kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Munkaidő-beosztás

A munkaidő beosztása a munkáltató feladata, és az ebből eredő felelősség is az övé. A munkaidő beosztásának főbb szabályait a Munka törvénykönyve határozza meg.

images

A munkaidő beosztását egyoldalúan a munkáltató határozza meg (ez alól kivétel a kötetlen munkarend, amikor az erre lehetőséget adó munkakörökben, a munkáltató átengedi ezt a jogot, írásban a munkaválalónak), és ezt köteles közölni a munkavállalóval.

Kötött munkarendek esetén a munkáltató határozza meg, és legalább egy hétre előre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli a beosztást. Az előre közölt beosztást a munkáltató módosíthatja, a munkavállaló kéréseére vagy saját érdekében, ha valami rendkívüli körülmény merül fel. Utóbbiról előzetesen tájékoztatnia kell a munkavállalót.

Általános munkarend: a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől-péntekig, egyenletesen elosztva osztja be a munkáltató.

Munkaidőkeret: a munkáltató ugyanazt a munkaidő mennyiséget, hosszabb időszak figyelembevételével, rugalmasabban oszthatja be. Ebben az esetben a pihenőnapokat is lehetőség van egyenlőtlenül elosztani. A munkaidőkeret tartama alapesetben legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét, de kollektív szerződés rendelkezése alapján akár 36 hónap is lehet. A munkaidőkeret kezdetéről és befejező időpontjáról a munkaválallót írásban kell tájékoztatni.

A munkavállaló beosztás szerinti heti munkaideje legfeljebb 48 óra lehet, amibe a rendkívüli munkaidő is beleszámít. A munkaválalló munkaideje, ha teljes munkaidőben dolgozik, akkor napi szinten legalább 4 óra, de nem több, mint 12 óra.

A munkaidő-beosztást úgy kell elkészíteni, hogy a munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább 11 óra egybefüggő napi pihenőidő biztosítva legyen.

A munkavállalót hetente két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap), a beosztást úgy kell elkészíteni, hogy ez biztosítva legyen. Munkaidőkeret esetén egyenlőtlenül lehet elosztani a pihenőnapokat, de hat naponta legalább egy pihenőnapot be kell iktatni, és havonta legalább egy pihenőnapnak vasárnapra kell esnie.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek