Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Tíz százalékkal többet keresünk, mint tavaly ilyenkor

Szeptemberben a bruttó átlagkereset 322 800 forint volt, 10,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 324 100 forint, a nettó átlagkereset 215 500 forint volt, egyaránt 11,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szeptemberi 3,6, és az első kilenc havi 2,7 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 6,6, illetve 8,8 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással - tette hozzá a jelentés.

A kerestek kétszámjegyű emelkedése tavaly február óta megszakítás nélkül tart. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél közfoglalkoztatottak nélkül számolva 333 000 forint volt 9,1 százalékkal több a tavaly szeptemberinél. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 214 600 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 223 200 forintra becsülhető.

A vállalkozásoknál a szeptemberi bruttó átlagkereset 11,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve és 332 200 forint volt. Ezen belül a prémiumok, jutalmak és más egyszeri juttatás nélkül számolt rendszeres átlagkereset 10,5 százalékkal a rendkívüli juttatások 21,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A költségvetési szférában a rendszeres keresetek 8,6 százalékkal emelkedtek, az egyszeri juttatások viszont 35,8 százalékkal elmaradtak a tavaly szeptemberitől, így a bruttó és a nettó átlagkereset éves emelkedése 5,0 százalékos volt és havi 341 200, illetve 227 ezer forintot tett ki.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt 9,1 százalékos nemzetgazdasági átlaghoz képest az iparban 10,3, az építőiparban 12,5 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek és bruttó 334 600, illetve 299 200 forintot értek el. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 16,7 százalékos emelkedéssel 214 200 forint volt a bruttó átlagkereset, 14,9 százalékkal nőtt az ingatlan ágazatban alkalmazottak fizetése és átlagosan meghaladta a 307 ezer forintot. A pénzügyi, biztosítási területen alkalmazottak szeptemberi átlagkeresete 8,0 százalékos emelkedéssel 564 ezer forintra nőtt.

A közigazgatás, védelem kötelező társadalom-biztosítás terén alkalmazottak bruttó átlagkeresete 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól és 404,5 ezer forint volt, az egészségügyben 329, az oktatásban 314 ezer forint volt a szeptemberi bruttó átlagkereset 17,4, illetve 6,2 százalékkal nőtt egy év alatt.

Szeptemberben a vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma 95 ezerrel, 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, közszférában alkalmazottak száma 7 ezerrel emelkedett, a közfoglalkoztatottak száma 37 ezerrel csökkent és először süllyedt 100 ezer alá.

Az év első kilenc hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 335 900 forint volt, ami 10,6 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában.

A családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 215 500 forint volt. Idén a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224 100 forintra becsülhető.

MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk