérről beszélünk, eben az esetben a bruttó százezer forint nem tekinthető a fizetéshez képest jelentős különbségnek. „A HR vezetőknél lassulást látunk a bérek emelkedésében, ami valószínűleg így marad 2019-ben is” - mondta a szakember.

A zöldmezős beruházások húzzák fel a HR-es béreket is



Ahol a felmérés során kiemelkedő béremelkedést tapasztaltak, az annak volt köszönhető, hogy egyre több zöldmezős beruházás, gyártó üzem érkezik Magyarországra, ahol szükség van HR vezetőkre is. Esetükben figyelhető meg a fizetések ugrása, mivel nulláról kell felépíteniük egy szervezetet, ami nagyobb hozzáadott értéket jelent. Ez egy jelentős statisztikát növelő tényező.

Fotó: Pixabay.com
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk

Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk