Megjelent: 19 éve

Pályakezdő mérnökök - Elvárások és hiányosságok

Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a pályakezdő mérnököknek? A munkáltatók számára ki az ideális jelölt? Milyen személyiségjegyek szükségesek a minél gyorsabb elhelyezkedéshez? Minderről az Akvamarin Humánfejlesztési Tanácsadó Iroda vezető tanácsadóját, a Valeo Auto-Electrik Magyarország Kft. HR referensét, az Angyalföldi Lakásépítő Rt. főmérnökét, illetve a BME Karrier Irodájának irodavezetőjét kérdeztük.

A felsőoktatási intézményekből évente több száz mérnök kerül ki a munka világába. Elhelyezkedési esélyeik kivételesen jók, a pályakezdő diplomások között évek óta a mérnökök a legkeresettebbek, ennek ellenére mégis akár hat hónapba is kerülhet, míg állásra találnak.

Nem elég az alapfokú nyelvtudás

Ennek oka, hogy sokan nem vagy nem teljesen felelnek meg a munkáltatók elvárásainak. A tapasztalatok szerint az alkalmazói igények közül a pályakezdők leginkább az idegennyelv-tudással kapcsolatos elvárásokat nem tudják kielégíteni. A friss diplomások többsége csak alapfokon beszél egy, ritkább esetben két idegen nyelvet, a pályakezdőknek szóló állások zömének megszerzéséhez viszont a középfokot megközelítő angol illetve német nyelvtudás szükséges.

"Sokan bár szakmailag, alkalmasak lennének egy-egy pozíció betöltésére, azonban hiányos nyelvtudásuk, vagy nem megfelelő hozzáállásuk miatt sokszor már a kiválasztás első köreiben kiesnek" - világított rá a pályakezdők elhelyezkedési nehézségeinek egyik okára Tűzkő Boglárka, az Akvamarin Humánfejlesztési Tanácsadó Iroda vezető tanácsadója.

Hirtelen válthatnak angolra az interjún

"Az állásinterjún a pályázóknak biztosítaniuk kell a leendő munkáltatójukat többek között arról, hogy a külföldi kollégákkal, ügyfelekkel való kommunikálás, az idegen nyelven zajló tárgyalások, videó-, telefon-konferenciák problémamentesen zajlanak majd. Az álláskeresők ezért mindenképp számítsanak arra - főleg, ha multinacionális vagy külföldi tulajdonú vállalathoz hívták be őket interjúra -, hogy az interjúztató egyik pillanatról a másikra idegen nyelven folytatja a beszélgetést" - figyelmeztet Tűzkő Boglárka.

Döntő a mentalitás és a hozzáállás

A nyelvtudás mellett a jelöltek hozzáállása, mentalitása is döntő tényező a kiválasztáskor. A szakértők tapasztalatai szerint a munkáltatók zöme lelkes, motivált, talpraesett, tanulni és fejlődni vágyó pályázókkal kívánja betölteni üres pozícióit. A kellően motivált pályakezdők álláskeresési ideje 2-4 hónap, a kevésbé motiváltaké pedig általában fél év.

"Gyakran a személyiségjegyek döntik el, hogy alkalmazzák-e a pályázót vagy sem. Ha kellően agilis, jó eséllyel indul az állás megnyeréséért. Előnyben a céltudatos jelöltek vannak, a cégek ugyanis elvárják, hogy a pályakezdőknek legyenek konkrét elképzelései a jövőjével kapcsolatban: legyenek tisztában például azzal, hogy szakterületükön belül merre kívánnak specializálódni a jövőben" - mondta el a vezető tanácsadó, egyetértésben Egyed Ildikóval, a Valeo Auto-Electrik Magyarország Kft. HR referensével, és Sárvári Zoltánnal, az Angyalföldi Lakásépítő Rt. főmérnöke.

Javul a kommunikációs készség

A megkérdezettek a fentiek mellett a jó kommunikációs képességet említették, mint igen fontos elvárást. "Egyre jobb a építőmérnökök kommunikációs készsége, az utóbbi egy-két évben végzett pályakezdők már nem annyira csendesek és magukba fordulók, mint a néhány éve diplomázók. Szükségük is van a kommunikációs készségük fejlesztésére, hiszen bár a tervezőmérnökök munkájának nem szerves része a kommunikáció, a kivitelezés területén viszont elengedhetetlen" - jegyezte meg Sárvári Zoltán.

Pozitívum a kialakult jövőkép

A mérnökök kiválasztásánál Tűzkő Boglárka szerint nagyon fontos szempont, hogy a pályázó mennyire felkészült a munka világába történő integrálódásra. Fontos elvárás, hogy legyen tisztában saját értékeivel, hátrányaival mind szakmailag, mind emberileg. Legyen kialakult elképzelése arról, hogy szakmájának mely területe az, ahol tapasztalatot kíván szerezni, ahol fejlődni akar.

"Vannak vállalatok, amelyek bizonyos felsőoktatási intézmények volt hallgatóit preferálják. Mi azonban nem teszünk különbséget a jelöltek között ez alapján, bár az egyetemeken szerzett diploma valóban előnyt élvez a főiskolaival szemben" - mondta el Egyed Ildikó.

A szakmai gyakorlatot tekintve a megkérdezettek egyetértettek abban, hogy nem feltétlenül szükséges egy-egy pozíció betöltéséhez, viszont a munkáltatók mindenképp pozitívumként értékelik, ha a pályázó rendelkezik azzal.

Fontos információ a szakdolgozat témája

Az illetékesek szerint a pályakezdő mérnökök egyébként egyre profibbak az álláskeresésben, bár még mindig előfordul, hogy az önéletrajzaikból kimaradnak olyan lényeges részletek, mint a felvett tantárgyak nevei, vagy az elkészített szakdolgozatok témái, illetve, hogy szakterületükön belül merre kívánnak orientálódni a jövőben.

A megcélzott cégből is készülni kell

"A pályakezdőknek érdemes informálódniuk a vállalatokról az állásinterjút megelőzően, hiszen a cégeknek rendkívül fontos, hogy a jelöltek ismerjék tevékenységüket, értékeiket.- mondta el Tűzkő Boglárka. Sárvári Zoltán hozzátette, a hozzájuk interjúra érkezők felkészültek a céggel és tevékenységével kapcsolatban.
Hajdú Csongor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Karrier Irodájának irodavezetője is arról számolt be, hogy a Műegyetemi Állásbörzén kiállító cégek véleménye szerint javult a diákok önmenedzselő-képessége, és a hallgatók idén sokkal érdeklődőbbek és informáltabbak voltak, mint az utóbbi években.

"Egyre inkább próbálnak már a börze előtt informálódni a -jövőjük szempontjából- jelentősnek tartott vállalatokról, és a helyszíni állásinterjúkra is felkészültebben érkeztek, mint korábban" - mondta el Hajdú Csongor.

Vegyészmérnökök: nem könnyű az álláshoz jutás

A pályakezdő mérnökök közül az elhelyezkedés jelenleg a vegyészmérnököknek nehéz, legtöbbjük ugyanis főleg laboratóriumi közegben képes maximumot nyújtani, kutatókra viszont -nagy létszámban- nincs szükség. "A jó angol nyelvtudással rendelkező villamosmérnökök és a gépészmérnökök a legkeresettebbek, de igény mutatkozik a műanyagipar felé orientálódókra is. Utóbbiak többsége viszont nem felel meg a nyelvtudással kapcsolatos elvárásoknak" - jegyezte meg Tűzkő Boglárka.

Az építőmérnökök is viszonylag jó helyzetben vannak, a jó fellépésű építőmérnökök elhelyezkedési ideje átlagosan három hónap.

A legfontosabb elvárások: Nyelvtudás: középfokú angol vagy német
Személyiségjegyek: Lelkes, motivált, talpraesett, tanulni és fejlődni vágyó, agilis, céltudatos, magabiztos fellépésű
Készségek: jó kommunikációs készség
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk