Megjelent: 7 éve

Évente 146 millió nap betegállomány az EU-ban - érdemes befektetni az alkalmazottak egészségébe

A reformtáplálkozás bevezetése napjainkban egyre gyakoribb téma az emberek körében. Nagyon sokszor hallhatjuk a csökkentett szénhidrát, a glutén- és laktózmentes, a teljes kiőrlésű ételekre-italokra használt jelzőket. Ezek azonban tudatos beosztás nélkül nem fognak teljes sikert eredményezni. Munkahelyi szinten - tekintve a foglalkozás típusát, a munka folyamatát, időbeli és helyszín szerinti beosztását - fontos a táplálkozási formák rendszerezése. A rendszeres, teljes értékű táplálkozás nemcsak a kívánt alakot, hanem a teljesítőképességet, a hangulatot, az általános közérzetünket is nagymértékben befolyásolja.

Jó gazdasági lépés-e az alkalmazottak egészségébe való befektetés?

Határozottan igen. Azon cégek, amelyek egészségnevelő, egészségfejlesztő programokat vezettek be munkavállalóik életébe, nemcsak a betegszabadságok számát csökkentették, hanem az általános elköteleződést és a teljesítőképességet is növelni tudták. Évente 146 millió munkanap csak betegszabadságra megy el az Európai Union belül.

Szintén fontos kérdés, hogy az egészségfejlesztő programok milyen gazdasági vonatkozással járnak. Egy átlagos, ezer körüli munkavállalóval rendelkező vállalatnak - megfelelő partner esetén - az átlag munkabérek 0,08%-ával kell számolnia egy általános egészségfejlesztő program éves költségeként. Ez azonban elenyésző összegként hathat költségvetésünkre, így érdemes megvizsgálni, hogy a helyettesítésekből, túlórákból, betegszabadságokból összeszámolt pluszkiadások milyen arányban állnak az egészségfejlesztéssel szemben.


Mennyire fontosak a kisétkezések a munkahelyen?



A már-már közhelyként emlegetett „sokszor keveset” táplálkozási módszer egyik segítő eleme lehet a kisétkezések bevezetése. Mit is jelent ez?

Általános táplálkozási programok esetén 3 fő étkezésről - reggeli, ebéd, vacsora -, illetve 2 kisétkezésről beszélünk. A kisétkezések fontossága a kiegyensúlyozott energiabevitel, miközben a tápanyaglebontást is segíti. Ezeket otthon akár 2-3 perc alatt elkészíthetjük, vagy munkahelyként gondoskodhatunk apró megoldásokról, amelyek remek kezdetet jelenthetnek az egészséges táplálkozás kivitelezésében.


Tipp



Cseréljük le a tárgyalások és meetingek során csipegethető sós mogyorót mandulára, kesudióra, szárított gyümölcsökre (pl. vörösáfonya) vagy sótlan mogyoróra, illetve társítsuk könnyen fogyasztható gyümölcsökkel, esetleg zöldségekkel idény szerint.

egészség


Hidratáltság és figyelem



Bizonyára olvasóim közül többen tapasztaltak folyadékhiány miatti fejfájást, koncentrációs nehézségeket. A hidratáltság az egyik legfontosabb szempont, amely a napi munkamenet során pótolandó, azonban fontos, hogy mindezt egységesen elosztva tegyük. A folyadékhiány különböző testi tüneteket, „elvonási tüneteket” produkálhat, többek között fejfájást.

Cégként nagyon fontos felhívnunk a figyelmet és lehetőséget teremtenünk a folyadékpótlásra. Érdemes a munkaterületen egységesen létrehozni ballonos vízadagoló állomásokat, illetve palackos vizet kínálni a tárgyalások során. A legjobb hidratálást a buborékmentes ásványvíz adja. Sokszor megfigyelhető, hogy a „sima vizet” nehezebben fogyasztják nagy mennyiségben a munkavállalók.


Tipp



Tegyünk vizünkbe citromot, gyömbért, uborkát vagy akár ezek kombinációját, hiszen nemcsak hasznosak, hanem remek ízesítők révén, kellemessé teszik a hidratáltságunk növelését! A citromos víz lúgosít, így a gyomorsavtúltengéstől szenvedők se aggódjanak ennek kipróbálásától.

egészség


Cégként mi a leghasznosabb lépés?



Teremtsünk lehetőséget, hogy munkavállalóink egészségükért megtegyék a szükséges intézkedéseket! A helyes táplálkozási programok kialakításában hivatalos kompetenciák mellett, dietetikusok tudnak teljes értékű választ adni. Érdemes olyan szolgáltatóval szerződni, amelyik teljeskörű - táplálkozást, mozgást, masszázst és mentálhigiénét magában foglaló, azaz holisztikus - szemléletben tudja a leginkább személyre szabott ajánlatot elkészíteni, hiszen cégként is a személyre szabottság nyújtja a legnagyobb hatékonyságot.

A fent említett tippek lehetőségét érdemes kialakítani, valamint - akár csak gondolatébresztőnek - nagy hatékonyságot mutatnak az egy-egy napos egészségfejlesztő rendezvények is.


Kerekes Kristóf
health manager / KK Moves Egészségközpont


képek: Shutterstock



  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mozgás ide vagy oda, kimutatták, hány óra ülőmunka káros menthetetlenül az egészségre

Azt már eddig is tudtuk, hogy az emberi test mozgásra termett, és a sok ülés egyértelműen káros az egészségünkre. A San Diegói Kaliforniai Egyetem... Teljes cikk

Új trend terjed a munkaidő-beosztásban: dolgozz akkor, amikor a teljesítőképességed csúcsán vagy

Bagoly vagy pacsirta? – mindenki hallotta már a kérdést és be is tudja sorolni saját magát valamelyik táborba. Nem ördögtől való tehát az a... Teljes cikk

19 vezérigazgató halt meg tavaly munka közben - jobb "vállalati atlétává" kell válni

Tavaly 19 vezérigazgató halt meg munka közben, de a szám ennél több is lehet. Egyre összetettebb, egyre gyorsabban változó világunkban soha nem volt... Teljes cikk